restemat vegansk oppskrift

Stor guide: Slik kaster du mindre mat

God planlegging, smart oppbevaring og restefest er stikkord. Resultatet blir bra for både miljø og lommebok.

Vi kaster for mye mat. Spesielt er de under 30 år syndere, viser en ny undersøkelse. Tall fra Aftenposten viser at det årlig kastes over 500 000 tonn mat i Norge, og cirka to tredjedeler av disse kommer fra forbrukerne. Det er frukt og grønt som oftest går i søppelet. Dette må vi vel kunne gjøre noe med?

Sammen med flinke blogglesere har jeg samlet sammen en del tips som vi håper at kan hjelpe akkurat deg med å kaste mindre mat.

Planlegging og innkjøp

Å ikke gå på butikken sulten er lurt for både økonomien og for å unngå å kaste mat. Planlegger du matlaging i forveien, gjerne en uke om gangen, og skriver nøyaktige handlelister så kommer du enda lenger. Her er tipsene vi håper at kan hjelpe:

 • Planlegg ukemeny og skriv handleliste
 • Dersom du kjøper grønnsaker i løs vekt så handler du inn akkurat det du trenger, har de større pakninger så prøv å legge mer av den grønnsaken inn i ukemenyen. Du kan også planlegge å lage større porsjoner så du får brukt opp alt for deretter å fryse ned.
 • Ikke gå sulten i matbutikken om du ikke må
 • Innfør “restetorsdag” og tøm kjøleskapet for rester før helgen setter inn

Oppbevaring

Her har leserne virkelig gjort en god jobb med å dele tips. Takk alle som hjelper på Facebook-siden til bloggen.

 • Øv deg på å ta på og lukte på frukt og grønt for å finne ut om det duger
 • Frukt og grønt som tåler romtemperatur kan stå framme, det er dekorativt i tillegg minner det deg på å spise det før det blir dårlig
 • Skriv dato på åpnede begere, kartonger og bokser
 • Sett det grønne i vann! Vårløk, purre og salat kan leve kjempelenge i vinduskarmen om det får stå i et glass vann.
 • Ha en dedikert for “snart dårlig, må brukes opp” i kjøleskapet

Restefest

Middagsrester og halve brokkolier trenger slettes ikke å kastes. Ris og nudler kan stekes opp med grønnsaker i en god saus, pastarester kan bli til grateng eller pastasalat, risottorester kan du lage risottokaker av.

Har du kokte poteter til overs så kan disse stekes i panne eller ovn og bli dobbelt så gode neste dag. Moste poteter er også kjempegodt i rundstykker, nesten alle kokte grønnsaker kan bakes inn i brød.

Chow-mein-nudler_1

Grønnsaksrester passer utmerket i gryteretter og supper, i tillegg er (rå) grønnsaker nydelige i smoothies og juice. Rå rotgrønnsaker kan du lage chips av, det kan (og bør) du også gjøre av grønnkål. Du kan også koke kraft på alt av grønnsaker, også avskjær som du vanligvis ikke bruker i matlaging. Frukt og bær kan du koke til syltetøy.

Rå gulrøtter og søtpoteter kan du også lage kake av, grøtrester kan du steke lapper av eller ha i vaffelrøre. Noen oppskrifter til inspirasjon:

Brød- og tortillarester

Daggammelt brød er en fest i seg selv. Kjør noen skiver til smuler i kjøkkenmaskinen og du har til vegetarburgere og gratinering. Skjær i små biter og stek til krutonger med litt olje og gode urter, eller lag arme riddere.

Er du så heldig å ha et par halvtørre hvetetortillas igjen fra middagen så blir disse en helt utrolig bra dessert sammen med litt banan og sjokolade, eventuelt peanøttsmør og bær.

Dessertquesadillas

Gammelt brød og gammel frukt (ikke råtten) kan også legges ut til fuglene.

Frysing

Det er ingen skam å fryse ned!

 • Frys ned oppkuttet frukt og bær, ta fram og bruk i smoothies eller is
 • Juice, melk og kaffe kan fryses ned i isbitposer og tas fram i juice, milkshakes og iskaffe
 • Frys ned middagsrester i bokser, skriv dato på

Når gult blir brunt

Brune bananer er gull verdt. De er mykere og søtetere og helt fantastiske å bruke i is og bakst. Jeg pleier alltid å ha noen frosne bananer i fryseren (pass på å skrelle de og skjære de i biter først bare), så kan jeg lage softis på fem minutter hver gang jeg har lyst på.

Bonustips

Ikke kast laken fra kikertboksene. Bruk den til å lage marengs heller! Det virker faktisk.

Har du flere tips? Legg de gjerne igjen i kommentarfeltet slik at andre lesere kan se. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *