Mine beste julegavetips

Vet du ikke hva du skal kjøpe til din veggisvenninne til jul? Har du lyst å gi dyrevennlige (og relativt miljøvennlige) gaver i år? Eller er det bare det vanlige problemet med den som har alt? Uansett – her er tipsene for deg!

Harde pakker, spiselige pakker, opplevelser i julegaveform… Her er mine beste tips til dyrevennlige gaver til de du er glad i.

Opplevelser

Gode opplevelser med venner og familie er kanskje det koseligste å både gi og få til jul! I vår vennegjeng er vi veldig på å lage “drømmedager” for hverandre, enten om det er afternoon tea i London, SUP-trening i Barcelona eller overnatting på Jæren. Eneste gangen jeg har begynt å gråte på jobben er da jeg åpnet eposten og fant billetter til Barcelona fra to skjønne venner. Men det trenger ikke bli så avansert heller.

veganske julegavetips

I år anbefaler jeg kokkekurs – litt fordi jeg er kursholder selv og ELSKER det – men også fordi det er en lavterskelsaktivitet som veldig mange har glede av.

Kokkekurs i Oslo mm med Veganplan

Veganplan er mine FABELAKTIGE venner Jane og Thomas sitt prosjekt for å hjelpe nordmenn til å spise grønnere. De holder matkurs fast i Oslo, og legger også av og til ut på reise over det ganske land. De selger nå et gavekort på kurs til neste år. Dette koster 1050 kroner, gjelder for 2016 og kan bestilles på kontaktveganplan@gmail.com (så får du mer info på epost). Må bestilles senest søndag 13. desember for å nå frem i tide til jul.

Besøk nettsidene deres for mer informasjon. 

Kokkekurs i Stavanger med Socialcooking (egenreklame)

Socialcooking er kursnettverket som jeg hører til i Stavanger, og her er det kurs i mat fra ulike land, mye vegetar og vegansk mat, kurs for barn, samt kurs med profesjonelle kokker.

Her finner du kurskalenderen – foreløpig vekt på kurs ut 2015, men jeg kan love at vi har planlagt masse bra i 2016, så det er bare å kjøpe gavekort. Kursene koster 400 kroner eller 600 kroner, her kan du kjøpe gavekort. 

Kokebøker

En trenger ikke lenger å lene seg på internasjonale utgivelser for å finne kokebøker med gode oppskrifter på vegetarmat – det kommer bare flere og flere norske bøker på markedet. Her er tre av mine favoritter:

kokebøker julen 2015
Kjøttfrie dager (sponset lenke)

Kokeboken gitt ut av den fabelaktige duoen Hege Ulstein og Yngve Ekern er super både på det politiske og matfaglige. Boken inneholder også oppskrifter på fisk og skalldyr, så passer best for de som har lyst, eller som du synes bør, spise mer plantebasert, men som ikke helt er klar for å bli veganere.

Les mer om boken her. 

Siljes reise  (sponset lenke)

Min gode og kjempeflinke venninne Silje Sandøy har gitt ut en ufattelig fristende kokebok med retter som er sunne og allergivennlige. Her finner du lettlagde vegetarretter helt uten egg, melk, hvete og sukker. Silje byr på sunn bakst, lekre kaker, lettvinte desserter, fristende middagsretter og mye mer. Boken finnes på mange utsalgssteder i Trondheim (for eksempel Kafe SOIL på Bakklandet og Zenit Yoga. Bokhandlere kan ta den inn på bestilling), eller kan bestilles på nett.  (sponset lenke)

Spires kokebok

Spire ble til da Utviklingsfondet fikk Operasjon Dagsverk i 2003. En gjeng engasjert ungdom kom da sammen med mål om å skape en ungdomsorganisasjon som jobbet med sammenhengen mellom miljø og utvikling. I 2015 har de gitt ut en kokebok med bærekraftige oppskrifter, disse har jeg og en hel haug andre bloggere donert gledelig til deres gode sak. Boken kan lastes ned som pdf eller bestilles for 81 kroner (som bare dekker deres porto- og administrasjonsutgifter). Sleng gjerne med en donasjon til de i samme slengen, det blir de glade for!

Info om nedlastning og bestilling. 

Veganmat på sitt beste

Okei, jeg har sykt flinke venninner! Siste dame ut med ny kokebok er Jane H. Johansen, som har laget en praktbok med veganske oppskrifter til enhver anledning.

Les mer om boken her

Økologiske og veganske godsaker

Noe jeg ALLTID blir glad for, er te, kaffe og konfekt i god kvalitet. Nå har den nye nettbutikken økoland.no akkurat åpnet, og her finner du MASSE slike produkter (de finnes en del i helsekostbutikker og økologiske butikker også, men greit å ha en oversikt på nett synes jeg). I tillegg er jeg en stor fan av Veganlife.no, der de også har masse god vegansk ost, dressinger, kjøtterstatninger etc. Veggisbutikken.no selger også kjekke dyrevennlige produkter. Alle butikkene har masse fristende, under bildet er bare noen gaveforslag for å holde blogginnlegget i alle fall litt kort.

Veganske julegavetips1

Økologisk kaffe og te i fine esker og poser

Verdens beste sjokolader fra Booja Booja

Godsaker fra Økosjokolade for de som liker å lage sin egen konfekt

Dressinger fra Follow Your Hearth

Sjokolade fra Vivani

Sunt snop fra Govinda

Tigernøttsmør

Økologisk tomatsaus til pasta

Fin økologisk olivenolje

Bambustøy – det veganere bruker istedenfor ull for å holde varmen

Dyrevern

Fjernadopter et dyr!

Har du en venn eller venninne som elsker dyr? Såklart du har! Da tipper jeg at vedkommende blir veldig glad om du kjøper en fjernadopsjon av et dyr hos Farm Sanctuary. Dette er dyr som er reddet fra matindustrien, og som får leve livet akkurat så lenge som det er naturlig på en herlig gård der dyrene får all kjærligheten de trenger. Disse gårdene trenger støtte, så ved å fjernadoptere et dyr derfra kan du hjelpe til å sikre at de klarer å fortsette driften.

Les mer her. 

Godsaker til dyrene i hagen

Om det er ekorn, fugler eller pinnsvin du har på besøk så setter alle disse pris på litt hjelp med mat når frosten setter inn. Disse produktene kan du gi i gave til dine egne utendørs venner, eller du kan gi de bort til dyrevenner med hage eller hyttte.

Oversikt her. 

Og så til slutt…

I tilfelle du kjenner en veganmatblogger som elsker å bake, så har du her noen tips som han eller hun garantert blir skikkelig glad for:

Cupcakeesker (sponset lenke)

Cupcakeformer (sponset lenke)

Minimuffinsformer (sponset lenke)

Palettkniv (sponset lenke)

Springformer (sponset lenke)

Sprøyteposer til cupcakes (sponset lenke)

Star Wars-muffinsformer (sponset lenke)

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *