Mine 10 beste londontips

Lurer på hvor du får den beste veganske english breakfast, hvilke matvarer du MÅ ha med deg hjem eller hvor du kan ta ut kjæresten på drømmemiddagen? Her får du tipsene. 

Det er ingenting som gjør meg mer lykkelig enn å gå “i land” på Heathrow og rusle gjennom endeløse korridorer med HSBC-reklamer på veggene. London har vært favorittreisemålet siden jeg var liten jente og fikk se “Cats” for første gang, og det er en helt super by å dra til som veganer og vegetarianer. Vil du gjøre meg lykkelig? Ta meg med til britenes hovedstad.

Skal du til London i sommer eller høst? Her er din miniguide til de beste spisestedene og butikkene. 

Kjøp deg et Oysterkort, last ned tubemap på telefonen din og ta på deg et par gode sko. London er en drøm for oss som foretrekker mat uten dyr, her kan du spise deg god og mett (til en ganske rimelig penge), og fylle opp trillekofferten med masse godsaker som du kan ta med hjem til fedrelandet og nyte utover høsten.

8bit-srgb-jpg-manna-16

Butikker

London har masse herlig vegetarmat og typiske produkter veggiser gjerne kjøper. Helsekostkjeden Holland&Barrett finner du over hele byen, her kan du gå bananas med vitamintilskudd, snop, kjølevarer og ulike typer mel og nøtter. Er du på jakt etter kule, veganske sko så anbefaler jeg i tillegg til tipsene under klesbutikken The Third Estate i Camden. 

vx-kombi.jpg
VX: Butikken er ikke særlig stor, men det er ingenting å si på utvalget. Her kan du hamstre til den store gullmedaljen.

VX – vegansk butikk med alt som er godt
Alle jeg har tipset om den butikken kommer tilbake med to tilbakemeldinger. 1. “Den var mye mindre enn jeg trodde” og 2. “men de hadde jo ALT!”. Butikken ligger en kort* spasertur fra Kings Kross Station (er du nerd eller har med barn eller begge er det kult å stoppe i Harry Potter-butikken der på veien, og ta bilde av trallen og Platform 9 3/4).

Tilbake på VX. Det er en non profit-butikk drevet av de veldig lite skumle “Secret society of vegans”. Eller “Vegan anomymous”, som min kjære venninne Helle trodde. Du kjøper snop her, veganske klær og sko, ferskvarer, varm lunsj, kaker til å ha etter lunsjen, marshmallows, frysevarer, kjølevarer, “ost”, “kjøtt” og alt det der. God økologisk brus har de også, og masse merch. Lurer du på hva du skal ta deg til i London så ta en prat med de som jobber der om hva som er kult for veggiser å oppleve, de har roen. Kjøp gjerne med de noe lunsj og gå videre opp veien til Regent’s Canal. Om det ikke regner er det supert å spise lunsj i fred og ro langs elvebredden.

Adresse: 73 Caledonian Road
Slik finner du fram: Ta tuben til Kings Cross. Gå ut, når du har stasjonen i ryggen går du mot venstre. Over et lyskryss, rett fram og så opp til venstre i Caledonian Road. Forbi noen puber, en matbutikk, overraskende mange bolighus og der ligger den på venstre side: VX (uttales Vi Cross).

*kort om du vet hvor du skal/holder deg til kartet

WHOLE FOODS SOHO: Rett bak Piccadilly Circus i på den gamle tomten til backpackerhotellet Regent’s Palace. På andre siden av gaten er en stor Nespresso-butikk.

Whole Foods Market – massiv økokjede med fabelaktig utvalg over hele byen
Whole Foods Market er en kjede som de fleste nok allerede kjenner til, og i London fins det flere butikker av ulik størrelse. Min favoritt ligger rett bak Piccadilly Circus, og er super både om du skal handle mat, kosmetikk eller ta deg et kjapt måltid. Fra store, lange og ganske pene hyller kan du plukke med deg alt av glutenfritt mel, røkt paprikapulver og andre krydderier, herlig snacks, alle tenkelige typer plantemelk, økologisk brus og omtrent uendelig med kjøtterstatninger, osterstatninger, veganske desserter, ferdigretter og kaker. Fruktavdelingen er veldig pen men skikkelig dyr, så kanskje se på prislappen før du bestemmer deg for om du MÅ ha de økologiske blåbærene og grønnkålchipsen.

Whole Foods har godt assorterte salatbarer om du er sulten med en gang (eller vil ta med deg hjem), i tillegg en bemannet “kafeteria” der du finner mye ulik varmmat. Bord til å spise på står utfor, så kanskje greit å se an været litt.

Andre etasje er dedikert til kosmetikk og ting til hjemmet, ta deg gjerne en tur opp før eller etter besøket i hovedavdelingen. Her finner du vegansk solkrem, shampoo, balsam, sminke etc.

Adresse: Piccadilly Circus, 20 Glasshouse Street
Slik finner du fram: Når du står på Piccadilly Circus og ser på de store reklameskjermene så skal du opp til høyre for skjermene og deretter inn til venstre. Whole Foods ligger i en gågate rett fram.

Frokost

Hotellfrokost er sjelden veganvennlig og ofte ganske dyrt. Men gastronomiske højdare tidlig på dagen er virkelig mulig i London, samme hva du liker. Spis en god frokost så er du klar til å tråle gatelangs resten av dagen.

TIBITS: I den kjempekoselige "Regents Street Food Court" ligger denne herlige vegetarkaféen.
TIBITS: I den kjempekoselige “Regents Street Food Court” ligger denne herlige vegetarkaféen.

Tibits – forfriskende buffetrestaurant ved Regent’s Street
Første gang jeg var ved Tibits snudder jeg i døren da jeg så at det var buffet. The shame. Ikke tenk kantine, kafeteria, hotellfrokost eller noe som helst lite appetittvekkende. Tenk heller fråtsing i enkle, rene, sunne retter med sesongens råvarer. Legg til en nypresset appelsinjuice og en soya-/mandel-cappuccino i regnestykket og du nærmer deg noe. Interiøret er av tre, farger, blomster og mønstre, og behagelig musikk ruller ut fra høytalerne. Tibits må bare oppleves. Restauranten er vegetarisk, det meste er vegansk og det er godt merket.

Buffeten er til frokost på morgenen, lunsj på formiddagen og middag på ettermiddagen og kvelden, og det er alltid masse å veldige mellom.

Hent deg en tallerken, forsyn deg av bufeeten og betal i kassen der du også finner drikke samt diverse kaker og påsmurt, og sett deg ned på et av de koselige bordene.

Adresse: 12 – 14 Heddon Street (Off Regent Street)
Slik finner du fram: Om du kommer fra Piccadilly Circus går du opp Regent’s Street på venstre side. Når du kommer forbi Burberry er det inn neste gate til venstre. Det er en gågate kalt “Heddon Street”. Gå inn og opp til høyre og du finner Tibits på høyresiden.

inspiral7.jpg
Inspiral Lounge: Ikke la deg skremme av fasaden eller innsiden. Det er kanskje mye folk og trangt om plassen, men det er fabelaktig mat og masse hjerterom i denne veganske kafeen. Ikke glem is på veien ut.

Inspiral Lounge – Londons beste veganske “english breakfast”
Inspiral er en institusjon i Camden som bare må oppleves. Det er mye folk, trange bord, høy musikk, litt uoversiktelig barservice, og en helt fantastisk opplevelse. De har masse rå mat, billig annen vegansk mat, og verdens beste english breakfast. Prøv å komme litt tidlig og gjerne en ukedag, da er det lettest å navigere seg i kafeen. Når du er forsynt er det bare å stikke ut på marked.

Adresse: 250 Camden High Street
Slik finner du fram: Har du gått av tuben på “Camden Town” går du oppover på høyre siden av Camden High Street. Rett før broen over kanalen ligger cafeen på høyre side.

Lunsj og kaker

Midt i London-dagen kan det være greit med en spiselig pause, men kanskje ikke en stor middag. Alle kaffebarene har soyamelk, flere har også veganske alternativer i kakedisken. Du får også salater og sandwicher flere steder, så livet som veggis er aldri vanskelig i London. Likevel.. om du virkelig har lyst å skjemme deg bort litt så finnes det et par løsninger… Kanskje du må på tuben en liten tur, men jeg lover: det er verdt det.

ext-shop-alternative
MS CUPCAKE: En fantastisk kakebutikk i Brixton. Her pleier jeg hamstre cupcakeformer og – esker, vegansk konditorfarge, snop og cupcakes såklart.

Ms Cupcake – fantastiske cupcakes i Brixton
Ms Cupcake er en vegansk gründer-solskinnshistorie, om en dame som har baket seg til en fabelaktig business. Fra å selge hjemmelagte kaker på små marked og til venner så økte hun gradvis, og etterhvert har hun fått seg en fantastisk kakebutikk i Brixton, og leverer cupcake til både resten av  London og resten av England.

Butikken i Brixton MÅ du rett og slett innom om du liker kaker. Her får du ferske cupcakes, cookies, sandwiches og andre fristelser, i tillegg kan du kjøpe med deg allslags kakepynt, bakeutstyr og vegansk snop.

Adresse: 408 Coldhabour Lane
Slik finner du fram: 
Ta tube til Brixton, og ta til venstre når du kommer ut. Etter ca hundre meter tar du til venstre igjen, og etter femti meter til finner du Ms. Cupcake på venstre side av veien.

cakes-n-treats
CAKES ‘N’ TREATS; Kaker, kaffe, te, lunsj, koselig betjening og mange sitteplasser.

Cakes ‘n’ Treats – kaker og kjempegod lunch i Camden
I fjor var jeg på londonferie alene for første gang. Lånte en leilighet i Camden og fikk sett byen med litt andre øyne. Veldig nær der jeg bodde lå denne cafeen, som jeg på forhånd trodde at utelukkende solgte kaker. Med en gang du kommer inn tror du også det, for velkomsten er en av de største veganske kakediskene jeg noensinne har sett! Men de har mer mat enn kaker, lunsjmenyen er faktisk skikkelig stor, og utvalget er veldig variert. Jeg tror jeg spiste her syv ganger på fem dager eller noe sånt, og trillet ut hver eneste gang med ekstra kaker i vesken. Cafeen ligger i en stille sidegate i Camden, og passer utmerket om du trenger en pustepause fra markedlivet.

Mens du er i nærheten – hvorfor ikke sjekke ut Brew Dogs ølbar i 113 Bayham Street?

Adresse: 15 Pratt Street
Slik finner du fram: Ta tube (eller buss) til Camden. Om du går av ved Mornington Crescent skal du oppover Camden High Street mot Camden Town, går du av ved Camden Town gjør du motsatt. Cirka halvveis mellom de to tubestasjonene ligger Pratt Street (inn til høyre om du kommer sørfra, inn til venstre om du kommer nordfra). Cakes ‘n’ Treats er lett å få øye på på venstre side av veien.

Cookies & Scream – vegansk og glutenfritt midt i Camden-marked

COOKIES & SCREAM: Ikke mye mer enn et hull i veggen rent interiørmessig, men en fest for smakssansen likevel.
COOKIES & SCREAM: Ikke mye mer enn et hull i veggen rent interiørmessig, men en fest for smakssansen likevel.

Fordi cookies og milkshakes!

Trenger du litt sukker for å holde det gående hele dagen? Cookies & Scream er en liten “cookie-bar” midt i Camden Lock-markedet. Alt er vegansk og glutenfritt, og de spesialiserer seg på kaker og shakes. Enkelt og greit. Kjøp med deg, eller ta en pause på en av barkrakkene deres.

Adresse: Unit L1, Dingwalls Gallery, Camden Lock Place
Slik finner du fram: Ta tube eller buss til Camden Town, og gå nordover på Camden High Street, gå forbi Camden Lock Market, ta inn til venstre mellom det markedet og The Stabels Market. Cookies and Scream ligger inn den andre gangen til venstre, i Camden Lock Market sin nederste etasje. Den ligger ved siden av et par andre matbåser, og er du heldig har de skiltet ute.

Middag

Å spise ute i London er ikke vanskelig i det hele tatt, da til og med biff-kjedene har solide vegetar- og veganmenyer. Men du har kanskje lyst på en opplevelse litt utenom det vanlige (på den positive måten)? Her er mine tre favoritter.

Mildreds – fantastisk vegetarrestaurant i Soho

MILDREDS: Finner du de blå dørene er det bare å forte seg innfor og be om bord.
MILDREDS: Finner du de blå dørene er det bare å forte seg innfor og be om bord.

For det første: Vær tidlig ute eller forbered deg på å stå i kø. Her blir det full hverdager etter klokken fem, og hele dagen i helgene. De serverer nemlig også lunsj, og i helgene går det stort sett i ett hele dagen. Det er også greit å ikke være så vanskelig på dette med intimsone. Det er trangt på Mildreds, men det gjør ikke noe. Stemningen er høy, personalet er kjempekoselige og maten. Oh la la maten! Om du er i tvil om du orker en forrett så ta sjansen på en. Det samme gjelder med dessert. Her er det rett og slett kjempegodt. Menyen henter inspirasjon fra hele verden, det er mye comfort food her. De har en del nye retter hver dag, så det går fint å gå tilbake hver eneste dag. De ser ikke rart på deg – de blir glade.

Masse god økologisk bruks, øl og vin, og god stemning hele veien. Greit til date eller med en venn/venninne, er dere flere enn to må dere kanskje vente lenger på bord. Jeg har hatt med mor også, det slo an det.

Adresse: 45 Lexington Street
Slik finner du fram:
Kommer du fra Piccadilly Circus tar du opp der med Windmill og holder den gaten opp, over et par kryssende gater, til du finner den blå døren. Kommer du fra Carnaby Street tar du inn ved Joe & The Juice og bortover et par hundre meter til du finner Lexington Street ned til høyre.

8bit-srgb-jpg-manna-15.jpg
MANNA: Må bare oppleves.

Manna – fantastisk mat i herlig atmosfære
Primrose Hill må være en av Londons best bevarte hemmeligheter. Jeg hørte om den første gang i et intervju med Charlotte Thorstvedt, hvor hun snakket om sine favorittsteder i London. Jeg husker ikke hva hun sa, men jeg ble solgt. Området er egentlig en park på enden av Regent’s Park, en oppoverbakke der folk lar hundene løpe løs, og det på toppen er et mye mer tilgjengelig utsiktspunkt enn på Hampstead Heath. På benken på toppen filmet de litt i “Breaking and Entering”, og helt sikkert har andre filmskapere også blir forelsket i område. På den ene siden av denne bakken finner du en liten landsby (føles det som), med folkelige puber, koselige uteservering, slakter, baker, barneklær butikk uten neonfarger, og Manna. Koselige, koselige Manna. Drevet av et vegansk ektepar fra California som liker god mat, skikkelig god mat, og som  gir folk uten restauranterfaring en mulighet til å bygge CV.

På Manna går du om du vil nyte en herlig vegansk “Sunday roast”, eller om du vil spise en tre retters middag i godt selskap. Bestill gjerne bord, det er det sikreste.

Adresse: 4 Erskine Road
Slik finner du fram: Om det ikke er vestlandsvær så er det koseligste å ha litt god tid og gå opp, gjerne ta hele Regents Park og gå oppover, eller hopp av Camden-bussen ved London Zoo og spaser derfra. Når bakken begynner på det bratteste tar du til høyre og går ut i “landsbyen”. Ser du telefonkiosken og puben på hjørnet så er du på rett vei. Ta inn til venstre på Erskine Road, der ser du Manna sitt lille utbygg på venstre side. Er det dårlig vær tar du tuben til Chalk Farm og går over broen mot Primrose Hill. Da finner du Erskine Road på høyre side.

Loving Hut (Peking Palace) – vegansk “kinarestaurant” med litt junk food også

PEKING PALACE: Sa jeg "kinamat"?
PEKING PALACE: Sa jeg “kinamat”?

Aiaiai for en plass! Autentisk “kinarestaurant” som vi sier i Stavanger; bord i hardplast og blomster i mykplast (?) på bordene. Herlig musikk fra anlegget har de og. En tv-skjerm som viser veganske propagandafilmer, og en streng “no alcohol”-policy. Jeg elsker denne plassen. De er koselige når de forsikrer seg om at du ikke har gått feil, og servicen er.. de gjør i alle fall så godt de kan. Men du kom hit for maten. 

Menyen er stor, og består for det meste av soyabasert “veggie meat” i ulike varianter. Her finner du “veggie lamb”, “veggie chicken”, “veggie beef”, “veggie shrimps” etc. Det fine med dette “kjøttet” er at det har fast og god konsistens, flott smak, men du kjenner at du ikke spiser kjøtt. De har også rene grønnsaks- og tofuretter for de som ønsker det.

Av sauser og varianter finner du alt en asiatisk restaurant pleier å ha, blant annet chop suey, karri, cashewnøtter, szechuan, sort bønnesaus, søtsursaus etc. Menyen inneholder også klassikere som tempuraretter, vårruller og ribs.

Prisene er veldig lave, smakene er veldig gode. Kanskje ikke den første plassen du drar på date, men en fabelaktig plass å gå om du vil bli mett på god mat.

Adresse: 669 Holloway Road
Slik finner du fram: 
Ok, det kan være langt å gå. Tar du spaserturen f.eks etter et besøk på Emirates Stadium så er det en halvtime oppoverbakke i Holloway Road i et nabolag som føles mer og mer dodgy. Tar du tube går du av på Archway og spaserer ett minutt ned Holloway Road. Bussene stopper litt rundt omkring der oppe, og taxi koster £30 fra sentrum.

2 Comments

  1. Gode tips til de som ønsker den type mat i London. Byen har helt klart noe for alle og enhver 🙂

    1. Mari Hult

      Takk for det! 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *