veganske falafelsliders oppskrift

Falafelsliders med hjemmelaget brød og chiliketchup

Falafel er fabelaktig grillmat! Her i sliders-utgave med masse godt tilbehør. 

Skal jeg fortelle deg en hemmelighet?

Jeg bruker også ferdigprodukter. Eller, nesten ferdig i alle fall. Med en fulltidsjobb, en ekstrajobb og en blogg som tar sin andel tid så er det ganske befriende med en fryser full av snarveier. I samarbeid med Hälsans Kök skal jeg framover presentere noen sånne gode snarveier. De har rett og slett en hel haug med produkter som fins i frossendisken i flere og flere matbutikker her til lands, blant annet Mega, Rema 1000 og Helgø Meny. Alle produktene deres er vegetariske, noen er også veganske.

Alle produktene får du en oversikt over på nettsidene deres. 

I dag står det falafel på menyen, og den serverer vi som disse populære miniburgerne, sliders, i hjemmelaget slidersbrød og med en nydelig chiliketchup ved siden av.

falafel-produktbilde

Ingredienser til fire porsjoner: 

Slidersbrød: 

  • 2 desiliter vann (fingertemperatur)
  • 1 teskje tørrgjær, eventuelt cirka 10 gram fersk gjær
  • 1,5 desiliter soyamelk + ekstra til pensling
  • 2 spiseskjeer olivenolje
  • 1 teskje salt
  • 8-10 desiliter hvetemel + ekstra til utbaking
  • Eventuelt sesamfrø til å ha på toppen

Chiliketchup: 

  • 0,5 kinesisk hvitløk
  • 1 sjalottløk
  • 1 rød chili (eller mindre om du foretrekker det mindre spicy)
  • 1 spiseskje olje til steking
  • 0,5 teskje røkt paprikapulver (kan sløyfes)
  • Saften fra en halv sitron
  • 2 spiseskjeer brunt sukker (eventuelt hvitt om du ikke har brunt)
  • 2 desiliter hermetiske tomater, gjerne helt knuste
  • Eventuelt en spiseskje tomatpuré
  • Salt

Framgangsmåte: 

Grill falaflene på direkte varme i 5-6 minutter på hver side. Server i slidersbrød (oppskrift under) med chiliketchup (oppskrift under).

falafelsliders1

Topp med kirsebærtomater og sett et grillspyd gjennom det hele så slidersene holder seg bedre sammen.

falafelsliders2

Slidersbrød: 

Ha vannet i en bolle. Ha i gjæren og la det stå noen minutter så du ser at gjæren starter å reagere. Hell i melk, olivenolje og salt. Ha til slutt i hvetemelet og elt deigen godt sammen. Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok om du har det, hvis ikke så er det bra å i alle fall bruke fem minutter for å få deigen skikkelig bra. Dekk dollen med et rent kjøkkenhåndkle eller litt plastfolie og la deigen heve i tre kvarter til en time.

Forvarm stekeovnen til 200 grader, kle et stekebrett med bakepapir.

Elt deigen lett på bakebordet. Kjevle den deretter ut til den er cirka 0,5-1 centimeter tykk. Bruk en ringform og press ut små slidersbrød.

slidersbrød1

Fordel disse utover på stekebrettet.

slidersbrød2

La brødene etterheve i cirka en halvtime.

slidersbrød3

Pensle de med soyamelk og dryss eventuelt på sesamfrø.

Stek i cirka 10 minutter til brødene er gylne og fine. Avkjøl på rist.

slidersbrød4

Chiliketchup: 

Finhakk hvitløk, sjalottløk og chili. Varm opp oljen til medium varme i en liten gryte. Ha i hvitløk, sjalottløk, chili og røkt paprikapulver og surr det i et par minutter. Ha deretter i sitronsaft, sukker og hermetiske tomater, samt eventuelt litt tomatpuré. La det hele koke opp og deretter småkoke så lenge du har tid til. Får det stå i halvannen til to timer og putre er det helt suverent. Smak til med salt og pepper.

chiliketchup1

Kjør eventuelt ketchupen jevn med en stavmikser om du foretrekker det.

chiliketchup2

FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSK GRILLMAT FINNER DU HER. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *