Tamara Kuklina portrait

From Russia with love

Historien om hvordan én person kan utgjøre en enorm forskjell.

“Tamara har en helt unik evne til å spre gode vibber rundt seg. Hun er virkelig en blomst vi må ta vare på!”

Sigve Skretting, senior rådgiver IPAX MAT AS

Noen mennesker tenker konsekvent på andre foran seg selv.

Jeg møtte Tamara for første gang på marked på Tou Scene i fjor. Jeg solgte usunne sukkerbomber som vanlig, på standen ved bydde en russisk jente på økologisk, sunn snacks. Vi hilste såvidt, lånte veksel av hverandre, ikke noe mer. Den siste timen hadde jeg med nevøen og niesen min som barnearbeidere (jeg er tidenes dårligste barnevakt). Jeg sendte de en runde for å se på markedet, og da de kom tilbake hadde de stjerner i øynene etter at Tamara ikke bare hadde gitt de hver sin bolle, men de hadde også fått med seg et økologisk brød til tanten. Passiv positiv. Det første møtet var bare en bitteliten indikasjon på hvor mye glede hun skaper.

Noen uker etterpå ble vi formelt introdusert av min gode kollega Kristin på Rogaland Teater. Ett år senere er vi nære venninner og snakker sammen hver dag. Vi har holdt et tosifret antall kokkekurs sammen, hun har hooket meg opp med allslags leverandører av materiell og råvarer, det har vært fester, konserter, flere markeder, mye rødvin og latter, og det var hun som kom på at jeg og Nettmat burde jobbe sammen (og det er det aller mest fantastiske som har skjedd meg på mange år).

Tamara er egentlig oljeingeniør. Hun hadde en flott jobb i Statoil, men valgte å slutte lenge før oljekrisen slo inn, for å jobbe med sin ekte lidenskap: Mat. Sunn mat. Mat som bringer folk sammen.

Det startet med Snackeriet, et foretak som pusher sunn snacks og økologisk på museer, kafeer og barer i Stavanger. Siste søndag hver måned lager hun pop up-kafé på Absinthen, og serverer stadig nye varianter av grøt. Underpriset så det holder.

SNACKERIET: Økologisk, sunt og billig.
SNACKERIET: Økologisk, sunt og billig. Dukker opp på de fleste markeder og arrangement i Stavanger, og har i tillegg søndagsgrøt siste søndag hver måned på Absinthen.

Stavanger var såklart ikke skamklar for sunn snacks, så for å klare å leve av mat startet Tamara et nytt prosjekt – hjertebarnet Social Cooking. Konseptet er matkurs der alle deltagerne er med å lage maten, med kursholdere som gjør dette på fritiden. Prisene er så lave at alle har råd til å bli med. Flere og flere noterer seg dette utrolig kjekke tilbudet, og folk koser seg på kurs nesten hver eneste dag for tiden. Folk kan komme alene, i par, med foreningen og med kolleger. Kjekt blir det uansett, deltagerne lærer nye ting og får nye venner.

En av de som gir så mye mer enn hun tar.

Siden Tamara sitt døgn åpenbart har mer enn 24 timer, får hun tid til å hjelpe andre også. Jevnlig inviterer hun lokale matentreprenører til møter der hun drar inn ressurspersoner fra alt fra leverandørindustrien til Mattilsynet. Hun sponser og jobber frivillig på det som er av festivaler, og trenger du hjelp til å reklamere for produktene dine så er hun den letteste personen å spørre om hjelp. På markeder og andre arrangementer lar hun andre legge ut promomateriell på hennes stand, der hennes egen reklame har en tendens til å bli lagt nederst og bakerst.

SOCIAL COOKING: Ser det ikke kjekt ut vel?
SOCIAL COOKING: Ser det ikke kjekt ut vel?

Favorittkollegaen min på den “skikkelige” jobben min ble 25 år i sommer, og jeg var på ferie i Spania mens han var på jobb hjemme i Norge. En kjapp prat med Tamara ledet til at hun overrasket ham på jobben med 20 økologiske kanelboller (han er svensk…) og bursdagskort.

Èn time før jeg skulle holde mitt første kokkekurs på hovedscenen på Gladmat fikk jeg prestasjonsangst. En rask sms til Tamara, og plutselig hadde jeg medhjelper på scenen. Selv stod hun blant publikum og heia, og tok bilder og promoterte i alle kanalene sine. Mitt kurs, ikke hennes. Hun tenker alltid bare på å hjelpe.

Men det er ikke en lek å være gründer. Tamara er den jeg kjenner som er på facebookchat senest hver eneste kveld, og hun svarer på mail døgnet rundt.

Hun hadde inntill nylig byens kuleste sykkel, en enorm doning som hun syklet til ulike markeder og solgte kaffe og snacks fra. Dessverre ble kaffesykkelen stålet og ødelagt, og selv om den dukket opp igjen var den for skadet til at verkstedet ville fikse dette. Jeg skrev med henne samme kveld, og selv om jeg var kjempeirritert over det hele klarte hun å svare meg med smiley etter smiley. Hun er virkelig verdens greieste og snilleste dame.

MARKED I SENTRUM: Økologisk matmarked i Stavanger som Tamara hjelper å tromme sammen.
MARKED I SENTRUM: Økologisk matmarked i Stavanger som Tamara hjelper å tromme sammen.

Kjære Tamara. Gratulerer så masse med bursdagen i dag! Jeg håper du får verdens beste dag, beste år, beste liv. For det har du virkelig fortjent. Under er hilsener fra noen få utvalgte som du virkelig har forbedret livene til – både privat og profesjonelt: 

“Tamara er en dame som vet hvem som kan få noe ut av hverandre, og at hun tilfører byen nye og spennende konsepter som vi trenger. Hun lar folk med ulike kvaliteter og egenskaper komme til, og beriker mangfoldet med mangfold.”

“Hun betyr enormt mye for meg. Uten henne så hadde jeg ikke holdt på med alt det jeg gjør nå, kurs, markedssalg av mine økologiske smøreprodukter, og aller mest, jeg har fått et helt spesielt menneske inn i mitt liv som jeg liker så godt, som gir meg vennskap og som jeg har felles interesser med. Noen ganger er det nesten som om at jeg er forelsket, uten at jeg er det, men jeg er så takknemlig og glad for alt hun har gitt meg av vennskap, motivasjon og engasjement i livet.”

Therese Thomassen, Urban Flavours

“Tamara kjenner alle i matmiljøet. Hun hun er utrolig god på å fremsnakke de lokale leverandørene av mat som finnes i Stavanger. Hun sier alltid ja, og det finnes aldri problemer – kun løsninger! Hun er med å skape en ny blest for lokal mat- og matproduksjon, og drar samtlige leverandører med seg på dette.”

“Hun har betydd veldig mye for Nettmat. Halve nettverket vårt kommer via henne. Hun har latt oss holde kurs via Socialcooking.no, vi har deltatt på arrangement sammen med henne, og sist men ikke minst; Samarbeidet med Mari kom direkte fra Tamara!

Thomas Bergo og Frode Amdal, Nettmat

“Tamara er som et Kinderegg: sjef, kollega og venn”

Jolanta Lu. Social Cooking

NETTMAT: Grunderene Frode (i midten) og Thomas (til høyre) takker Tamara for halve nettverket sitt.
NETTMAT: Grunderene Frode (i midten) og Thomas (til høyre) takker Tamara for halve nettverket sitt.

Er du interessert i å følge med på alt Tamara holder på med, så har du oversikten her:

Socialcooking: NettsideFacebookInstagram

Snackeriet: NettsideFacebook

2 Comments

  1. Fint skrevet om en fantastisk person! Hurra for Tamara!!!

  2. LOVE! tusen takk Mari, Sigve, Therese, Thomas, Frode og Jolanta <3 for dette brevet og for at dere finnes i livet mitt!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *