

Polenta-“pytt i panne”
Rask og kjempegod restemiddag med polenta, grønnkål og søtpotet.
Har du ekstra polenta fra middagen i går? Dette er en perfekt måte å bruke den opp på! Har du ikke ferdig polenta på lur så kan du lage opp litt, men da må du vente en liten time på at den stivner i kjøleskapet før du kan gå i gang med resten av denne retten. Det smaker like godt, men går altså ikke like raskt.
Dette er en veldig “basic” oppskrift, ha gjerne i ekstra grønnsaker etter hva du har i skuffen og hva du liker. Jeg pleier kun å krydre med chiliflak, salt og pepper, men det kommer litt an på hvor mye smak som er tilsatt i polentaen på forhånd. Det er restemat, så alt er egentlig lov. Har du soyapølser liggende så er disse også skikkelig gode i denne retten.
Ingredienser til to porsjoner:
- 1 stor søtpotet
- 200 gram grønnkål
- Ferdig kokt og stivnet polenta
- Olje til steking
- Chiliflak
- Salt og pepper
- Eventuelt litt krydder etter smak
Polenta:
- 5 desiliter grønnsakskraft eller vann med buljongterning
- Litt sitronsaft
- 2 kvaster timian
- 1 spiseskje næringsgjær
- 1,5 desiliter polenta
- 2 spiseskjeer vegansk margarin
- Salt og pepper
- Olje til steking
Framgangsmåte:
Skrell søtpoteten og skjær den i terninger. Snitt grønnkål. Skjær polentaen i terninger som er cirka like store som søtpotetterningene.
Varm opp oljen til medium/høy varme i en stekepanne. Ha i søtpotetterningene og stek de noen minutter. Vendt på de underveis. Ha i polentaterningene og stek videre. Snu forsiktig på terningene underveis.
Vend til slutt inn grønnkål og stek til det begynner å bli sprøtt. Hell på chiliflak og smak til med salt og pepper, eventuelt annet krydder.
Server rykende varmt.

Polenta:
Kle en liten form med bakepapir. 15*15 centimeter er en grei størrelse.
Kok opp grønnsakskraft og sitronsaft i en gryte. Finhakk timian og ha i sammen med næringsgjær.
Skru ned temperaturen til medium slik at det fortsatt koker, men ikke fosskoker. Hell i litt og litt polenta mens du visper godt. Fortsett å visp til alt er i, la det deretter småkoke mens du visper i fem minutter. Rør inn margarin og smak til med salt og pepper.
Hell polentaen over i formen, glatt den til på toppen med en slikkepott. Sett inn i kjøleskapet og la den avkjøles til den er helt stiv, dette tar minst en time.