Temperert sjokolade

Herlige sjokolademoussetrøfler med nesten bare én ingrediens. 

Disse her er ganske fantastiske. I utgangspunktet er det kun et par sjokoladeplater (70%) og et par spiseskjeer vann. Men ved smelte sjokoladen for deretter å kjøle den ned ganske kjapt skjer det noe fantastisk med konsistensen.

Ingredienser: 

 • 200 gram melkefri sjokolade (anbefaler minst 70% kakao)
 • 1 desiliter vann
 • Eventuelt litt søtning
 • Eventuelt litt salt
 • Kakaopulver til pynt (kan sløyfes)

Framgangsmåte: 

Kle en form på cirka 15*15 centimeter med bakepapir.

Kok opp godt med vann i en gryte. Ha isvann i en stor bolle. Desto mer vann du bruker i de to desto lettere blir det å holde temperaturen jevn, og desto bedre blir resultatet. Jeg pleier å bruke den største gryten av de “vanlige” og den største bakebollen (utenom den på kjøkkenmaskinen).

I en mindre bolle har du i sjokolade og den ene desiliteren med vann. Ha bollen over i det kokende vannet og la den stå til det smelter oppi. Smak til med søtning og salt her.

Rør det hele sammen.

Når all sjokoladen er smeltet har du bollen ut av gryten. Tørk av det varme vannet på utsiden av bollen med et håndkle, og sett bollen over i isvannet. Visp i sjokoladen – ikke for mye – i 4-5 minutter. Du visper ikke for å lage skum, men for å gjøre slik at sjokoladen kjøles ned så jevnt som mulig.

Etter litt vil sjokoladen begynne å tykne, kanskje få litt “strenger” og fargen vil lysne. Da heller du den over i formen som du har gjort klar. Dersom du er uheldig og sjokoladen begynner å korne seg så har du den over i det kokende vannet igjen og starter på nytt.

Sett formen i kjøleskapet til sjokoladen stivner. Det tar fort noen timer.

Temperert-sjokolade1

Hell godt med kakaopulver på en tallerken. Ta sjokoladen ut av kjøleskapet og skjær den i terninger.

Temperert-sjokolade3Temperert-sjokolade2

Vend hver terning i kakaopulver.

Temperert-sjokolade4

Sett sjokoladebitene kaldt igjen. Ta de ut av kjøleskapet fem minutter før servering.

Temperert-sjokolade5

Vel bekomme!

Tips: Det går an å tilsette litt annen smak enn bare søtning her. Kanel og chili er godt for de som liker det i sjokoladen sin, en teskje bringebærekstrakt eller -likør smaker også.

2 Comments

 1. Dette fungerte veldig dårlig! Etter at jeg hadde satt den i isvannet ble den veldig fort til en stor klump og det var vanskelig å røre den. Etter det kornet den seg. Så måtte begynne på nytt. På da den andre runden skilte kakausmøret (det hvite) seg fra kakaoen og jeg fikk det ikke sammen igjen. Så jeg trenger noen flere tips. Har lyst til å prøve igjen.

  1. Mari Hult

   Så dumt og merkelig 🙁 Hvilken type sjokolade brukte du?

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *