vegansk fylt gresskar oppskrift

Fylt flaskegresskar

Herlig ovnsbakt gresskar fylt med cajun-krydra ris og bønner. 

Så vi er allerede enige om at de fleste grønnsakene smaker best ovnsbakt. I dag står gresskar på menyen, og det baker vi rett og slett to ganger. Den ene gangen for at innmaten skal få den gode smaken og konsistensen, så tar vi ut gresskaret, lemper i fyll, og steker det hele en runde til i ovnen. Kjempegod middag som ikke krever noe særlig med tilbehør.

Her bruker jeg flaskegresskar, men andre gresskartyper fungerer også bra. Jeg foretrekker rett og slett flaskegresskaret fordi det er lettest å få tak i i vanlige dagligvarebutikker der jeg bor.

bakt-flaskegresskar3

Ingredienser til fire porsjoner: 

  • 1 desiliter sorte bønner
  • 1 stort eller to små flaskegresskar
  • 1 desiliter vann
  • 2 desiliter naturris
  • 1 sjalottløk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • Salvie, enten friske blad som du gnir, eventuelt tørka
  • Olje til steking
  • 2 teskjeer paprikapulver
  • 0,5 teskje røkt paprikapulver (kan sløyfes)
  • 0,5 teskje cayennepepper
  • 2 teskjeer timian
  • 1 teskje oregano
  • 0,5 teskje spisskummen
  • Salt og pepper

Framgangsmåte: 

Bløtlegg bønnene i godt med vann før du starter på resten. Avhengig av størrelsen så trenger de alt fra én til tolv timer, men du kan justere koketiden etterpå også, så det er ikke veldig farlig.

Forvarm stekeovnen til 175 grader.

Skjær gresskaret i to på langs. Bruk en spiseskje til å ta ut frøene.

Hell vannet i en ildfast form, og sett gresskarbitene over, med det uthulte rommet ned mot formen.

Stek i cirka 30-45 minutter. Gresskaret skal være litt mykt i toppen når du tar det ut (dytt en skje nedi og se om det lett gir etter). Nå er innsiden mør, og du tar lett ut kjøttet med en spiseskje. Skru opp stekeovnen til 200 grader når du har tatt ut gresskaret.

Mens gresskaret baker koker du ris etter anvisning på pakken. I en annen gryte koker du bønnene møre.

Finhakk sjalottløk, hvitløk og salvie. Varm opp oljen til medium varme i en stekepanne og stek sjalottløk, hvitløk og salvie til løken er myk. Tilsett paprikapulver, røkt paprikapulver, cayennepepper, timian, oregano og spisskummen. Surr det hele sammen i noen minutter.

Grav ut mesteparten av innmaten fra gresskarene og ha over i en bolle. Det er greit å ha igjen noen millimeter med fruktkjøtt langs kanten slik at det ikke blir hull på.

Tilsett ris, bønner og krydderblandingen. Rør det hele sammen, smak til med salt og pepper.

Ha blandingen over i gresskarene igjen (ikke sikkert alt får plass).

bakt-flaskegresskar1

Sett tilbake i ovnen og stek i et kvarter til.

bakt-flaskegresskar1

Server fylt flaskegresskar rykende varmt, gjerne sammen med en god salat og eventuelt en kremet saus til.

FLERE OPPSKRIFTER MED GRESSKAR FINNER DU HER. 

4 Comments

  1. Svein Klunderud

    Jeg forsto ikke helt hvordan du bakte gresskarene. Har du dem oppi vannet i formen, på kanten av formen eller på en rist over formen?

    1. Mari Hult

      legger de oppi formen (i vannet), med det uthulte rommet ned (og skallet opp) 🙂

  2. Elsker gresskar.Har et spørsmål: må gresskarene dekkes helt med vann?
    Tusen takk for oppskriften ☺

    1. Mari Hult

      Hyggelig 🙂 De trenger ikke dekkes nei, den ene desiliteren holder 🙂

Leave a Reply to Svein Klunderud Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *