vegansk shapherdess pie

Shepherdess Pie

Hverdagsmiddag med ekte kjærlighet. 

Jeg har to nydelige kamerater, Anders og Calle, som har en egen evne til å være entusiastiske over maten jeg lager. Det skal liksom ikke være mulig.

Denne retten ble til en mandag mellom jobb på dagen og teater på kvelden. Jeg hadde ikke tid å handle, nesten ikke tid til å lage mat før guttene kom på besøk. Det endte opp med at jeg tok alt som var igjen i grønnsaksskuffen, kutta det opp, kokte sammen, hadde i litt linser, dekket med potetstappe og inn i ovn. Skikkelig restemiddag.

De hadde visst knapt smakt noe bedre, og lurte på hvorfor mine mest krisemiddager fremdeles var så mye bedre enn selv den beste kantinematen på jobben.

Hemmeligheten er rett og slett en liten dose kjærlighet. Jeg er for glad i de to guttene til å gå på akkord med egen matfilosofi, samme hvor travelt det er. Smak på denne sausen før den går i ovnen. Juster med krydder etter hva du liker best. Og bruk ekte råvarer, ingen hel- og halvfabrikat, da blir det bra uansett.

Ingredienser: 

  • 6-8 mellomstore til store poteter
  • 1 sjalottløk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 0,5 rød chili
  • Et par kvaster grønnkål (cirka 200 gram)
  • 2 gulrøtter
  • 4-5-6 tomater av en eller annen sort (flere om de er små). Kan erstattes av et par spiseskjeer tomatpuré
  • Friske urter, gjerne oregano eller timian (kan erstattes av tørket oregano)
  • Cirka en desiliter tørka røde linser 
  • Olje til steking
  • 0,5 teskje røkt paprikapulver
  • Salt og pepper
  • Vegansk margarin
  • Matfløte av soya

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 225 grade.r Finn fram en stor ildfast form.

Kok opp godt med vann i en gryte. Skrell potetene, skjær de i litt mindre biter og ha i. La de koke til potetene er møre. Ha gryten av varmen, men ikke hell av vannet, det skal brukes i grønnsakssausen.

Finhakk sjalottløk, hvitløk og chili. Snitt grønnkål. Riv gulrøttene. Skjær tomatene i to, kast det harde stilkfestet.

Finhakk urtene. Skyll linsene i kaldt vann.

Varm opp oljen til medium/høy varme i en dyp panne eller gryte. Surr løk, hvitløk, chili og grønnkål noen minutter til løken blir blank og myk. Ha i røkt paprikapulver og surr litt til. Tilsett gulrøtter, tomater, urter og linser og rør det hele godt sammen.

Hell på vann fra potetene, du trenger ganske mye (linsene utvider seg under koking). Skru varmen litt ned og la det hele småkoke til linsene begynner å løse seg opp litt i sausen, dette tar cirka 20 minutter.

Smak til med salt og pepper, juster eventuelt med litt mer urter og krydder.

Shepherdess-pie1

Mens sausen koker gjør du klar potetstappen. Mos potetene godt med en gaffel eller passende redskap. Ha i litt margarin og fløte, rør sammen godt. Smak til med salt og pepper.

Ha sausen nederst i den ildfaste formen.

Shepherdess-pie2

Legg potetstappen i “klatter” over.

Shepherdess-pie3

Stek i ovnen til du begynner å få gylne topper, dette tar cirka 15 minutter.

Shepherdess-pie4

Servér rykende varmt, gjerne sammen med en god salat.

FLERE VEGANSKE MIDDAGSOPPSKRIFTER FINNER DU HER. 

4 Comments

  1. Dette har blitt en instant klassiker i vårt middags-bibliotek. Steike godt!! Takk, Mari!

    1. Mari Hult

      Fantastisk 🙂 Så kjekt Ola!

  2. Denne ser kjempegod ut! Hvor mange porsjoner er det?

    1. Mari Hult

      Så hyggelig 🙂 3-4 porsjoner, kommer litt an på hvor sultne folk er. Men tror den skal gå fint til fire altså.

Leave a Reply to Ingvild Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *