Her er programmet til Oslo Vegetarfestival

Neste helg braker det løs med vegetarfestival to dager til endes i Oslo. Her får du full oversikt over hva du kan forvente deg. Ps. Pels-helt Frank Nervik og Norges beste matjournalist kommer. 

Alles favorittfestival er tilbake! Scroll ned for fullt program. 

Festivalen starter kanskje med det aller sterkeste kortet sitt. Politisk debatt med der fire politikere stiller opp for å snakke om vegetarmat og klima. Politikere i valgkamp er alltid kjekt, men kjekkest av alt er at debattlederen er selveste Yngve Ekern. Min gode venn, store helt og inspirasjonskilde (jeg hadde ikke skrevet om mat uten at Yngve gjorde det først, så alle som liker bloggen kan gjerne gå og gi ham en klem). Jeg lover at det er verdt å komme tidlig til festivalen bare for å få med seg han.

Festivalsjef Heidi Røneid signerer.

– Jeg gleder meg også spesielt til den politiske debatten fordi jeg synes det er veldig spennende at toppolitkere skal diskutere vegetarsaken (Ola Elvestuen er jo leder for klimakomiteen, og det å spise mer vegetarisk er jo en viktig del av det å redusere miljøutslippene). Ellers blir det veldig spennende å høre hva politikere mener om å spise mer vegetarisk for miljøet, hva de tror er grunnen til at ikke flere partier snakker om å oppfordre til å spise mer vegetarisk for miljøet o.l., sier Røneid.

Kom tidlig for gratis vareprøver
I år som i fjor går festivalen over to dager, i tillegg så blir det enda litt bedre plass å boltre seg på for de besøkende – noe som skal komme godt med. Påmeldinger på Facebook-eventen teller per skrivende stund 18 000 påmeldte (!), men Røneid mener at mer plass og gode tiltak skal ivareta alle sammen.

– Vi har utvidet festivalområdet så vi nå har et stort uteområde i tillegg til området inne på DogA. Det betyr at vi har plass til mange flere personer samtidig nå enn tidligere. Det er jo helt fantastisk at så mange har meldt seg på på Facebook, og vi håper at mange kommer til å komme. Mitt beste tips er å komme på lørdag, og så tidlig som mulig. Da er det mindre kø, og man får med seg alle vareprøvene. Vi har nemlig en god del vareprøver i år. Noen produkter har vi veldig mange av, så alle får, men så er det også noen ekstraprodukter som vi bare har fått små partier av. Så er man tidlig ute får man mest mulig, sier hun med et smil.

OSLO VEGETARFESTIVAL: I år med større areal enn tidligere.
OSLO VEGETARFESTIVAL: I år med større areal enn tidligere.

Større område og rekordmange utstillere
Røneid merker ikke bare tilgang fra publikum. Interessen for å stille ut ved festivalen er også større enn før.

– Vi er oppe i 73 utstillere som er ny rekord ( i fjor hadde rundt 45, så det er jo et kjempehopp). Det er mange nye spennende utstillere, blant annet et svensk vegetarmagasin, et nytt firma som skal lage ferdigretter levert på døra (som gir ut smaksprøver), det blir salg av hummus og en fantastisk fersklaget vegansk ost og mye, mye mer spennende. I tillegg kommer mange utstillere som har vært med før, som er populære år etter år (som Veganlife og NOAH). Det kommer veldig mange matutstillere i år, som gjør at vi i år har meksikansk, afrikansk, italiensk, spansk, asiatisk vegetarmat, og mye annet godt. Jeg har aldri gledet meg så mye til en festival som jeg gjør i år, så dette tror jeg blir veldig, veldig bra.

To andre som knapt kan vente til festivalstart er bloggerne Jane Johansen (Veganmisjonen) og Thomas Olsen (Veganmannen). De får travle dager med både foredrag og kokkekurs.

– Temaet for kokkekurset vårt er “Proteinrik hverdagsmat” og vi skal vise hvordan man kan lage enkle, gode og proteinrike matretter, som bl.a. burger og falafel. Det er mange som lurer på hvordan veganere får i seg protein, og der har vi tenkt å komme med noen tips og triks, sier Johansen. Hun og makker Olsen har holdt kokkekurs for veganere over det ganske land det siste året, og mer enn 1000 personer skal ha vært innom kursene. Men hvordan holder hun ut et så tett samarbeid?

– Kommer ikke på noe jeg ikke liker ved Thomas jeg. Noe av det jeg liker best med Thomas er at han er herlig tøysete og uhøytidlig. Men samtidig veldig dyktig på det han driver med.

Thomas Olsen gjengjelder kjapt komplimentene:

Jane er utrolig kreativ, dyktig på det hun gjør og veldig enkel å jobbe med. Vi utfyller hverandre veldig godt.

Inside tips til USA og vegetarfestivalens matboder
I tillegg til foredrag og kurs kommer Olsen til å stå på stand under festivalen og promotere sin veganreise til USA. Og han er ikke en tilfeldig amerikaturist; han har i tillegg til mange ferier også bodd og jobbet i USA, så bedre guide skal du lete godt etter. Spesielt trekker han New Tork frem.

– Det er et mekka for veganere med utrolig mye god veganmat og også vegansk shopping av både sko og klær uten skinn, ull og annet tull.

Er du nysgjerrig er det bare å stikke innom standen og stille spørsmål.

Vi kommer også til å ha en konkurranse på standen hvor folk kan vinne blant annet gavekort på reise med American Travel som arrangerer turen. Det blir i tillegg noen overraskelser på lur så jeg håper folk kommer innom standen for å slå av en prat.

Johansen skal ikke stå på stand, men har hun planlagt å bruke tiden sin på festivalen fornuftig likevel.

– Dersom matutvalget blir like bra på festivalen i år som det var i fjor (noe jeg regner med), vil jeg helst spise ALT! En ting jeg ihvertfall skal få med meg er vafler med is fra Vafleriet, som jeg ikke rakk å smake på i fjor og som jeg nå har gått og tenkt på et helt år!

Program

Foredragene og kokkekursene varer i 45 minutter. Mellom hvert foredrag er det en pause på 15 minutter. Det er begrenset med plass på kokkekurset, møt derfor opp tidlig. I foredragsrommet er det god plass. Både foredrag, kokkekurs og andre arrangementer er inkludert i inngangsbilletten.

Lørdag 23. mai 2015:

FOREDRAG:

Foredragene holdes i 2. etasje, i et stort rom med god plass.

12.00: Politisk debatt
Hvordan ser de politiske partiene på vegetarisk mat som en del av løsningen på klimakrisen? Hvorfor snakker ikke politikere mer om at vi bør spise mer vegetarisk for miljøet? Og hva mener partiene om å legge til rette for mer vegetabilsk landbruk i Norge?

Deltakere:
Ola Elvestuen, nestleder i Venstre og leder av klima- og energikomiteen på Stortinget
Rina Mariann Hansen, Arbeiderpartiet
Stefan Heggelund, stortingsrepresentant Høyre
Miljøpartiet de Grønne

Debattleder: Yngve Ekern

13.00: Effektiv dyrerettighetsaktivisme
Martin Smedjeback – ikkevoldstrener og dyrerettighetsaktivist

Hva kan forskning lære oss om hvordan vi kan gjøre mest mulig nytte for at flere dyr skal slippe lidelse og død? Dette foredraget tar utgangspunkt i psykologisk forskning og erfaringer fra dyrerettighetsbevegelsen, for å finne ut hvordan vi kan bli mer effektive i dyrerettighetsarbeidet. Sammen utforsker vi strategispørsmål, som ikke alltid har klare svar. Martin Smedjeback har en cand. phil. i psykologi fra Lunds universitet og har vært trener og foredragsholder i 14 år innenfor ikke-vold, fred og dyrerettigheter. 2015 vier han til dyrerettighetsarbeide på heltid. Les mer på www.ettårfördjuren.se.

Foredraget holdes på svensk

14.00: How to use your own creative skills to galvanize change
Sally Renshaw fra Vegan Oslo

Sally Renshaw is a designer from England and the creator of the Vegan Oslo app. The app was launched at the end of January this year and has exploded into the go-to guide for eating and shopping in Oslo compassionately and animal free. Through providing this service, Sally now considers herself a digital activist. She will be speaking about how she made the app, what animal rights means to her, her inspirations and how to use your own creative skills to galvanize change.

Foredraget holdes på engelsk

VEGAN OSLO: Sally Reinshaw fra Vegan Oslo skal holde foredrag om hvordan hun har brukt sitt skillset som webdesigner på å gjøre hverdagen enklere for veganere i Oslo. (Foto: Vegan Oslo)
VEGAN OSLO: Sally Reinshaw fra Vegan Oslo skal holde foredrag om hvordan hun har brukt sitt skillset som webdesigner på å gjøre hverdagen enklere for veganere i Oslo. (Foto: Vegan Oslo)

15.00: Veganmisjonen og Veganmannens suksessoppskrift
Jane H. Johansen fra veganmisjonen.com og Thomas Olsen fra veganmannen.no.

Jane og Thomas er to av Norges mest vellykkede veganbloggere. Sammen arrangerer de kokkekurs rundt om i Norge og i fjor kurset de over 1000 nordmenn i vegansk matlaging. I dette foredraget vil de to bloggerne fortelle om sine erfaringer. Hvordan få mange og trofaste lesere, hvordan nå ut til folk og hvordan fremme et vegansk kosthold gjennom blogging?

16.00: Pels – filmvisning og intervju med Ola Waagen og Frank Nervik
Dokumentaren Pels ble vist på Brennpunkt i november i fjor, og satte igjen pelssaken på agendaen. Dyrevernsaktivisten Frank Nervik utga seg for å være interessert i starte med pelsdyroppdrett og filmet med skjult kamera fra opplæringen han fikk.

Vi viser dokumentaren Pels på Oslo vegetarfestival. Etter filmen blir det en samtale med Nervik og regissør Ola Waagen, hvor de snakker om hvordan det var å gå undercover, hvordan det var å avlive dyr når man egentlig er veganer, hvordan man får en pelsdokumentar på TV og hva dokumentaren har betydd for pelssaken videre.

KOKKEKURS

Kokkekursene holdes i eget telt ute på plassen ved siden av Jakob kirke. Det er begrenset plass på kursene så vær tidlig ute.

12:00 Proteinrik hverdagsmat
Jane H. Johansen fra veganmisjonen.com og Thomas Olsen fra veganmannen.no

Vegankokkene Jane H. Johansen fra veganmisjonen.com og Thomas Olsen fra Veganmannen.no har i løpet av det siste året kurset over 1000 nordmenn i vegansk matlaging. Nå besøker de igjen Oslo vegetarfestival, og i år vil de vise hvordan man kan lage enkle, gode og proteinrike matretter, som bl.a. burger og falafel.

13:00 Indisk kokkekurs
Niru Kumra, Masalamagic  AS (www.masalamagic.com)

14:00 Økologisk Raw Dessert
Mirja Finstad, eieren av Made With Love Raw Kaker (www.facebook.com/rawkaker og rawkaker.blogg.no)

Ingenting slår iskrem en varm sommerdag. Her lærer du å lage sjokoladesaus, bringebæris, og mangosorbet uten bruk av ismaskin! Uten raffinert sukker, gluten, soya, nøtter.

raw KAKER
RÅ DESSERTER: Damen bak Made With Love Raw Kaker skal holde to ulike kokkekurs på årets festival. (Foto: Made With Love Raw Kaker)

15:00 Lær å lage din egen sunne sjokolade!
Odd Arild Ringen og Titti Nyborg, Økosjokolade AS (www.okosjokolade.no)

Økosjokolade demonstrerer hvordan du enkelt kan lage din egen sjokolade uten sukker og melk. Med skikkelige råvarer og søtet med alternative søtningsmidler i stedet for raffinert sukker er sjokolade skikkelig supermat! Vi vil demonstrere hvordan du kan lage flere ulike sjokolader og annet godis, og selvsagt skal alle få smake på økologisk, fair trade, sukkerfri, vegansk og velsmakende sunn sjokolade!

16:00 Fermentering – kom igang!
Karene Lyngholm & Pablo Castellanos, The Fermented Guru / Comida Viva (comida-viva.com)

Fermentering er en velsmakende reise mot interessant, sunn mat, bedre helse og fornuftig bruk av råvarer. På en blanding av norsk og engelsk vil Pablo Castellanos og Karene Lyngholm gi en kjapp og enkel intro til klassisk grønnsaksfermentering samt nye måter og råvarer å fermentere. De vi også vise eksempler på hvordan kombinere fermenterte retter med din vanlige diett.

NB: Kurset holdes på norsk/engelsk

Søndag 24. mai:

FOREDRAG:

Foredragene holdes i 2. etasje, i et stort rom med god plass.

12.00: – Er vi bare et tastetrykk unna en bedre verden?
Lars Kjelkenes Giæver, grunnlegger av Facebookgruppa Veggispreik

Nå kan du gjøre mye for vegetarsaken på datamaskinen, mens du ligger på sofaen. Men hva skal til for å lykkes, hvilke kampanjer har klart det før, og er det i det hele tatt mulig å gjøre verden til et bedre sted kun ved hjelp av sofaaktivisme? Lars Kjelkenes Giæver startet Facebookgruppa Veggispreik, som har over 7000 medlemmer, og som har blitt en viktig del i mange veggisers liv. Han vil også fortelle hvordan han fikk ideen og hva som har gjort gruppen så populær.

13.00: Miljøvennlig mat
Christoffer Ringnes Klyve, Fagsjef i Framtiden i våre henders Klima og miljøavdeling

Hvorfor er plantebasert mat bedre for miljøet? Hvordan påvirkes klima av hva vi velger å spise? Og betyr det noe hva hver enkelt velger å putte på tallerkenen sin?

14.00: Vegansk ernæringslære
Pernilla Berg, ernæringsfysiolog og gründer bak Veganlife AS

På dette foredraget vil du lære grunnleggende ernæringslære for veganere. Hva er helsefordelene ved et vegansk kosthold? Hva bør du tenke på? Bør du ta kosttilskudd selv om du spiser helt naturlig kost? Og kan du trygt oppdra barna dine vegansk?

Foredraget holdes på svensk

15.00: Vegetarisk utvikling i Norge og verden
Siri Martinsen, NOAH – for dyrs rettigheter

Det har skjedd mye positivt på vegetarfronten de siste årene, både hjemme i Norge og ute i verden. I dette foredraget snakker Siri Martinsen om hvordan NOAH jobber for å gjøre Norge mer vegetarvennlig, om alle de fantastiske endringene vi har sett de siste årene, og veien videre mot et enda mer vegetarvennlig samfunn.

16.30: Speeddating
Møt andre likesinnede på speeddating for veggiser! Les mer om hvordan du melder deg på her. http://oslovegetarfestival.no/speeddating

KOKKEKURS

Kokkekursene holdes i eget telt ute på plassen ved siden av Jakob kirke. Det er begrenset plass på kursene så vær tidlig ute.

12:00 Proteinrik hverdagsmat
Jane H. Johansen fra veganmisjonen.com og Thomas Olsen fra veganmannen.no.

Vegankokkene Jane H. Johansen fra Veganmisjonen.com og Thomas Olsen fra Veganmannen.no har i løpet av det siste året kurset over 1000 nordmenn i vegansk matlaging. Nå besøker de igjen Oslo vegetarfestival, og i år vil de vise hvordan man kan lage enkle, gode og proteinrike matretter, som bl.a. burger og falafel.

Foto: tinekatrine.com
KOKKEKURS: Det blir igjen kokkekurs med folkene bak Veganmisjonen og Veganmannen. (Foto: tinekatrine.com)

13:00 Indisk kokkekurs
Niru Kumra, Masalamagic  AS (www.masalamagic.com)

14:00 Amerikanske pannekaker
Mirja Finstad, eieren av Made With Love Raw Kaker, (www.facebook.com/rawkaker og rawkaker.blogg.no)

I helgene bør man kose seg ekstra med frokosten. Lær deg å lage tykke, fluffy amerikanske pannekaker. Du får lære å lage en variant med chocolate chips og en med blåbær. Uten raffinert sukker, gluten, soya, nøtter.

15:00 En fasinerende verden av Raw Food
Pablo Castellanos, Comida Viva (comida-viva.com)

På tide å utvide ditt matrepertoar? Lær deg å lage velsmakende og næringsrik raw food som er bra for deg og for den verden vi lever i. Castellanos er en profesjonell kokk som etter å ha jobbet mange år på Europas beste restauranter, gjennomgikk en dyptgripende endring i sitt forhold til mat. Nå bruker han sine evner til å lage plantebasert mat som er både næringsrik, smakfull og vakker, og ønsker å hjelpe andre til å lære det samme.

NB: Kurset holdes på engelsk

16:00 Introduksjon til meksikansk chili og matlaging
Ann S. Lee & Paul Aguilar, Mission Taco Oslo (www.missiontaco.no)

Kokkene Ann S. Lee (USA) og Paul Aguilar (MEX) fra Mission Taco ønsker å dele noen grunnleggende fakta om meksikansk mat . En av de viktigste ingrediensene er chilien, så det blir først en liten intro til meksikanske chili. De vil også vise hvordan du kan lage en velsmakende og enkel meksikansk veganrett på under 30 minutter!

NB: Kurset holdes på engelsk

ANDRE ARRANGEMENTER:

Drop – in såverksted
Camilla Storm, gartner, Nyttige hager

Dyrk dine egne smaksopplevelser i vinduskarmen eller på balkongen. Et praktisk såverksted, der du vil lære hva frøet trenger for å bli til mat på din tallerken. Alt du trenger er egne hender og et ønske om å lære noe om dyrking. Det du sår tar du med hjem.

Tidspunkt: lørdag  kl 12:00 – 13:30 og 15:00 – 17:00

Sted: Ute i eget telt ved inngangen til DogA.

Den Fantastiske Kaffegruten – lag en pleiende kaffeskrubb
Siri Mittet, Gruten AS (www.gruten.no)

Dette er et minikurs for deg som drikker kaffe eller kjenner en som gjør det! Du lærer litt om kaffegrut og dens egenskaper, og får høre hvordan kaffeavfall kan brukes på nyttige og kreative måter hjemme og i hagen. Det blir mulighet til å lage (og ta med hjem) en økologisk kaffeskrubb som er pleiende, gir næring og virker oppkvikkende på huden.

Ta med: et tomt syltetøyglass eller lignende for å ta med kaffeskrubben hjem.

Gratis deltagelse. Maks 20 deltagere, «Først til mølla» prinsippet gjelder!

Tidspunkt: lørdag og søndag kl 14:00 – 14:30

Sted: Ute i eget telt ved inngangen til DogA.

Meditasjonssirkel
Velkommen til åpen meditasjonssirkel, sammen vil vi skape god energi og vibrasjon. Hjertelig velkommen til en felles meditasjonsopplevelse!

Tidspunkt: lørdag og søndag kl 14 – 15

Sted: På gressområdet nedenfor trappen

Oslo Vegetarfestival arrangeres 23. og 24. mai på DogA i Oslo. Festivalens egen nettside finner du her. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *