Spanakopita – gresk spinatpai

En usannsynlig suksess.

Jeg beklager de dårlige bildene!

Denne paien laget jeg til bursdagsgjester, som en del av et greskmeze-bord. Det var den siste retten jeg lagte – jeg begynte virkelig å gå tom for tid – og forstod tidlig i prosessen at denne ikke ble noe å blogge. Kjedelige ingredienser, vanskelig å få fin.

Men på slutten av kvelden da alle skulle skryte av maten (jeg har verdens beste venner sånn sett), så var det spinatpaien alle trakk fram (utenom Annika som nettopp hadde oppdaget greske poteter).

Denne oppskriften er altså veldig lettvint, ingredienslisten er kort, og jeg vet ikke hvordan en får paien til å se fin ut. Men smaken – den elsker de.

Ingredienser:

  • 2 desiliter vann
 • 0,5 teskje salt
 • 1 desiliter ris
 • 300 gram spinat
 • 2 vårløk
 • 2 hvitløksfedd
 • Litt salt
 • Olivenolje
 • 10-12 store filodeigflak (eller flere mindre)

Framgangsmåte:

Forvarm stekeovnen til 180 grader. Kle en springform (20-24 centimeter i diameter) med bakepapir.

Kok opp vann og salt i en liten gryte. Ha i ris, rør rundt et par ganger, ha på lokk og skru av varmen. La det stå i 15 minutter – eller til all væsken er absorbert. Har du komfyr med plater som kjøler seg ned veldig fort kan du la risen småkoke noen minutter før du skrur av varmen.

Grovhakk spinat, skjær vårløk i ringer og finhakk hvitløk.

Bland sammen spinat, vårløk og hvitløk i en bolle. Smak til med litt salt.

Smør inn kantene på formen med litt olivenolje. Legg i 8-10ark filodeig, bunn og kanter skal dekkes. Pensle litt med olje der arkene overlapper hverandre. Det er greit å ha dobbelt lag i alle fall i bunnen.

Ha i spinatblandingen, fordel risen over.

Brett filodeigarkene over paien, topp med de resterende arkene slik at all spinatfyll er helt dekket. Pensle toppen av paien med kaldt vann.

Nå – før paien går i ovnen – bruk en skart kniv og skjær paien i stykker. Ikke skjær helt gjennom den i bunn, men i alle fall gjennom det første laget filodeig og ris-/spinatfyll. Desto mer nøyaktig du er her desto penere blir resultatet.

Stek paien i 40-45 minutter, den skal bli fin og gyllen på toppen. Skjær stykkene ferdige og server.

2 Comments

 1. Mmm. Denne ser god ut. Har en sånn stående i stekeovnen nå, og gleder meg til å spise den. Elsker spinatpai. Takk for oppskrift. Lagde forresten dine greske poteter i går. Nom Nom x 10!

  1. Mari Hult

   Så kult 🙂 🙂 Tusen takk for kommentar (og fingrene er krysset for den spiatpaien)

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *