vegansk cupcake med øl oppskrift

Three bean cupcake

Supersaftig og kjempesmakfull vegansk cupcake med stout, kakao og vanilje. 

Av og til dukker det opp øl som virker som om det er lagt for å brukes i kaker. Under Gladmat-festivalen ble jeg introdusert til denne stouten fra bryggerimesteren ved Lervig Aktiebryggeri i Stavanger. Jeg skulle holde et par kurs i baking med øl, og da mente han at denne måtte passe perfekt i kaker. Stouten er laget som et samarbeid mellom bryggeriet i Stavanger og bryggere fra Brasil, og inneholder tre bønner: Vanilje, kakao og tonka. Sistnevnte har jeg ikke fått tak i (så det er kanskje mer en 2 bean cupcake når jeg tenker meg om, i alle fall om du ikke har denne stouten i). Det er en sagnomsust bønne, forbudt i USA såvidt jeg forstår, men utrolig fruktig og god å bruke i bakst. Vaniljen gir oss sødme, og kakaoen er en smule bitter, så her er det virkelig en smakseksplosjon på gang med både frukt, sødme og bitterhet.

Får du ikke tak i dette ølet kan du bruke en annen stout, og kanskje ha i litt mer vanilje og kakao. Ha gjerne i noen kirsebær også da, for å erstatte fruktsmaken fra stouten.

3-bean-cupcake-kombi

I tillegg til den spennende smaken, så bidrar også dette ølet til at kakene blir saftige og de hever mer enn vanlig i ovnen, så vær forsiktig med å holde deg til oppgitte mål på bakepulver og natron.

3-bean-cupcake2

Ingredienser: 

  • 1 desiliter soyamelk
  • 1 teskje eplesidereddik (evt annen lys eddik)
  • 1 desiliter stout (kan erstattes av soyamelk om du ikke vil ha øl i kakene dine)
  • 1 desiliter rapsolje
  • 1 teskje vaniljeekstrakt (en god indikator på om du har bra ekstrakt er om den er sort i fargen), evt innholdet fra en vaniljestang
  • 0,25 teskje natron
  • 0,25 teskje bakepulver
  • 2 desiliter sukker
  • 3,5 desiliter hvetemel
  • 2 spiseskjeer kakaonibs

Vaniljeglasur: 

  • 1 spiseskje kakaonibs (kan sløyfes)
  • 200 gram vegansk margarin
  • 1 teskje vaniljeekstrakt eller innholdet av en halv vaniljestang
  • Eventuelt litt soyamelk
  • 3-4 desiliter melis

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 175 grader. Kle et muffinsbrett med 12 cupcakeformer.

Visp sammen soyamelk og eddik i en bolle. La det stå i ett par minutter, rør deretter inn stout.

Visp inn rapsolje, vanilje, natron, bakepulver og sukker. Når alt er vispet jevnt har du i hvetemel og visper det raskt inn i resten av røren. Vend til slutt inn kakaonibs.

3-bean-cupcake1

Fordel røren i cupcakeformene. Pass på at du ikke fyller formene helt opp – disse kakene hever godt i ovnen.

Sett i ovnen og bak i 18-20 minutter.

Vaniljeglasur: 

Dersom du bruker sprøytetupper så må du starte med å grovknuse kakaonibsene (slik at vi skal få de gjennom tuppen). Hvis ikke så vender du de hele inn helt til slutt.

Kjør margarin og vanilje jevnt med en håndvisp eller i en food processor. Spe eventuelt med litt soyamelk om det blir for hardt. Ha i melis – litt etter litt – til du får en fin, smørbar glasur. Vend inn (knuste) kakaonibs.

Ha glasuren over i en sprøytepose med stor tupp.

Fordel glasuren utover kakene. Servér!

3-bean-cupcake3

FLERE CUPCAKESOPPSKRIFTER MED ØL FINNER DU HER. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *