

Risottofylt portobellosopp
Sopp, sopp og sopp i skjønn forening!
Ovnsbakt portobellosopp er skikkelig mektig, og på grunn av konsistens- og smak brukes det ofte som et alternativ til kjøtt på burgerrestauranter og i det meksikanske kjøkken. Her fyller vi soppene med risotto laget med aromasopp og shitakesopp før de går i ovnen, og serverer det hele med sautert grønnkål og søtpotetstappe. Rørte tyttebær er godt ved siden av.
Ingredienser til fire porsjoner:
- 4 portobellosopp
- 100 gram aromasopp
- 100 gram shitakesopp
- 1 kinesisk hvitløk
- 1 sjalottløk
- 6 desiliter grønnsakskraft eller vann med økologisk buljongpulver
- 2 spiseskjeer olje til steking
- 2 desiliter risottoris
- 100 gram spinat
- 2 spiseskjeer næringsgjær (kan sløyfes)
- 1 spiseskje vegansk margarin (kan sløyfes)
- Eventuelt litt salt
- Frisk persille til servering
Søtpotetstappe:
- 2 store søtpoteter, eventuelt 4 små/mellomstore
- Salt
- 1 spiseskje vegansk margarin
- Usøtet soyafløte til matlaging (cirka 0,5 desiliter)
Sautert grønnkål:
- 300 gram grønnkål
- 2 hvitløksfedd
- 2-3 spiseskjeer olje til steking
- Salt og pepper
Framgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 225 grader. Finn fram en ildfast form som har plass til alle soppene (eller flere mindre former). Skjær stilken av hver sopp, og bruk en skje til å dra ut de sorte “senene”. Disse kan du bare kaste.
Skjær aromasopp og shitakesopp i terninger. Finhakk hvitløk og sjalottløk.
Varm opp grønnsakskraften/vann med buljongpulver til cirka kokepunktet.
Varm opp oljen til medium varme i en gryte. Ha i soppen og la den surre til den blir gyllen. Ha deretter i hvitløk og sjalottløk og la det surre litt til. Ha eventuelt i litt mer olje om det blir tørt.
Rør inn risen. Spe med grønnsakskraft. Etterhvert som den koker inn i risen har du i litt mer. Når du har brukt opp all kraften har du også i spinaten. Bare la den ligge øverst i gryta. Ha gryten av varmen.
Rør risottoen sammen, smak til med næringsgjær, margarin og salt.
Fyll portobellosoppene med risottoen. Fordel de i den ildfaste formen og bak i ovnen i 15-20 minutter. De skal bli gylne på toppen.
Grovhakk persille og ha over før servering.
Søtpotetstappe:
Kok opp godt med vann i en gryte. Skrell søtpotetene og skjær de i mindre biter. Kok de møre i vannet.
Sil av vannet. Mos potetene. Rør inn salt, margarin og soyafløte til du har ønsket konsistens og smak.
Sautert grønnkål:
Skjær grønnkål i strimler, finhakk hvitløk.
Varm opp oljen i en stor stekepanne. Ha i grønnkål og hvitløk og stek til grønnkålen begynner å bli sprø i kantene.
Smak til med salt og pepper.