veganske desserter oppskrift

To idiotsikre desserter

Synes du matlaging er vanskelig? Her får du oppskrift på sjokolademousse og kirsebæris med bare to ingredienser. Dette kan ikke gå galt!

Eller…?

Dere husker den episoden av Sex&Singelliv, da Carrie Bradshaw påstår at hun aldri bruker kjøkkenet sitt, og illustrerer det med at hun bruker stekeovnen sin som lagringsplass?

Ingen av oss syns vel at det var særlig realistisk, SÅ håpløs går det vel ikke an å bli?

Møt Cecilie Storm.

cecilie1

For oss som er litt vel opptatt av å lage mat (…) så er det ofte overraskende å møte folk som ikke vet forskjell på kjøleskap og fryser. Og vi matbloggere skriver kanskje med en tone som tilsier at leseren er like matvrak som oss, men det er jo ikke alltid tilfelle. Og av og til er det VIRKELIG ikke tilfelle.

Jeg trappet opp hjemme hos min United Influencers-kollega Cecilie med food processor under armen og håndvisper i håndveska, og med kun fire ingredienser var planen å lage to desserter, for å belønne oss selv etter en morderisk treningsøkt. Etter veldig kort tid på kjøkkenet fant jeg ut at jeg gir altfor dårlige instruksjoner, så her kommer, forhåpentligvis, to helt idiotsikre dessertoppskrifter:

Kirsebæris

Ingredienser:

 • 3 modne bananer (ikke grønne, ikke harde)
 • 3 spiseskjeer kirsebærsyltetøy
 • Utstyr: Skjærebrett, kniv, fryser, spiseskje, food processor/tavmikser med mini food processor/blender/smoothiemaskin

Framgangsmåte: 

Skrell bananene. Skallet kan du kaste. Skjær innmaten (det du ikke har kastet) i runde skiver. Tykkelsen kan være cirka som en skrukork fra en vinflaske.

Når du har skjært opp alle tre bananene i skiver har du disse i en plastpose. Knytt den igjen og legg den i fryseboksen. Den må ligge til bananskivene er frosne. Dette går fortere i en dypfryser enn i skuffer under et kjøleskap, men tar maks ett par timer uansett.

Finn fram en food processor med kniver (de er sånne runde som du setter ned i food processoren). Har du ikke food processor kan du bruke en stavmikser som har en mini-processor med kniver som du kan sette på, eventuelt en blender/smoothiemaskin.

Ha bananene ut av fryseren og ta de ut av posen. Ha de over i food processoren (eller ett av de andre alternativene) og ha i kirsebærsyltetøy.

Idiotsikre desserter5

Ha på lokket og sett på maskinen. Hold den gjerne litt fast, når frosne bananer skal knuses så rister den gjerne litt.

Kjør til du har en helt jevn, tykk saus.

Idiotsikre desserter6

Dersom du bruker blender/smoothiemaskin må du kanskje stoppe opp innimellom og røre litt i isen med en spiseskje.

Smak om det er søtt nok, hvis ikke kan du ha i en spiseskje melis, sukker, sirup eller tilsvarende søtning og kjøre det hele rundt i noen sekunder til.

Isen kan serveres med en gang, eller du kan ha den i en plastform og oppbevare den litt i fryseren først (da vil den stivne mer og mer desto lenger den står).

Idiotsikre desserter7

Sjokolademousse

Ingredienser: 

 • 2 bokser kokosmelk – IKKE lettversjon
 • 200 gram melkefri sjokolade
 • Utstyr: Kjøleskap, bakebolle*2, gryte, komfyr, elektrisk håndvisp/kjøkkenmaskin med visp/visp+tålmodighet/evt. boksåpner/spiseskje

Framgangsmåte: 

Sett kokosmelken i kjøleskapet i god tid før du skal lage sjokolademoussen. Det som skjer da er at den skiller seg – et tykt kokos- og fettlag legger seg øverst i boksen og stivner helt, og kokosvannet legger seg nederst i boksen. Til denne retten skal vi kun bruke kokoslaget, men kokosvannet kan du spare og bruke i for eksempel snoothies og juice.

Brekk sjokoladen i litt mindre biter og ha de i en bakebolle. Du kan bruke både hardplast eller stål her.

Finn fram en gryte som er større enn bakebollen. Ha vann i gryten, sånn at det i alle fall går 4-5 centimeter opp (men langt fra toppen). Kok opp vannet. Ha bollen med sjokoladen i over slik at sjokoladen smelter. Grunnen til at vi smelter sjokolade på denne måten (som mange kaller “vannbad”) er for å sikre oss at sjokoladen smelter finest mulig og ikke brenner seg. Får du vann i sjokoladen blir den nesten ødelagt, og vi må begynne på nytt. Skru av varmen på komfyren og la sjokoladen stå i vannbadet sitt til den er smeltet. Går det for sent kan du røre litt i den.

Idiotsikre desserter11

Finn fram en stor bolle. Dersom du har kjøkkenmaskin med visp kan du bruke denne.

Åpne boksene med kokosmelk. Bruk en spiseskje og grav ut det stivna topplaget, ha dette over i den store bollen. Gjenta med den andre boksen.

Idiotsikre desserter2

Nå skal du vispe kokosmelken med vispen. Siden kokosmelken er ganske hard så kommer det til å sprute litt i starten, så begynn på lav hastighet, og holdt eventuelt et kjøkkenhåndkle over bollen i starten om du ikke har kokkeklær på. Kokkebånd på hodet teller ikke.

Visp kokosen til den blir som tykk krem i konsistensen. Hell i sjokoladen og visp videre, pass på at det blander seg godt.

Idiotsikre desserter3

Skru av vispen, smak på sjokolademoussen. Kanskje den trenger litt søtning? Da har du i en spiseskje melis/sukker/sirup eller tilsvarende, og visper i 10-15 sekunder til. Smak til, gjenta om det trengs, ellers så er sjokolademoussen klar til servering.

Idiotsikre desserter4

HER FINNER DU FLERE VEGANSKE DSESERTOPPSKRIFTER.

5 Comments

 1. Så fantastisk 🙂 Takk for enkle og fine oppskrifter!

  1. Mari Hult

   Takk for det 🙂 🙂

 2. ceciliesprekfis

  Haha! Tuuuusen takk for at du lærte meg at til og med JEG kan få til noe på kjøkkenet 😀 Gleder meg til neste gang 😀

 3. detta skal prøvast!

  1. Mari Hult

   😀

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *