vegansk glutenfri bakst

Glutenfri baking

Tryll frem herlige cupcakes, cookies og kaker uten egg, melk og gluten (og noen uten soya og nøtter). 

Glutenfri baking uten egg og melk er ikke så vanskelig, men du trenger å ha litt spesialingredienser i hus. Jeg foretrekker å styre unna de ferdige glutenfrie melblandingene, både fordi jeg da ikke har full kontroll på hvor mye av alt deigen inneholder, samt at de er forferdelig dyre sammenlignet med å kjøpe de ulike melsortene selv. Glutenfritt mel finner du litt av i godt assorterte dagligvarebutikker, mye av i internasjonale dagligvarebutikker og alt av på internett. Jeg pleier å blande 2-3 ulike typer, og tilsette litt maisstivelse eller potetsstivelse og eventuelt bakepulver. Her er noen av mine favoritter:

Kikertmel – et mel som er saftig og binder veldig bra. Dette kan du faktisk bruke istedenfor egg og lage vegansk omelett og quiche om du ønsker! Du kan også bruke det som eneste melet i pannekaker, både søte og salte. Eneste haken er at det smaker forferdelig rått, så du bør ikke smake på deigen/røren før det hele er varmebehandlet (da smaker det godt igjen). Fås kjøpt i internasjonale matvarebutikker (se etter gram flour eller gazbano flour) eller på iHerb. 

Peanøttmel – et mel som mange lavkarboentusiaster har trykket til sitt bryst. Dette bruker jeg mye i cookies og litt i kaker der jeg er gira på peanøttsmak. Dette bestiller jeg fra iHerb. 

Rismel – lyst eller mørkt – dette binder ikke så bra, men er veldig saftig og finmalt og passer utmerket i finbakst sammen med for eksempel kikertmel. Dette er også godt å bruke som tykning i supper og sauser. Rismel fås i både godt assorterte dagligvarebutikker og internasjonale butikker, eventuelt fra iHerb (lyst) og brunt.

Teffmel – et ganske grovt mel som ikke binder noe bra, men som er veldig kjekt å bruke i grov bakst. Min favoritt med teffmel er etiopiske pannekaker (injera). Veldig godt å bruke i grøt. Selges i noen godt assorterte dagligvarebutikker og på iHerb. 

Småkaker og kjeks

Glutenfrie peanøttcookies

Peanøttmel er et genialt glutenfritt mel å bruke i cookies. Rett og slett. Lag gjerne snickersversjonen av disse om du har god tid.

glutenfrie cookies vegansk

Kikertkjeks

Salte kjeks med kikertmel og sesamfrø, veldig gode til (vegansk) ost og ulike typer pålegg.

veganske glutenfrie kjeks oppskrift

Cupcakes

Cupcakes med sjokolade og mango

Nydelige, nydelige, silkemyke cupcakes med en herlig smakskombinasjon.

veganske glutenfrie cupcakes oppskrift

Peanut “swirl” cupcakes

Herlige peanøttcupcakes med to glasurer.

veganske glutenfrie cupcakes oppskrift

Karamellcupcakes

Noen små, glutenfrie kunstverk til de fine anledningene.

veganske glutenfrie karamellcupcakes

Kaker

Gulrotkake

Saftig og smakfull kake med hjemmelaget havremel.

glutenfri vegansk gulrotkake

Glutenfri jordbærkake

Skikkelig god kake som du kan servere til hverdags og i selskap.

glutenfri-kake.jpg

Pannekakebløtkake

Kjempetriks! Tykke, glutenfrie, amerikanske pannekaker legger lagvis med krem og bær, og vips! Bløtkake.

pannekakebløtkake

Smuldrepai med eple

Lettvint glutenfri dessert som alle liker. God til brunsj denne her.

varm-eplefrokost.jpg

Vafler og pannekaker

Søte kikertpannekaker

Saftige og lettvinte glutenfrie pannekaker. Gode med bær til.

glutenfrie pannekaker uten egg

Linsepannekaker

Kjempegode middagspannekaker der vi bruker linser istedenfor mel.

linsepannekaker_2.jpg

Amerikanske pannekaker

Tykke og gode pannekaker, supre med peanøttsmør og banan.

glutenfrie-amerikanske-pannekaker

Peanøttvafler

veganske glutenfrie vafler oppskrift

Kikertpannekaker med kokossaus

Middagspannekaker med en smak av Asia.

veganske glutenfrie middagspannekaker oppskrift

Bananpannekaker

Fordi alt er bedre med banan.

glutenfrie pannekaker vegan oppskrift

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *