

Three bean cupcake
Supersaftig og kjempesmakfull vegansk cupcake med stout, kakao og vanilje.
Av og til dukker det opp øl som virker som om det er lagt for å brukes i kaker. Under Gladmat-festivalen ble jeg introdusert til denne stouten fra bryggerimesteren ved Lervig Aktiebryggeri i Stavanger. Jeg skulle holde et par kurs i baking med øl, og da mente han at denne måtte passe perfekt i kaker. Stouten er laget som et samarbeid mellom bryggeriet i Stavanger og bryggere fra Brasil, og inneholder tre bønner: Vanilje, kakao og tonka. Sistnevnte har jeg ikke fått tak i (så det er kanskje mer en 2 bean cupcake når jeg tenker meg om, i alle fall om du ikke har denne stouten i). Det er en sagnomsust bønne, forbudt i USA såvidt jeg forstår, men utrolig fruktig og god å bruke i bakst. Vaniljen gir oss sødme, og kakaoen er en smule bitter, så her er det virkelig en smakseksplosjon på gang med både frukt, sødme og bitterhet.
Får du ikke tak i dette ølet kan du bruke en annen stout, og kanskje ha i litt mer vanilje og kakao. Ha gjerne i noen kirsebær også da, for å erstatte fruktsmaken fra stouten.

I tillegg til den spennende smaken, så bidrar også dette ølet til at kakene blir saftige og de hever mer enn vanlig i ovnen, så vær forsiktig med å holde deg til oppgitte mål på bakepulver og natron.

Ingredienser:
- 1 desiliter soyamelk
- 1 teskje eplesidereddik (evt annen lys eddik)
- 1 desiliter stout (kan erstattes av soyamelk om du ikke vil ha øl i kakene dine)
- 1 desiliter rapsolje
- 1 teskje vaniljeekstrakt (en god indikator på om du har bra ekstrakt er om den er sort i fargen), evt innholdet fra en vaniljestang
- 0,25 teskje natron
- 0,25 teskje bakepulver
- 2 desiliter sukker
- 3,5 desiliter hvetemel
- 2 spiseskjeer kakaonibs
Vaniljeglasur:
- 1 spiseskje kakaonibs (kan sløyfes)
- 200 gram vegansk margarin
- 1 teskje vaniljeekstrakt eller innholdet av en halv vaniljestang
- Eventuelt litt soyamelk
- 3-4 desiliter melis
Framgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 175 grader. Kle et muffinsbrett med 12 cupcakeformer.
Visp sammen soyamelk og eddik i en bolle. La det stå i ett par minutter, rør deretter inn stout.
Visp inn rapsolje, vanilje, natron, bakepulver og sukker. Når alt er vispet jevnt har du i hvetemel og visper det raskt inn i resten av røren. Vend til slutt inn kakaonibs.

Fordel røren i cupcakeformene. Pass på at du ikke fyller formene helt opp – disse kakene hever godt i ovnen.
Sett i ovnen og bak i 18-20 minutter.
Vaniljeglasur:
Dersom du bruker sprøytetupper så må du starte med å grovknuse kakaonibsene (slik at vi skal få de gjennom tuppen). Hvis ikke så vender du de hele inn helt til slutt.
Kjør margarin og vanilje jevnt med en håndvisp eller i en food processor. Spe eventuelt med litt soyamelk om det blir for hardt. Ha i melis – litt etter litt – til du får en fin, smørbar glasur. Vend inn (knuste) kakaonibs.
Ha glasuren over i en sprøytepose med stor tupp.
Fordel glasuren utover kakene. Servér!
