Vegan lemon meringue pie

Verdens beste terte – nå helt uten både egg og melk. 

Søt og god tertebunn, nydelig sitronfyll, toppet med marengs – denne terten har alt, til og med uten egg og meieriprodukter. Hurra!

Ingredienser: 

  • 175 gram vegansk margarin
  • 1,5 desiliter sukker
  • 2 spiseskjeer soyayoghurt
  • 3 spiseskjeer kikertmel
  • 6 desiliter hvetemel
  • 1,5 teskje bakepulver
  • 3 spiseskjeer vann eller soyamelk

Sitronfyll: 

  • 4 sitroner
  • 4 desiliter sukker
  • 4 toppa spiseskjeer maisstivelse
  • 0,5 desiliter vann
  • 2 spiseskjeer vegansk margarin
  • 0,5 desiliter soyamelk
  • 0,5 desiliter vegetabilsk fløte

Marengs og montering: 

  • 1 eske eller boks kikerter (uten kikerter) – anbefaler de fra GoGreen eller rema 1000
  • 0,5 sitron
  • 1 desiliter sukker

Framgangsmåte: 

Visp margarin og sukker hvitt. Rør inn soyayoghurt.

Sikt inn kikertmel, hvetemel og bakepulver. Elt deigen sammen. Spe med vann eller soyamelk om det blir for tørt. Deigen skal være smidig og fin.

Ha i en bolle, dekk til med plastfolie og la stå kaldt i minst en halvtime før utbaking.

Forvarm stekeovnen til 180 grader. Finn fram en paiform, mellom 20 – 25 centimeter i diameter.

Press deigen utover bunnen og opp langs kantene av paiformen.

sitronterte1

Stek i 15 – 20 minutter, til bunnen er blitt gyllen.

sitronterte0,5

Sett varmen på ovnen ned til 100 grader.

Sitronfyll: 

Riv skallet av to av sitronene. Legg det til sides.

Press saften ut av sitronene, enten ved en sitruspresser eller manuelt. Ha i en kjøkkenmaskin sammen med vann, sukker og maisstivelse. Kjør til du har en jevn, skummet væske.

Ha blandingen over i en liten gryte, tilsett sitronskallet. La det forsiktig kokes opp, rør jevnlig. Når det når kokepunktet, fortsetter du å røre i mens det småkoker. I løpet av et par minutter tykner blandingen.

Sett gryten av varmen, rør i margarin, melk og fløte.

La sitronfyllet stå og avkjøles litt, fordel det deretter utover tertebunnen.

sitronterte2Vegan-lemon-meringue-pie1

Marengs og montering: 

Sil kikertlaken over i en bolle. Kikertene må du for all del ikke kaste, bruk de i matlaging.

Press ut sitronsaft, du trenger 2-3 teskjeer her.

Visp kikertlaken og sitronsaften i en kjøkkenmaskin eller med en håndvisp.

Ha i halvparten av sukkeret, visp videre til det er godt og stivt. Smak til med resten av sukkeret. Det skal bli skikkelig, skikkelig stivt, hvis ikke kan marengsen flyte ut i ovnen.

vegansk-marengs1

Ha over i en sprøytepose med stor tupp.

Vegan-lemon-meringue-pie2

Fordel marengsen utover sitronfyllet (du kan bruke bare en slikkepott til dette også istedenfor sprøyteposer).

Vegan-lemon-meringue-pie3Vegan-lemon-meringue-pie4

Pass på at ovnen er nede på 100 grader. Luft ut litt om du er i tvil.

Ha paien i ovnen og stek til marengsen tørker skikkelig ut, dette tar cirka 1-1,5 time (den trenger ikke bli like godt stekt som på bildet under –  det skyldes en idiottabbe av undertegnede).

Vegan-lemon-meringue-pie5

Avkjøl helt før servering.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSKE TERTER FINNER DU HER. 

3 Comments

  1. Elisabeth

    Hei! Takker for fantastisk vegetaroppskriftsblogg. Jeg prøvde meg på din vegan lemon meringue pie i helga, men uten den helt store suksessen. Jeg tror imidlertid den kunne blitt god, om man hadde fått den ordentlig til. Har du noen tips ifht hva jeg kan ha gjort feil?
    1) Bunnen hevet seg så mye på midten at det nesten ikke ble plass til fyll.
    2) Jeg stekte marengsen på 100 grader Celsius i over en time, uten at den fikk farge. Til slutt valgte jeg å skru opp temperaturen, men da sank hele marengsen sammen etter hvert, og ble til et tynt, seigt lag på toppen.
    3) Muligens pga for mye tull med stekinga, så festet bunnen seg til paiforma, sånn at det ikke gikk an å skjære ordentlige stykker av paien. Skulle forma vært smurt?

  2. May Arstein

    Hei. Kan man lage denne dagen før? Mvh Mau

    1. Mari Hult

      Aldri prøvd. Selve paien går det fint å lage, men jeg tror jeg ville ha venta med marengsen.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *