

Placebocupcakes
Supersaftige banancupcakes med valnøtter.
Disse kakene leverte jeg til åpningen av den superkule frisørsalongen Placebo her i Stavanger. De ga meg frie tøyler, så da ble det de obligatoriske sjokoladecupcakene pluss denne nye varianten med banan og valnøtter. Banan er en super ingrediens å bruke i vegansk bakst – den bidrar nemling til å gjøre kaken både saftigere og søtere, og er en veldig god erstatning for egg som bindemiddel i fruktkaker.

Ingredienser til 12 cupcakes:
- 2 desiliter soyamelk
- 1 spiseskje eplesidereddik
- 0,75 desiliter nøytral olje
- 2 desiliter sukker
- 1 teskje vaniljeekstrakt eller innholdet av en halv vaniljestang
- 1 banan
- 3,5 desiliter hvetemel
- Litt salt
- 0,25 teskje natron
- 0,25 teskje bakepulver
- 1 desiliter valnøtter
Glasur og pynt:
- 200 gram vegansk margarin
- 1 teskje vaniljeekstrakt eller innholdet av en halv vaniljestang
- Eventuelt litt soyamelk
- 3-4 desiliter melis
- 50 gram melkefri sjokolade
- 12 valnøtter til pynt
Framgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 175 grader. Kle et muffinsbrett med 12 cupcakeformer.
Visp sammen soyamelk og eplesidereddik i en bolle. Ha det stå noen minutter slik at det tykner en del. Rør inn olje, sukker og vanilje. Ha i bananen. Mos røren jevn med en gaffel, eventuelt en stavmikser.
Ha i hvetemel, salt, natron og bakepulver. Visp det hele sammen raskt og kraftig.
Fordel røren utover i formene. Stek i 16-18 minutter.
Avkjøl før pynting.
Glasur og montering:
Kjør margarin og vanilje jevnt med en håndvisp eller i en food processor. Spe eventuelt med litt soyamelk om det blir for hardt. Ha i melis – litt etter litt – til du får en fin, smørbar glasur.

Ha glasuren over i en sprøytepose med stor tupp. Fordel glasuren utover kakene.
Smelt sjokoladen i vannbad. ha over i en sprøytepose med bitteliten åpning, og lag noen runder med smeltet sjokolade over glasuren. Topp hver cupcake med en valnøtt.
Servér!

De så kjempegode ut.
Takk 🙂
Hei! Jeg lurer på HVA er vegansk margarin ? Kan de som har laktose allergi bruke det ? Og har du noen forslag å bruke erstattning for vanlig fløte når man har laktose allergi.
Vegansk margarin er margarin uten melk og andre animalske produkter (heller ikke tilsatt D-vitamin fra saueull etc). Det er bare å lese på innholdsfortegnelsen, er en del typer f.esk Nutana, Alpro, Synnøve Finden.
Istedenfor fløte ville jeg prøvd Oatly eller Gogreen sine produkter havreprodukter, evt soyafløte fra Alpro.