Foto: IKEA

Nå får du veganske “kjøtt”boller på IKEA

  • Møbelgiganten vil selge 100 tonn grønnsaksboller i året. 
  • “Veldig bra at store kommersielle aktører som IKEA tør å satse på dette”, sier Marte Munkeli, leder i Norsk Vegansamfunn. 
  • Grønnsaksbollene er i salg i alle IKEAs varehus i Norge fra og med denne uken. 
  • Foreløpig serveres de med tilbehøret til falaflene de hadde før, men fra september kommer de som en egen rett som vil bli vegansk.

Toppfoto: IKEA. 

” ”Seven Billion Dreams. One Planet. Consume with Care”. Slik introduserer FN markeringen av Verdens Miljødag 2015. I følge FNs miljøprogram vil vi innen 2050 trenge tre planeter for å opprettholde vår levemåte og forbruk. Det er åpenbart at vi ikke lenger kan fortsette som før. Med mer enn 800 millioner besøkende på våre varehus hvert år, har IKEA en unik mulighet til å påvirke i positiv retning”, skriver IKEA i en pressemelding.

I dag har de hatt norske veganbloggere og ulike foreninger på smakstesting i Oslo, og IKEA food manager Evy Johansen er gira.

– Dette har gått over all forventning. Alle synes at det smaker utrolig godt, og da er vi fornøyde, sier Johansen.

IKEA selger 300 tonn av sine berømte svenske kjøttboller i året. Nå vi de at en tredjedel av dette salget skal byttes ut med veganske grønnsaksboller, som en start på en reise der selskapet vil forplikte seg til å tilby mat som er bærekraftig og ivaretar dyrevelferd – mat som tar hensyn til planetens begrensede ressurser. Allerede denne uken er grønnsaksbollene til salgs i alle IKEAs varehus i Norge. 

– Dette med grønnsaksbollene er første skrittet i en helt ny retning for oss. Vi vil tilby flere fristende sunne og bærekreftige retter til lav pris, sånn at vi gir folk alternativer slik at de kan ta gode valg. Vi har lenge hatt UTZ-sertifisert kaffe, nå også sjokolade, og utover høsten kommer det mange nyheter som støtter denne nye regningen.

Foto: IKEA
GRØNNSAKSBOLLER: IKEA vil selge 100 tonn av disse i året. (Foto: IKEA)
ikea-kjøttboller-næringsinnhold
SUNNERE: De veganske “kjøttbollene” byr på færre kalorier og mye lavere fettprosent.

Sunnere og mer miljøvennlig
Grønnsaksbollen lages blant annet av kikerter, gulrøtter, mais, grønnkål og brokkli, og det er den samme oppskriften vi bruker i IKEA i resten av verden, sier Johansen.

– Foreløpig serverer vi den med samme tilbehør som falafelen, men fra 1. september vil det komme nye retter som er utviklet med basis i den grønnsaksbollen. Det vil bli ulike retter utover året, den første er med en quinoasalat og spinat- og tomatsaus.

Ifølge IKEA (og sunn fornuft) har grønnsaksbollen et redusert karbonavtrykk sammenlignet med den tradisjonelle svenske kjøttbollen. Helsemessig scorer også den veganske versjonen bra; den har cirka 100 færre kalorier og halvparten av fettinnholdet som den animalske. Bildet til høyre viser forskjellen i næringsinnholdet i de oppskriftene som er oppgitt av IKEA USA.

– Svært positivt
Norsk Vegansamfunn var en av organisasjonene som var på prøvesmaking i Oslo i dag, og de er glad for retningen IKEA tar.

– Det er svært positivt av IKEA nå velger å fronte et vegansk produkt, sier Marte Munkeli, leder i Norsk Vegansamfunn.

– Det er så viktig at folk forstår at vegansk mat er et godt valg for alle og ikke bare et nisjemarked. Plantebasert mat er ikke bare bra for dyrene, men også for miljøet, matsikkerhet og den enkeltes helse. Derfor er det veldig bra at store kommersielle aktører som IKEA, som nesten alle nordmenn har et forhold til, tør å satse på dette. Vi håper tilbehøret også blir vegansk, slik at man kan få en fullverdig og god middag etter handleturen, sier Munkeli.

Foto: Marte Munkeli, Norsk Vegansamfunn
GRØNNSAKSBOLLER: De veganske kjøttbollene (til venstre) og ulikt tilbehør (til høyre). (Foto: Marte Munkeli, Norsk Vegansamfunn)

6 Comments

  1. Så bra at IKEA står for bærekraftig mat

    1. Mari Hult

      Ja, det er veldig hyggelig 🙂

  2. Margrethe

    Spiste disse i helgen og syns de var gode!

    1. Mari Hult

      Jeg er også positivt overrasket! Kjekt når IKEA får det til 🙂

  3. Nydelig smak, sundt og godt.
    Fikk grønsaksboller til frokost idag.
    Litt styrke i dei høst og våtter dagar.

    1. Mari Hult

      🙂 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *