vegansk julefestival oslo 2015

Lær deg alt om vegansk julemat på fem timer

Sammen med et A-lag av veganske matentusiaster holder jeg kurs på Vegansk Julefestival 12. desember. 

Det er ikke ofte du får stå på scenen med de største inspirasjonskildene for veggiser i Norge, men lørdag 12. desember er det altså min tur. Dette gleder jeg meg helt sykt til!

Vegansk Julefestival arrangeres 12. desember fra 12.00-18.00 på Vulkan Arena i Oslo. 

Julenissen for veggisnorge heter i år Thomas Olsen, og har i over et halvt år jobbet knallhardt for å lage en helt vegansk julefestival. Målet hans er ikke bare at vi skal kunne kjøpe julegaver og få julestemning på festivalen, men han vil også skal gi deg verktøykassen du trenger for å kunne lage en grønnere jul på kjøkkenet.

Scroll ned for å komme til kursprogrammet. 

Foto: Orhan Kurezevic
JULENISSEN: Thomas Olsen står på for å gjøre livet som veggis lettere i Norge, og han elsker jul. Slik blir det festival av. ( Foto: Orhan Kurezevic)

– Jeg er veldig stolt over kursprogrammet og jeg er kjempefornøyd med maten som kursholderne skal lære bort. Jeg har prøvd å tenke litt tradisjonelt og litt nytt. Jane fra Veganmisjonen skal for eksempel lage sine berømte vegisterkaker – et must hos veldig mange veggiser. Jeg personlig lager opp et lite lass og knasker på de gjennom hele julen, blir aldri lei. Hun skal i tillegg vise bort hvordan man lager deilig, brun saus som jeg vet mange lurer på, og også soyaribbe som en ikke vil gå glipp av, sier Thomas.

Rett etter Jane er det undertegnede som skal igang bak grytene, og etter litt små trusler om divanykker kom Thomas fram med mer skryt.

– Jeg gleder meg veldig til å ha deg med festivalen i år! Du kommer jo hele veien fra Stavanger til Oslo for å holde nøttestekhjelpkurs for oss. Jeg håper virkelig jeg får sneket til meg en smaksprøve av det du skal lage. Kan du skrive det?

– Såklart. 

Nøttestek er kanskje den mest vanlige julemiddagen for veggiser, og det er mange som trenger litt hjelp, noe kommentarfelt på bloggen, Facebook og hyppige sms de siste dagene før jul er fine indikasjoner på.

– Mari kommer til å sikre en god julemiddag for alle som kommer på dette kurset. Så må man ikke glemme gutta opp i alt, vi har med to kjekkaser fra Trondheim, Per og Richard. De driver “Hagen” og de lager veldig digg mat. De skal lære bort masse greier, blant annet tre sorter julekål som blir det perfekte tilbehøret til nøttesteken til Mari og vegisterkakene til Jane. Etterpå må en jo selvfølgelig ha dessert. Her kommer Mirja inn fra Made with love raw kaker bakeriet. Hun skal vise oss hvordan man kan lage rå kokostrøfler og julemarsipan. Hun spesialiserer seg på allergivennlige ting, så her er det bare å spørre ivei om det er noe du ikke tåler og du lurer på hvordan du likevell kan lage saftige, gode og sunne kaker og desserter. Så sist men ikke minst har vi Økosjokolade. De skal lage flere typer deilig julesjokolade uten sukker, men som allikevell smaker dekadent og nydelig. Her blir det også smaksprøver, så vi anbefaler turen innom kurset deres for litt gratis sjokolade og oppskriftshefter.

VEGISTERKAKER: Jane H. Johansen skal blant annet lære oss å lage vegisterkaker.
VEGISTERKAKER: Jane H. Johansen skal blant annet lære oss å lage vegisterkaker.

Kursholder Jane som starter showet kan nesten ikke vente til desember.

– Jeg gleder meg masse! Det er jo ganske luksus med en hel festival hvor alt er vegansk, julemat og kaker og ting og tang, så dette skal jeg få med meg mest mulig av. Har tenkt å smake på så mye jeg bare orker, og så håper jeg å finne noen fine julegaver. Jeg gleder meg også veldig til å holde kokkekurs og til å stå på egen stand og selge kokeboka mi. Det blir stas!

Kokkekurs – Vegansk Julefestival 2015

Alle kokkekursene blir holdt i tredje etasje og er inkludert i inngangsbilletten. Kom tidlig så du sikrer deg plass. Hvert kurs varer i ca. 40-45 minutter, deretter er det en liten pause før neste kurs begynner.

13.00: Lær å lage en deilig juletallerken med vegisterkaker og soyaribbe

Matblogger og kokebokforfatter Jane H. Johansen står bak bloggen Veganmisjonen og lanserte i høst kokeboken “Veganmat på sitt beste”. Sammen med Thomas fra bloggen Veganmannen har hun kurset over tusen nordmenn i vegansk matlaging gjennom deres felles firma Veganplan.

På julefestivalen vil hun demonstrere hvordan man enkelt kan lage en helvegansk juletallerken med blant annet sine veldig populære vegisterkaker, soyaribbe og brun saus. Det blir også utlodning av kokeboken hennes til en heldig vinner.

Følg henne på Facebook, Instagram og les mer på hennes blogg.

14:00: Nøttestekhjelpen med Mari Hult

Mari Hult blogger på Vegetarbloggen, holder matkurs i Stavanger med Socialcooking, lager veganske matkasser hos Nettmat.no og gir høsten 2016 ut sin første kokebok på Frisk Forlag.

På årets festival skal Mari lære oss hvordan vi lager en saftig og smakfull nøttestek som passer perfekt på middagsbordet på julaften (og der restene blir til en enda bedre middag 1. juledag). Dette vil du ikke gå glipp av!

Følg henne på Facebook, Instagram og les mer på hennes blogg.

15:00: Allergivennlig julebakst med Mirja
Det lille bakeriet Made With Love Raw Kaker lager økologiske kaker, sjokolader, trøfler og proteinbarer uten raffinert sukker, honning, egg, melk, soya og gluten. Det er et bestillingsbakeri som også arrangerer kurs og pop up cafè.

På festivalen gleder Mirja seg til å dele sine beste oppskrifter på rå kokostrøfler og rå marsipan med julesmak som hele familien vil elske. Begge er uten raffinert sukker, honning, gluten, soya, egg, melk, konserveringsmidler og fargestoffer. Kokostrøflene er også uten nøtter. Perfekt for deg som har allergier eller diabetes. Underveis vil hun fortelle litt om hvilke sunne, veganske og lav – glykemiske alternativer som finnes til raffinert sukker og honning. Og gi tips om ulike måter å lage rå marsipan på, sånn at du finner oppskriften som passer best for akkurat deg.

Følg henne på Facebook, Instagram og les mer på hennes blogg.

16:00: Barley and beans og tre sorter julekål med Hagen

Per Viderup og Richard Nystad er gründerne bak de to grønne konseptene Hagen (2015) og Persilleriet (2005) med fire vegetariske spiseplasser i Trondheim så langt. I 2013 gav de ut kokeboken Mer kål, Mindre jål. De holder matkurs, har utført sunne og forgrønnende konsulentoppdrag for blant annet SiT, Statoil, Snål frukt og grønt og Hurtigruten. De gir gode råd og inspirerer på TedX og søndager på NRK1 Brønsj. Hagen serverer også med stor suksess festivalmat på landets store og små festivaler, blant annet Øyafestivalen.

På julefestivalen vil de med basis i byggryn og bønner lage “barley and beans” saute’s i stekepanne, salat og burgers, samt tre sorter julekål.

Følg de på Facebook, Instagram og les mer om dem på deres nettsider.

VEGANSK JUL: Kom på kurs og lær å lage vegansk julesnop av Økosjokolade og masse godt tilbehør til julemiddagen av guttene fra Hagen.
VEGANSK JUL: Kom på kurs og lær å lage vegansk julesnop av Økosjokolade og masse godt tilbehør til julemiddagen av guttene fra Hagen.

17:00: Lær å lage din egen sunne sukker- og melkefrie sjokolade

Økosjokolade lanserte nettbutikk i 2009 og begynte etter hvert å selge sine produkter i flere og flere utsalgssteder. I dag er Økosjokolades kakaoprodukter, søtningsmidler og tilleggsingredienser til salgs i helsekostbutikker over hele landet.

På årets julefestival viser de deg hvordan du enkelt kan lage sunnere sukkerfri sjokolade hjemme på ditt eget kjøkken. De bruker kun rene økologiske ingredienser, sunnere alternative søtningsmidler og skånsomt fremstilt kakao som gjør at resultatet blir en deilig næringsrik sjokolade proppfull av antioksidanter, vitaminer og mineraler. Vil du lære å lage sunn og deilig julesjokolade, sjokoladepålegg og sjokoladetrøfler så er dette kurset for deg! Det blir i tillegg smaksprøver og oppskriftshefter på alle!

Følg de på Facebook, Instagram og les mer om dem på deres nettsider.

Utstillere Vegansk Julefestival 2015

Ganske snart offentliggjøres også oversikten over alle som skal ha stand og selge julegaver mm på festivalen. Følg Vegansk julefestival på Facebook for å passe på at du får oppdateringene først av absolutt alle!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *