sally renshaw vegan oslo

Vegan Oslo-skaperen: – Alle kan utgjøre en forskjell

Britiske Sally tok med seg det hun kunne profesjonelt og personlig inn i aktivismens verden. Hun har allerede gjort det lettere for alle å spise vegansk i Oslo, og nå klipper hun håret for dyrenes skyld.

Sally Renshaw er webdesigner, innflytter fra Storbritannia og en av de personene som har gjort mest for norske veganere det siste året. I tillegg til utrolig mange timer brukt på utvikling og promotering av appen Vegan Oslo, samt arrangering av vegansk festival, ofrer hun nå også håret sitt.

– Først av alt – hvorfor vil du la lokkene falle? 

– Jeg har hatt lyst å gjøre noe veldedighet og samle inn penger for dyrs rettigheter lenge nå, og endelig fant jeg en perfekt anledning. Sammen med Norsk vegansamfunn skal nemlig vi i Vegan Oslo arrangere en festival på Grunerløkka kalt “Eat For Compassion”. Det er en heldags fest som inneholder en vegansk pop up-restaurant, en utstilling og konsert med band som vi har flydd over fra Berlin. På scenen foran alle folkene skal jeg barbere av meg håret mitt – forutsatt at nok folk har donert penger til NOAH. Som en flott bieffekt donerer jeg håret til britiske “Little Proncess trust”, som lager parykker til kreftsyke barn. Jeg tror at dette vil gjøre inntrykk på folk og at de vil huske det godt. Jeg er forberedt på spørsmål i etterkant og kanskje når jeg forklarer hvorfor håret er borte så vil de vurdere dyrs rettigheter selv. Til festivalen har vi samlet sammen masse giveaways og premier fra veganvennlige sponsorer, i tillegg er det den offisielle launchen av Android-appen til Vegan Oslo, sier Renshaw.

Gratis matguide for alle iPhone- og Android-brukere
“Vegan Oslo?” tenker du kanskje. Har du vært i hovedstaden de siste månedene er det mulig du har fått appen med deg, hvis ikke så har du noe kjekt i vente.

– Tanken bak appen er at du kan åpne den samme hvor du er i Oslo og tenke “Okei, det nærmeste vegan-vennlige stedet er der og det er åpent, dit stikker jeg”. Jeg vil at folk skal finne gode veganske ressurser på mindre enn et minutt framfor å måtte lete seg gjennom blogger og nettsider, og måtte bygge opp sin egen mentale guide over tid for hvor de kan finne noe veganvennlig.

Appen har tidligere kun vært tilgjengelig for iPhone, men fra i dag av får du den altså også for Android-telefoner.

LAST APPEN NED FRA GOOGLE PLAY HER

LAST APPEN NED FRA APP STORE HER

– For å komme i gang er det bare å åpne App Store eller Google Play Store og laste ned Vegan Oslo helt gratis. Da får du all vår lokale ekspertkunnskap rett i bukselomma. Når du åpner appen ser du et Oslo-kart, du ser hvor du selv befinner deg og alle de vegan-vennlige plassene er markert med små rosa prikker. Klikker du på en av de vil mer informasjon dukke opp, et slags profilkort for stedet. Dette gir deg navn, hva slags plass det er, hvor langt det er fra hvor du befinner deg, åpningstider osv. Vi skriver detaljerte beskrivelser på plassene først etter at vi har besøkt dem, så vi kan gi gode anbefalinger på rettene de har og hva som er greit å kjøpe.

planning-project
VEGAN OSLO: En skisse av appen under utviklingsprosessen. Nå er den ferdig og kan lastes ned gratis både til iPhone og Android.

Å lage gratisapp ved siden av jobb er mye arbeid. Likevel ser Renshaw forover for hva hun skal finne på nå når appen er ute på Android.

– Vi har mange ideer og planer for framtiden til Vegan Oslo, og kommer konstant til å oppdatere og forbedre tilbudet. Vi håper at vi kan utvide appen til flere byer, men vil ikke forhaste oss. Først og fremst skal vi sørge for at Oslo-appen er utfyllende og oppdatert.

– Et skrik inn i et tomt rom
Mange tenker nok på aktivister som dyreforkjempere som nesten går i krigen for å slippe ut pelsdyr og stoppe hvalfangst. Renshaw driver med sin egen aktivisme,  både med å gjøre det lettere å leve som veganer og også ved å samle inn penger som med hår-stuntet.

– Alle kan utgjøre en forskjell. Hver beslutning vi tar former verden rundt oss, om enn bare en liten bit. For meg startet aktivismen av at jeg dag etter dag var på vei hjem og leste nyheter. Jeg ble forskrekket over alle de forferdelige tingene som skjedde med dyr; overgrepene mot dem og en undertrykkelse over hele verden. Jeg leste mye på Twitter og tenkte “hvorfor skjer dette, og hva slags folk er det som gjør det?”. Jeg endte opp i en total “Weltershmerz” der jeg ikke makta å lese nyheter lenger, det var for mye forferdelig og jeg orket ikke se det. Etter at dette  hadde vart en stund skjønte jeg at det var mange andre som meg; folk som følte seg hjelpeløse, forskrekket over grusomhetene i verden. Jeg følte at jeg selv bare var en dråpe i havet og ikke kunne påvirke noen, et skrik inn i et tomt rom, sier Renshaw.

Den britiske jenta bestemte seg for å sette i gang og kjempe. Med realistiske mål.

– Vi kan ikke bare si “faen, jeg stikker av og blir Bono”. For meg så var det soleklart at den mest effektive måten jeg kunne gjøre endringer på var å ta det jeg allerede har og bruke det. Jeg så på arbeidserfaringen min; design, apper og kundeservice, og deretter på min personlige erfaring: flytte til et nytt land, oppleve Oslo som utlending, spise mye ute. Jeg la sammen dette her og fant ut at jeg skulle lage Vegan Oslo, og å lage den skikkelig bra.

POPULÆR: Siden lanseringen for iPhone 23. januar har appen blitt lastet ned over tre tusen ganger.
POPULÆR: Siden lanseringen for iPhone 23. januar har appen blitt lastet ned over tre tusen ganger.

– En liten revolusjon
Siden lanseringen for iPhone 23. januar har appen blitt lastet ned over tre tusen ganger, og den er en stor favoritt blant veganere i hovedstaden. Marte Munkeli, leder i Norsk vegansamfunn, er full av godord.

Vegan Oslo-appen er en liten revolusjon. Den gjør alle fordommer om hvor vanskelig det er å være veganer i Oslo til skamme. Det eneste vanskelige med å være veganer i Oslo er å velge hvor man skal spise – det er jo blitt så mange flotte spisesteder med vegansk tilbud! Å spise dyrevennlig har aldri vært enklere, sier Munkeli.

Hovedperson Renshaw håper at flere skal kaste seg på aktivisme-bølgen.

– Alle kan gjøre dette, enten du er en vitenskapsmann, en lærer, en barista, en fulltidsforelder, en journalist … noe! Bruk det du gjør for å utgjøre en forskjell i de tingene du tror på. Det reduserer Weltschmerz. Jeg er så spent på å barbere meg i morgen! Jeg vil bare at alle skal være glade for Android-appen, kose seg med vegansk mat, vinner premier og danse med en dum, skallet britisk dame.

LAST APPEN NED FRA GOOGLE PLAY HER

LAST APPEN NED FRA APP STORE HER

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *