

Burgere med sopp og valnøtter
En saftig og smakfull vegetarburger som passer utmerket på grillen.
Da jeg lagte disse burgerene for første gang hadde jeg med en journalist på kjøkkenet, som skulle lære om vegansk grillmat. Hun hadde selv ganske bra erfaring med vegetarmat, og et godt blikk for hva som funker og hva som kanskje ikke funker, og jeg angret ganske raskt på at jeg ikke hadde prøvelagt akkurat disse på forhånd. Jeg hadde rett og slett ikke peiling på om de kom til å holde formen under grilling, eller smuldre opp og falle ned i grillkullet.
Da vi bar disse ned til grillen var hun veldig spent på om de ville holde sammen på grillen. “Det blir jo bra sak å vise at også de flinkeste bloggerne også tabber seg ut iblant”. Listen var lagt.
HELDIGVIS holdt de formen, overraskende godt faktisk. Hemmeligheten er litt ris (den kleber godt), litt linfrø og litt mel. Ellers er burgeren fylt med god og saftig sopp, rødbete og valnøtter (ikke dropp nøtter her, de gir en utrolig god smak og tekstur), i tillegg til litt gode urter og krydder. Grillen setter grillet smak på de, velger du å steke de i stekepanne eller ovn anbefaler jeg å ha i en halv teskje røkt paprikapulver i tillegg.
Ingredienser:
- 2 desiliter + 5 spiseskjeer vann
- Økologisk buljongpulver
- 1 desiliter ris
- 2 spiseskje linfrø
- 5 aromasopp (eventuelt annen sopp)
- 1 rødbete
- 1 sjalottløk
- 0,5 kinesisk hvitløk
- Noen kvaster basilikum
- Noen kvaster persille
- 1 desiliter valnøtter
- Olje til steking
- 1 teskje paprikapulver
- Salt og pepper
- 3-4 spiseskjeer kikertmel eller hvetemel
Framgangsmåte:
Kok opp to desiliter vann og buljongpulver i en liten gryte. Ha i risen, rør rundt noen ganger, ha på lokket og la det koke på svært svak varme til all væsken er absorbert.
Knus linfrøene i en kaffekverner eller tilsvarende. Rør de ut i de fem spiseskjeene med vann.
Skjær soppen i små terninger. Skrell rødbeten og skjær den i terninger cirka like store som soppterningene.
Finhakk sjalottløk og hvitløk. Finhakk basilikum og persille. Grovhakk valnøttene.
Varm opp oljen til medium varme i en stekepanne. Ha i sopp og la det surre til soppen begynner å skille ut væske. Ha i rødbete, sjalottløk, hvitløk og paprikapulver og la det surre i fire-fem minutter til. Ha i mer olje om det blir tørt.
I en stor bolle blander du sammen risen, linfrøblandingen, grønnsaksblandingen, basilikum, persille og valnøtter. Jobb deigen god sammen, bruk en stavmikser om nødvendig (men ikke mos alt i sammen, vi vil ha litt hele biter også). Smak til med salt og pepper.

Jobb inn en og en spiseskje mel, ette hjelper deigen å holde sammen.
Dekk bollen med plastfolie og la den stå kaldt i 15-30 minutter (eller lengre).
Form burgere av deigen og grill eller stek de i stekepanne. 3-4 minutter på hver side skal holde.

Server i burgerbrød med godt tilbehør.

FLERE BURGEROPPSKRIFTER FINNER DU HER.
Jeg blir glad om du følger meg på sosiale medier!
Instagram
Facebook
Snapchat – legg til brukernavn: vegetarbloggen
Har ikke rødbeter liggende, men vil prøve disse. Erstatte de med noe eller bare prøve uten?
Prøv noen andre rotgrønnsaker! Potet, søtpotet, pastinakk eller lignende 🙂
Flott, jeg prøver oppskriften med søtpotet i dag!
Jeg vil bare påpeke at sopp en organisme som ligner mer på mennesker enn på planter. Jeg er selvfølgelig ikke noe ekspert men i naturfagene sa læreren min at sopp er lite vegansk. Men selvfølgelig er det opp til den enkelte å bestemme. Sopp ligger jo litt i midten. Foresten så elsker jeg å lese denne bloggen får inspirasjon til mat;)