vegansk troikakake oppskrift

Vegansk troikakake

Saftig mandelbunn, sjokoladekrem, marspian og gelé – helt vegansk!

Så dette var en utfordring.. Vennene mine kunne velge hvilke kaker de ville ha, og de var nesten enstemmige på at troikakae var det viktigste.

Og jeg tror at jeg har fått det til. Så værsågod – her har vi en kake med saftig mandelbunn, sjokoladeganache, marsipan og gelé – helt uten både melk, egg og gelatin.

Den kunne helt sikkert ha blitt bedre på utseende, men det får vi prøve til neste gang. Akkurat nå er jeg mest fornøyd med å ha fått til en vegansk versjon av denne favorittkaken…

Angående gelélokket så kan dette løses på litt flere måter. Det finnes gelatinfri gelatin der ute, både varianter av vanlig gelé og i egne veganske merker som finnes i ulike spesialbutikker. Når vi lager geléen så har vi i mindre vann enn det står på pakken – cirka 3/5 av instruksjonen. Dette gjør vi for å få en tykkere gelé som holder formen bedre i kaken. Finner du kun ferdiglaget gelé så må du droppe dette dessverre (ferdiglaget gelé må smeltes og avkjøles igjen for så å has i kaken). For å være sikker på at kaken holder formen da kan du smøre en kant av sjokoladeganache rundt formen før du heller i geleen.

Veganske geleer i vanlige butikker: Freia hurtiggele (pulver) (NB per 30. juli 2018: usikker om denne fortsatt er vegansk, finner ikke info på nettsiden) ) og Piano gelé med blåbær, jordbær- og bringebærsmak (kilde: Ultramari)

Ingredienser: 

  • 4 spiseskjeer linfrø
  • 10 spiseskjeer varmt vann
  • 150 gram mandelmel (eller mandler kjørt til mel i en kjøkkenmaskin)
  • 150 gram melis

Sjokoladeganache: 

  • 200 gram melkefri sjokolade
  • 1 desiliter kokosmelk (ikke lettversjon) eller kremfløte av havre

Marsipan: 

  • 200 gram marsipan uten egg
  • Eventuelt litt melis til utkjevling

Gelé: 

  • 1 pakke vegansk gelé (pass på at den ikke innholder gelatin eller karmin)
  • 3 desiliter vann (eller tilsvarende mengde for andre pakker – se notater over)

Sjokoladeglasur: 

  • 100 gram melkefri sjokolade
  • 2 spiseskjeer delfiafett eller kokosolje

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 160 grader.Smør og mel en liten eller mellomstor ildfast form.

Kjør linfrøene til pulver i en kaffekvern. Ha de over i en bolle med varmt vann og la det stå og trekke i et kvarter. Ha i melisen og kjør det hele med en håndvisp, cirka 10 minutter. Du skal få en ganske seig masse. Ha i mandelmel og visp det videre til alt er godt blandet. Ha røren over i formen, glatt den til med en slikkepott.

Bak i 30-35 minutter.

Sjokoladeganache: 

Smelt sjokolade med kokosmelk i en liten gryte. Smør et veldig tynt lag utover nøttebunnen. Avkjøl resten og bruk litt senere.

Marsipan: 

Kjevle ut marsipanen så den blir like stor som kakeformen. Bruk eventuelt litt melis om det blir klissete.

Legg marsipanen over sjokoladen oppå kakebunnen. Rør resten av sjokoladeganachen godt sammen (den vil bli litt luftigere da) og legg den i et jevnt lag utover marsipanen.

Gelé: 

Lag gelé etter anvisning på pakken, bare bruk mindre vann. Hell over i en bolle og avkjøl i kjøleskapet. Etterhvert når geleen blir helt kald og begynner å tykne så heller du den forsiktig over i kakeformen. Sett i kjøleskapet og avkjøl til geleen er helt stiv.

Sjokoladeglasur: 

Smelt sjokolade sammen med delfiafett eller kokosolje (vi har i ekstra fett slik at sjokoladen blir mer tyntflytende). Avkjøl noe. Hell forsiktig over den avkjølte geleen. Det skal være et veldig tynt lag.

vegansk-troikakake1

Sett kaken kaldt fram til servering.

vegansk-troikakake2

FLERE VEGANSKE KAKEOPPSKRIFTER FINNER DU HER. 

4 Comments

  1. Hege Næss

    Pisk geléen over en bolle med isvann. Går mye fortere og man slipper risikoen for klumper 😉

    1. Mari Hult

      Ooh, takk for tips!

  2. hurtig gele innholder gelatin

    1. Mari Hult

      Ånei, har de endret det? Så dumt 🙁

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *