Hjemmelaga tahini

Herlig pålegg som pålegg, nydelig i dressinger i tillegg er det den hemmelige ingrediensen i hummus – og oppskriften har kun én ingrediens!

Jump to Recipe

Tahini er en puré laget av sesamfrø – naturelle eller rista. Les mer om dens fortreffelige egenskaper her.  Skal du lage en tahinisaus til falafelen eller rett og slett hummus og mangler tahini i skapet? Det er heldigvis lett å lage selv, og rimeligere enn den du får kjøpt i butikken.

Tahinikombi1

Her rister vi sesamfrøene litt på forhånd for å få den gode litt brente smaken. Dette er ikke nødvendig, gjør det bare om du synes det smaker best.

Ingredienser: 

  • Sesamfrø – på bildene er det brukt cirka 150 gram
  • Eventuelt litt olje

Framgangsmåte: 

Varm opp en tørr stekepanne til høy varme.

Ha i sesamfrø og rist de mens du vender på de konstant. Pass på at de ikke brenner seg.

hjemmelaga-tahini1

Når de begynner å bli gylne tar du platen av varmen.

hjemmelaga-tahini2

Hell frøene rett over i en food processor med s-blad. Får de ligge lenge på pannen vil de brenne seg.

Ha på food processoren og la den gå en god stund. Dette her tar tid. Stopp litt underveis og dytt frø som legger seg opp langs kantene ned igjen. Vil du speede opp prosessen litt kan du jukse med å ha i et par spiseskjeer olje.

Etter litt vil frøene begynne å korne seg, så vil de feste seg litt og skille ut litt olje. Kjør videre til du har ønsket konsistens.

Hjemmelaga-tahini-kombi

Ha over i et glass og oppbevar i kjøleskap, eventuelt bruk tahinien med en gang.

hjemmelaga-tahini3

Hjemmelaget tahini

Nydelig sesamfrø perfekt som pålegg, og som ingrediens i dipper og sauser.
Rett tilbehør
Kjøkken middelhavsk
Tema sesamfrø, tahini
Forberedelser 10 minutes
Koke-/steketid 10 minutes
Totalt tidsbruk 20 minutes
Antall 1 skål
Calories 1008kcal

Ingredienser

  • 150 g sesamfrø
  • eventuelt litt olje

Framgangsmåte

  • Varm opp en tørr stekepanne til høy varme.

  • Ha i sesamfrø og rist dem mens du vender på dem konstant. Pass på at de ikke brenner seg.

  • Når de begynner å bli gylne tar du platen av varmen.

  • Hell frøene rett over i en food processor med s-blad. Får de ligge lenge på pannen vil de brenne seg.

  • Ha på food processoren og la den gå en god stund. Dette her tar tid. Stopp litt underveis og dytt frø som legger seg opp langs kantene ned igjen. Vil du speede opp prosessen litt kan du jukse med å ha i et par spiseskjeer olje.

  • Etter litt vil frøene begynne å korne seg, så vil de feste seg litt og skille ut litt olje. Kjør videre til du har ønsket konsistens.

  • Ha over i et glass og oppbevar i kjøleskap, eventuelt bruk tahinien med en gang.

OPPSKRIFTER MED TAHINI FINNER DU HER. 

10 Comments

  1. Hvor lenge holder denne seg god?

    1. Mari Hult

      I lukket glass i kjøleskap så står den fint en uke i alle fall 🙂

  2. MARINA BORODOVSKAYA

    Hei Mari. Har laget tahini en gang, men den smakte bittert. Er det vanlig ?Den som jeg kjøpte ferdiglaget en gang i en av de utlandske butikkene smakte ikke sånt.

    1. Mari Hult

      Jeg er ikke helt sikkert, men vil tro det kommer an på kvaliteten på sesamfrøene. Ristet du dem først, eller brukte du dem rå?

    2. Hvis det er skall på sesamfrøene blir Tahinien bitter. De finnes med og uten skall.

  3. Hei Mari☺️ min ble også ganske bitter slik som Marina skrev her. Brukte eldorado sesamfrø (ristet dem først), og tilsatte 2 ss sesamolje hvilket merke med sesamfrø anbefaler du isåfall?

    1. Mari Hult

      Jeg pleier å bruke gogreen sine, har dessverre ingen erfaring med eldorado sine så litt vondt å gjette på om det var de som ga den bitre smaken.

  4. Bløtlegges sesamfrøene først? Har hørt at bløtlegging er smart.

  5. Hei! Jeg testet denne oppskriften, men den ble ikke rennende – mer som en fast masse. Skal jeg kjøre mer i foodprossesor, eller bruke litt mer olje?

    1. Mari Hult

      Du kan gjøre begge! Litt olje er nok enkleste måten å få den bra, men av og til trenger den bare litt lenger tid 🙂

Leave a Reply to Astrid Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *