vegansk gulrotkake oppskrift

Gulrotkake med peanøttkrem

Søtt, krydret, salt og kraftig; en ny vri på gulrotkake. 

Advarsel: Dette er en av kakene som panelet mitt har gitt litt blanda tilbakemeldinger på. Den er rett og slett for litt spesielt interesserte. Den vanlige kremostglasuren bytter vi ut at en krem basert på peanøtter, som blir litt som kremost i konsistensen med mektigere og litt mer smakfull.

Kakegutten Ole Bjørn var (som vanlig) mest gira. “Perfekt om du ikke har rukket å spise middag”. “Supert for de tullingene som påstår at de ikke er så glade i søtsaker”. “Er det rester, sier du? Ikke nå lenger”.

Vi har noe ganske mettende og kraftig her, med søt og krydret gulrotkake i bunn toppet av et lag relativt salt peanøttglasur. Sistnevnte lager vi fra peanøtter selv istedenfor å kjøpe peanøttsmør. Peanøttene går i food processor til de får kremostkonsistens – altså flere hakk før de blir som smør. Du kan bruke andre nøtter om du ikke har peanøtter. Oppi har jeg melis for sødme og vanilje for god smak. Seriøst, synes du dette høres godt ut så kommer du ikke til å bli skuffet. Det bare ikke alle som elsker konseptet.

gulrotkake-med-peanøttkrem3

Ingredienser: 

  • 1 desiliter linfrø
  • 2 desiliter varmt vann
  • 3 gulrøtter
  • 3,5 desiliter sukker
  • 1,5 desiliter rapsolje
  • 1 spiseskje sitronsaft
  • 1 teskje vaniljeekstrakt
  • 5,5 desiliter hvetemel
  • 1 teskje bakepulver
  • 1,5 teskje natron
  • 2 teskjeer kanel
  • 1 teskje revet muskat
  • 0,5 teskje salt

Peanøttkrem: 

  • 150 gram peanøtter (eller andre nøtter)
  • Eventuelt noen spiseskjeer vegansk margarin
  • 1 teskje vaniljeekstrakt
  • Melis

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 180 grader. Smør og mel en springform på 20-22 centimeter i diameter med bakepapir.

Knus linfrøene i en kaffekvern eller morter. Bland de sammen med vannet i en bolle.

Riv gulrøttene.

Rør sukker, olje, sitronsaft og vaniljeekstrakt inn i linfrøblandingen.

Sikt i hvetemel, bakepulver, natron, kanel, muskat og salt. Visp røren raskt og kraftig sammen. Vend til slutt inn gulrøtter.

Hell røren over i formen, glatt den til på toppen med en slikkepott.

Stek kaken i 35-45 minutter, sjekk at den er gjennomstekt med trepinnetesten.

Avkjøl helt før du har på glasur.

Peanøttkrem: 

Kjør peanøttene i en food processor med kniver til de begynner å bli pulveriserte. Ta ut noen spiseskjeer som du sparer til pynt. Kjør de deretter videre i kjøkkenmaskinen til de begynner å få en kremet konsistens. Hjelp eventuelt med noen spiseskjeer margarin om du synes det går for sent.

Ha i vaniljeekstrakt. Spe med melis til du får ønsket konsistens og sødme.

Fordel glasuren utover kaken. Topp med resten av peanøttbitene, og gjerne litt gulrotstrimler helt på toppen.

gulrotkake-med-peanøttkrem2

FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSKE KAKER FINNER DU HER. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *