Havrebagels

Amerikansk frokostfavoritt – perfekt med kremost, like perfekt i brødristeren i morgen. 

Bagels er rett og slett utrolig godt. Jeg pleier å bake de ganske lyse med valmuefrø på, her har jeg variert litt og hatt i havregryn istedenfor.

Dersom du har havremel tilgjengelig så kan du kutte ut det første punktet i oppskriften.

Ingredienser til 8 bagels:

  • 100 gram havregryn + ekstra til pynting
  • 15 gram gjær (fersk eller tørr)
  • 0,5 spiseskje sukker
  • 2,5 desiliter fingervarmt vann
  • 1 teskje salt
  • 300 gram hvetemel

Framgangsmåte:

Kjør de hundre grammene med havregryn til mel i en food processor.

Ha gjær i en bakebolle. Ha i sukker og vann. Pass på at vannet holder fingertemperatur. La det stå i ro noen minutter, før du blander det lett sammen. Du ser at gjæren har startet å reagere. Tilsett salt, havremel og mesteparten av hvetemelet. Elt godt sammen, spe med resten av melet til du har en ganske løs deig som ikke er klissete. Bruk gjerne fem minutter på å elte deigen ekstra godt.

Finn fram en ny bolle, og hell litt olje langs kanten, slik at det fordeler seg nedover i bollen. Pass på at det ikke er for mye. Legg deigen oppi, og rull litt på den slik at den blir dekket av olje. Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle, og la deigen hvile en time.

Forvarm stekeovnen til 220 grader. Finn fram en stekeplate, og pensle litt olje på den. Ikke for mye. Finn fram en ganske stor gryte, og kok opp vann i den (minst 1,5 liter). Finn fram en tallerken og hell de ekstra havregrynene over.

Ha deigen tilbake på bakebordet, og elt den sammen litt. Del den deretter i åtte like emner, og lag en bolle av hver. Det kan godt være at du trenger en del mel her også. Lag hver bolle til en ring ved å stikke en finger med mel på gjennom midten av bollen.

Beveg fingeren rundt i en sirkel, slik at hullet blir større. Sett ringen inn på pekefingeren, hold tommelen på den andre hånden inntil denne, og la deigen snurre rundt til hullet utgjør 1/3 av bagelens diameter. Etter hvert som de blir ferdige, legger du dem på stekeplaten, og dekker med et kjøkkenhåndkle. På dette tidspunktet trenger du ikke være så redd om bagelsene ser stygge og litt små ut. Så lenge de er runde og forholdsvis jevne bør det gå bra. De vokser og jevner seg ut under koking.

Når du er ferdig med å gjøre klar den siste bagelen, er den første klar til å kokes. Legg den forsiktig ned i gryta, og la dem koke til de flyter opp og ser bra ut, ca ett minutt. Fisk dem opp med en hullsleiv og legg over på tallerkenen med havregryn, slik at den ene siden blir godt dekka. Legg dem tilbake på stekeplaten, med grynene opp. Gjenta med alle bagelsene.

Stek i ovnen til de er gylne, det tar ca 15 minutter. Avkjøl på rist.

Bagels1

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *