

Sjokolade-panna cotta
Italiensk vaniljepudding med sjokolade – perfekt dessert etter en litt finere middag.
I denne oppskriften bruker vi agar for å få panna cottaen til å stivne. Det erstatter gelatin fra ikke-vegetariske oppskrifter, og er i min mening enda bedre å jobbe med. Det er lettere å bruke (mindre kliss), i tillegg tåler det mye høyere temperatur før det smelter. Det betyr at agarbasert gele for eksempel kan brukes i varme supper. Har du agarpulver istedenfor flak så kan du halvere mengden.
Du kan bruke serveringsskåler her, eller en stor skål. Da tar i så fall panna cottaen litt lenger tid på å stivne. Silikonformer går også bra, det er lett å få panna cotta ut av de og ned på fat.
Ingredienser til fire-seks porsjoner:
- 2,5 spiseskjeer agarflak
- 1 desiliter vann
- 100 gram melkefri sjokolade, eventuelt sjokoladeknapper
- 5 spiseskjeer sukker
- 1 teskje vaniljeekstrakt
- 6 desiliter plantemelk, gjerne en kombinasjon av to typer
Framgangsmåte:
Ha agarflak og vann i en gryte. La det stå i noen minutter, ha deretter på varmen og la det koke opp. La det småkoke i noen minutter slik at agarflakene løser seg opp. Slurver du her vil panna cottaen allikevel stivne, men det kan komme små klumper i den.
Knekk sjokoladen i mindre biter og ha i. La den smelte helt i vannet. Rør inn sukker og vaniljeekstrakt.
Hell på melk og la det hele koke i 5-6 minutter til det tykner betydelig.
Hell over i serveringsformer og sett til avkjøling. Panna cottaen stivner så snart den kjøler seg ned.
Server gjerne med litt pisket plantekrem.