veganske makroner uten egg oppskrift

Makroner uten egg

Veganske makroner? Jatakk!

Her er de – mitt første forsøk på veganske makroner på kikertlake. Jeg skulle nok helst ha bakt de både 1 og 2 og 3 ganger til for å få de til å se bedre ut, men ble så forferdelig gira av at det faktisk gikk så bestemte meg for å dele oppskriften som den er.

Kom gjerne med forslag på hvordan den kan bli bedre!

Istedenfor eggehvite i oppskriften har jeg altså brukt kikertlake som jeg koker inn til cirka halv mengde. I tillegg har jeg i mandler som kun er malt. For “smoothere” makroner kan du skålde mandlene før du maler de, men pass i så fall på å tørke de (lav varme i stekeovnen) før du har de i makronrøren.

Da jeg jobbet med denne oppskriften hadde jeg lite tro på at det skulle gå bra, så tok meg ikke bryet med å ta så mange bilder underveis, ei heller lage en skikkelig glasur. De er fylt med hjemmelaget lemon curd som jeg tilfeldigvis hadde stående, og det fungerte overraskende bra i de søte makronene.

veganske makroner oppskrift

Ingredienser: 

 • 250 gram kikertlake
 • 150 gram mandler
 • 130 gram melis
 • 0,25 teskje cream of tartar
 • 0,25 teskje salt
 • 110 gram sukker – så finmalt som mulig

Framgangsmåte: 

Start noen timer før – eventuelt dagen før – du skal lage makronene. Ha kikertlaken i en gryte og kok den inn til cirka halv mengde.

Avkjøl.

Kjør mandler og melis i en food processor til du får et helt jevnt pulver.

Ha kikertlake, cream of tartar og salt i en kjøkkenmaskin med visp og visp på høy hastighet til det blir et tykt, tykt skum. Ha i litt og litt sukker mens kjøkkenmaskinen går. Nå skal du ha en veldig tykk marengs.

Sikt i mandelblandingen og vend den forsiktig inn i marengsen.

Makroner-uten-egg1

Pass på at du ikke rører for kraftig i røren slik at skummet blir ødelagt (men du kan godt jobbe mer med den enn jeg gjorde på bildet her.

Kle to stekebrett med bakepapir. Ha marengsen i en sprøytepose med ganske stor åpning. Lag små, runde makron”lokk” på stekebrettene. Pass på å ha litt avstand mellom de. Prøv å lage de like store.

La brettene stå i en time eller to slik at marengsen setter seg.

Makroner-uten-egg2

Forvarm stekeovnen til 120 grader. Stek hvert brett i 25-35 minutter (kommer litt an på størrelsen her pluss ovnstypen). Ikke åpne døren til stekeovnen under steking. Ta ut brettet og la makronene avkjøles helt på brettet før du tar de av.

Makroner-uten-egg3

Ha lemon curd i en sprøtepose og fordel på halvparten av makron”lokkene”. Legg de andre lokkene over, prøv å finne to og to som passer sammen størrelsesmessig.

Makroner-uten-egg-oppslag

Servér (eventuelt oppbevar i kjøleskap)!

FLERE OPPSKRIFTER PÅ KONFEKT OG GODTERI FINNER DU HER. 

5 Comments

 1. Maria - Marias Matblogg

  Ååå så spennende og gøy 😀

 2. heisann! hever de seg og får den foten som kjennetegner makroner?

  1. Mari Hult

   Ja, hvis du lager de rett haha. Men de hevde seg litt disse og.

 3. Sølvi Fredriksen

  Hei. De var kjempe gode. Lettere en vanlige makroner. Har en som er allergisk mot egg. Luktet litt rart den kikertlaken, men ble veldig gode når de var stekt. En stor suksess. Tusen takk

  1. Mari Hult

   Herlig å høre! Tusen takk for så fin tilbakemelding 😀

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *