vegansk marengs

Marengs uten egg

Endelig! Oppskrift på vegansk marengs som du kan lage helt selv (med kun tre ingredienser).  

Denne kan jeg virkelig ikke ta æren av selv. Oppfinnelsen dukket opp på en fabelaktig Facebook-gruppe som heter “What fat vegans eat” (yup) og den er helt genial. Her har dere grunnoppskriften, og den skal det eksperimentere videre med. Forhåpentligvis blir det både veganske makroner og vegansk marshmallows etterhvert.

Hemmeligheten? Den er enkel. Vi bruker laken fra en boks med kikerter. Enkelt og greit. Den erstatter eggehvitene. I har vi litt syre for konsistens, og mye melis for smak.

vegansk-marengs6

Ekkelt? Nei, det lukter litt vondt av laken før du begynner å bearbeide den, men den forsvinner helt i prosessen. Og husk at egg også lukter vondt. Og er strengt tatt ganske ekkelt. Og smaken av den veganske marengsen? Den er helt fabelaktig. Konsistensen? Sprø og god, og akkurat passe seig inni om du ikke glemmer å skru av ovnen.

Kikertene kan du bruke i for eksempel hummus. 

Uten å gå videre inn på hvor genialt dette er; her er oppskriften.

Ingredienser: 

  • 1 boks kikerter (uten kikerter)
  • 0,5 sitron
  • 1 desiliter melis
  • Eventuelt noen dråper vegansk konditorfarge

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 100 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.

Sil kikertlaken over i en bolle. Kikertene må du for all del ikke kaste, bruk de i matlaging.

Press ut sitronsaft, du trenger 2-3 teskjeer her.

Visp kikertlaken og sitronsaften i en kjøkkenmaskin eller med en håndvisp.

Ha i halvparten av melis, visp videre til det er godt og stivt. Smak til med resten av melisen.

vegansk-marengs1

Vend til slutt inn konditorfarge om ønskelig med farget marengs. Du kan også bruke naturlig farge, for eksempel blåbærsaft eller rødbetejuice, men hold det til noen dråper.

Blandingen skal nå være tykk og god.

vegansk-marengs2

Ha over i en sprøytepose og lag marengser på stekebrettet. Her har jeg brukt en ganske stor tupp med tagger og laget små pikekyss.

vegansk-marengs3vegansk-marengs4

Du kan også lage andre fasonger, små og store. Marengsene utvider seg bittelitt under steking, men ikke så mye.

Sett i ovnen og stek i en time. Skru av ovnen og la de stå til de er helt avkjølte; da stivner de. Her kommer det litt an på hvor store marengser du lager og hvor kraftig ovn du har, så det er nok greit å prøve seg fram litt, husk bare på at de stivner mye når de kjøler seg ned.

vegansk-marengs5

Servér! Som de er, som kakepynt, dekket med krem og jordbær – alt er lov. Det er vegansk marengs.

vegansk-marengs

32 Comments

  1. Unni Davidsen

    Vet du om noen sukkererstatning som vil kunne gjøre marengsene like gode? Har hittil erfart, med vanlig eggbasert marengs, at bare sukker eller melis kan gjøre dem sprø eller gode og seige. (Fruktose ble til gummi…). Har du noe erfaring med det? Tenkte jeg skulle prøve med kokossukker…

    1. Mari Hult

      Jeg har ikke prøvd med det ennå dessverre, så si gjerne fra om det funker med kokossukker! Har lyst å eksperimentere litt med alternativ søtning, men ikke kommet så langt ennå.

    2. Anne Marit Strand

      Hei
      Jeg bakte disse igår til Halloween og de ble helt supre.
      Veldige sprøe.Jeg gjorde som det står i oppskriften,brukte saften av 2 bx økologiske kikerter fra Rema 1000 og en boks melis.Helt til slutt hadde jeg i litt vaniljepulver og litt zest av økologisk sitron(kanskje 1 liten ts)
      Og selvfølgelig oransje og rød farge.
      Veldig fornøyd med oppskriften og vaniljepulveret og sitronskallet tok helt bort kikertersmaken!

      1. Mari Hult

        Sååå herlig å høre! Takk for gode tips med vaniljepulver, sitronskall (og farge) 🙂

  2. Hva kan jeg erstatte sitronsaften med? Tåler ikke sitrus….

    1. Mari Hult

      Lys eddik fungerer fint 🙂

  3. Bruker du over og undervarme og hvilken rille? Mine falt helt sammen og ble rett og slett borte når de var i ovnen :/

    1. Mari Hult

      Nest nederste rille med både over og undervarme. Ikke for varmt. Hvor lenge vispet du marengsen før steking? Det er noen som har hatt startproblemer med denne typen marengs, kommer litt an på type kikertboks og sånn, så håper du får det til neste gang!

  4. Kan dette erstatte eggedosis i kakeoppskrifter mono tro?

    1. Mari Hult

      De sier så! Jeg er enda på marengsen jeg, men ser veldig mange bruker det i kaker og til og med omelett etterhvert!

  5. Må man bruke sitron eller eddik? Kan man droppe det?
    Smaker disse som vanlige marengs?
    Mener du en liten kartong med kikkerter eller hermetikkboks(400g) ?
    Får disse samme konsistens som vanlig marengs(sprø utenpå og myk, seig og søtt inni)?

  6. svar da

    1. Mari Hult

      Hei! Jeg har aldri prøvd annen oppskrift enn det som står her, så vet ikke hva som skjer om du dropper syren. Men ja, de smaker som vanlig marengs, og er sprø utenpå og litt seige inni. Jeg bruker en boks i denne oppskriften.

  7. Hei, kan denne brukes til pavlova? Og hvor lang holdbarhet har marengsen? 🙂

    1. Mari Hult

      Ja 😀 Den holder fint noen dager 🙂

  8. Hvor mye veier denne kikkertboksen.
    En liten kartong eller en stor kartong
    En hermetikkboks (400g)
    eller 2 dl

  9. Jeg forsøkte meg på disse nettopp. Ble både fine og spør – men smakte forferdelig. Både barn og voksne spyttet de fine pikekyssene rett ut 😛

    1. Mari Hult

      så dumt! hvilken type kikerter brukte du?

  10. Hvor mye veier denne kikkertboksen.
    En liten kartong eller en stor kartong
    En hermetikkboks (400g)
    eller 2 dl
    SVAR SVAR SVAR SVAR

  11. Lagde de nå, og de ble ikke gode i det hele tatt.. Bare å kaste :/ Jeg brukte kikerter på en liten kartong. Mulig det ville hjulpet med mer sukker, men jeg vet ikke.. smakte veldig som kikertvannet

  12. med sukker i tillegg til melisen mente jeg

    1. Mari Hult

      Hvilken type brukte du? Jeg synes Rema 1000 sin er absolutt best.

  13. Dagny Hemmingsen

    Hvilke type kikerter bruker du? Jeg fant bare en type på internasjonal matbutikk i dag og den hadde salt i laken…vet ikke om det gjelder alle typer hermetiske kikerter men blir det for mye salt setter det jo feil smak på marengsen

    1. Mari Hult

      Jeg har best erfaringer med Rema 1000 sine! De funker hver gang 🙂 Håper du får det bedre neste gang.

  14. Hvor lenge må den piskes? Brukte håndmikser i ca 10 min. De ble veldig fine, men smakte helt forferdelig! Skal de smake som vanlig marengs?
    Eller så vil jeg si at alle de andre oppskriftene dine jeg har prøvd (ca 20) er kjeeeempe gode! Denne er den første jeg ikke får til..
    Et tips er å ha en treskje i ovnen, slik at døren står på gløtt. Da blir de sprø og fine etter 1 t og kan ut av ovnen ☺

    1. Mari Hult

      Jeg bruker rema 1000 sine alltid, da smaker de akkurat som vanlig marengs 🙂 er ulikt saltinnhold i de boksene, derfor det ikke alltid blir likt.

      1. Ok, tenker å prøve på nytt med rema 1000 sine.
        Hvor lenge skal de piskes? 🙂

      2. Mari Hult

        Lenge… Det går fort 5-10 minutter. Pass på de blir helt stive.

  15. Brukte denne oppskriften, men med en liten tilleggs ingrediens: vanilje ekstrakt.

    Broren min og kjæresten likte de, syntes de smakte som sukkerspinn. Pappa syntes de var bedre enn de vanlige. Skal si de ble noen sukkerbomber da.

    1. Mari Hult

      Haha godt de likte de 🙂 Vaniljeekstrakt hørtes herlig ut i, når la du det til i prosessen? Kjekt å høre at det går an å lage sin egen vri!

  16. Hei! Vil gjerne prøve denne til Pavlova, men hvordan blir det med steketiden da tror du? Burde jeg doble oppskriften eller er det nok til en ok-størrelse kake?

    1. Mari Hult

      engden er grei 🙂 Ville latt pavlovabunnen stå i ovnen i to timer, og deretter skru av varmen men la marengsen stå i lukket ovn i en time eller to til 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *