

Squashkake
Nydelig, krydra kake med kremostglasur.
Når vi skal erstatte egg i kaker så er det flere måter å gå fram.
- Banan og eplemos i fruktkaker
- Revne gulrøtter, søtpoteter, gresskar og squash binder og gjør kaker saftige
- Kikertlake i marengs og makroner
- Havrekrem, soyakrem, silketofu og kokoskrem i mousse og glasurer
- Linfrø for liming
- Maisstivelse, bakepulver og kikertmel for binding
- Bakepulver og natron for heving
- Kikertmel og silketofu for å gjøre bakst saftig
- Soyamelk + eddik eller sitronsaft i tørre kaker
I denne squashkaken er det squash og eplemos som gjelder. Eplemos lager vi med å skjære epler i terninger som vi koker med bittelitt vann nederst i gryten til det hele blir mykt. Ferdigkjøpt eplesyltetøy duger også.

Ingredienser:
- 1 squash
- 4 spiseskjeer eplemos
- 1 desiliter rapsolje eller solsikkeolje
- 1 teskje vaniljeekstrakt
- 1 desiliter soyamelk
- 1 teskje eplesidereddik (eller annen lys eddik)
- 1 teskje natron
- 0,5 teskje bakepulver
- 0,5 teskje salt
- 0,5 teskje muskatnøtt
- 0,5 teskje kanel
- 0,5 teskje ingefær
- 0,5 teskje nellik
- 2 desiliter sukker
- 5 desiliter hvetemel
Kremostglasur:
- 100 gram vegansk margarin
- 100 gram vegansk kremost naturell
- 1 teskje vaniljeekstrakt
- 1 teskje sitronsaft
- 4-5 desiliter melis
Framgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 175 grader. Smør og mel eller kle en brødform (eller tilsvarende) med bakepapir.
Riv squashen på grovt rivjern. Ha i en bolle, rør inn eplemos, olje, vaniljeekstrakt, soyamelk og eplesidereddik.
Rør inn natron, bakepulver, salt, muskatnøtt, kanel, ingefær, nellik og sukker. Ha til slutt i hvetemelet, visp det hele raskt og kraftig sammen.
Hell røren over i formen og bak i 50-60 minutter. Avkjøl kaken helt før du har på glasur.

Kremostglasur:
Kjør margarin, kremost, vaniljeekstrakt og sitronsaft glatt i en kjøkkenmaskin. Spe med melis til du har en fin og kremete konsistens.
