

Kaffeportercupcakes med espressoglasur
Liker du kaffe? Og øl? Og cupcakes? Da kommer du til å elske disse.
Min venninne Miriam er øl-eksperten i gjengen. Alltid når det er alkohol inne i bildet kommer hun med noen nye spesialøl fra pol eller butikk, og selv om hun har sine favoritter så elsker hun å teste ut nye.
Denne kaffeporteren er et typisk feilkjøp. Det var en gjeng fra jobben som var ute. Alle liker øl. Alle smakte. Ingen var imponerte. Den smakte rett og slett en blanding av kaffe og øl (noe navnet burde ha gitt oss et hint om), og det funka ikke i glasset.

“Men det må da funke i kaker”, tenkte jeg. Neste helg var jeg på Meny og fant fram den samme flasken, og brukte ølet i disse cupcakene. Alle skrøt av disse, så her er det bare å hive seg rundt og kaste seg uti det.

Ingredienser til 12 cupcakes:
- 1 desiliter soyamelk
- 2 teskjeer eplesidereddik
- 1,5 desiliter kaffeporter
- 0,75 desiliter rapsolje (eller annen nøytral olje)
- 2,5 desiliter sukker
- 0,5 teskje natron
- 0,5 teskje bakepulver
- 0,5 teskje salt
- 4,5 desiliter hvetemel
Espressokrem:
- 150 gram vegansk margarin
- 2 centiliter espresso
- Eventuelt litt vanilje
- Melis
- Kaffebønner til pynting
Framgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 175 grader. Kle et muffinsbrett med 12 cupcakeformer.
Visp sammen soyamelk og eplesidereddik i en bolle. La det stå et par minutter, det vil tykne en del. Visp inn porter. Nå skummer det litt, det er ok. Rør inn olje, sukker, natron, bakepulver og salt. Visp godt slik at alt blir blandet inn.
Ha til slutt i hvetemel, visp det hele raskt sammen til en røre. Litt klumper er ok. Vær forsiktig så du ikke visper for mye, da blir kakene litt “deigete” i konsistensen.
Fordel røren i cupcakeformene. Stek i 18-20 minutter. Kakene skal heve en del i midten under steking.
Avkjøl helt før pynting.
Espressokrem:
Denne er litt triksy, for det er ikke alle typer margarin som oppfører seg likt. Noen tåler food processor, andre ikke. Det gjelder å prøve seg fram litt.
Visp sammen margarin og espresso til det blir jevnt. Ha eventuelt i litt vanilje også. Ha i melis, litt etter litt, smak deg til. Du skal ha en tykk og smørbar konsistens.
Ha over i en sprøytepose med stor tupp, fordel glasur utover kakene. Ha en kaffebønne på toppen til pynt.
Servér!
