

Slik lager du plantemelk og nøttesmør
Hjemmelaget melk og smør er billig, sunt, godt og ikke så vanskelig som du skulle tro.
Hva drikker du til brødskiven? Hva har du i frokostblandingen? Hva har du i kaffen? Hva har du på brødskiven?
Spørsmålene er mange for oss som av ulike grunner ikke kan ha meieriprodukter. Men enten du er allergisk mot melk eller ikke drikker det av etiske eller miljømessige årsaker; det er alternativer der ute! Og mange av de lager du selv, alt du trenger er en food processor, en sil, et par rene kjøkkenhåndklær og et kvarter til rådighet.
Plantemelk
Ulike typer plantemelk lager du med omtrent den samme framgangsmåten; ingrediensene bløtlegges, kjøres i food processor og siles. Disse holder en liten uke i kjøleskapet (spesielt om du har en ren flaske du kan lukke helt igjen), og de blir alle gode om du tilsetter litt smak. Et par dadler i prosessen og du får en søtere melk som passer bedre i glasset, og har du i litt kakaopulver i tillegg får du sjokolademelk.
Sitter du igjen med mye “pulp” fra nøtter og havre etterpå; spar det og bruk det i bakst eller i vegetarburgere!

Kjempegod i smoothies og i kaffen. Ha gjerne i en daddel eller to for ekstra søtning. Oppskrifter med mandelmelk finner du her.

Kjempegod i frokostblandingen og i bakst.

En veldig god, “snopete” melk, super i kaffe, desserter og bakst. Oppskrifter med hasselnøttmelk finner du her.

Nøttesmør
Ulike typer smør av nøtter og også frø har veldig lik framgangsmåte. Noen ganger rister vi nøttene/frøene på forhånd, noen ganger ikke. Deretter kjøres de i food processor helt til fettet i nøttene skiller seg og det blir smør av det. Dette tar litt tid, og det er greit å stoppe litt underveis og dytte ned bitene som legger seg opp langs kanten.

Med de råvarene som ikke er så rike på fett, så er det lurt å ha i litt olje i prosessen. Og nøttesmør med litt tilsatt kakao blir kjempegodt sjokoladepålegg! Nøttesmør er også veldig godt å bruke i ulike middagsretter, det er lett å ha i sauser, og gjør seg også veldig godt i pannekaker.
I lukket, rent glass i kjøleskapet så holder disse seg i ukevis.
En av favorittene på brødskiven, også kjempegodt i bakst, iskrem, milkshakes, desserter og sauser. Tilsett gjerne litt salt i peanøttsmøret om du foretrekker det.
Oppskrifter med peanøttsmør finner du her.

Utrolig godt på brødskiven og i sauser. Her har jeg også brukt det i pannekaker.

Nydelig, nydelig puré av sesamfrø, en av de viktigste ingrediensene i blant annet hummus og vegansk falafelsaus. Lages av sesamfrø, rista eller rå. Oppskrifter med tahini finner du her.

Hasselnøttsmør + sjokolade blir kjempegodt sjokoladepålegg.

Hei! For en superduper og oversiktlig side! Jeg leter rundt etter tips på kokosmasse, for jeg har noe kokosmasse til overs fra julebaksten. Har du prøvd å lage nøttesmør av det? Tror du det kan funke om jeg i alle fall mikser inn en halvpart med andre nøtter?
Det blir i alle fall godt tror jeg 😀 Aldri prøvd, men ville kanskje tatt det med andre nøtter, og kaaanksje litt kakao.
Hei!
Jeg har fulgt bloggen din lenge! Bloggen og kokeboken din er daglig inspirasjonskilder hjemme hos meg
Lurte på – har du erfaring med å fryse ned plantemelk?
Tusen takk for så fine ord 🙂 Null erfaring med å fryse ned melk dessverre, beklager.
Vet du ca holdbarhet på nøttesmør? Tenker det kunne vært fine hjemmelagde julegaver.
Ble veldig usikker nå. ETter min erfaring så holder de seg leeeeeenge i rent glass i kjøleskap, men jeg har ingen fasit her.