

Nøtteboller i tomatsaus
Albondigas – spanske “kjøttboller”. Glutenfrie og soyafrie.
Dette er en utrolig fin rett å servere om du får mange gjester. Nøttebollene kan forberedes dagen i forveien (lag deigen og stek de i ovnen), og så kan du frese de opp på pannen mens gjestene venter. Setter du sammen et bord med mange forskjellige småretter så er dette garantert en av favorittene.
Her har vi brukt typiske spanske krydder. Du kan også gjøre disse litt mer italienske med basilikum og oregano, eller meksikanske med mer chili og spisskummen, samt koriander istedenfor persille.
Dersom du liker å planlegge litt kan du steke opp disse bollene i stekeovnen dagen før servering, og deretter varme de opp igjen i en stekpanne eller ildfast form.
Ingredienser:
-
- 200 gram røde linser (tørka)
-
- 1 kinesisk hvitløk
-
- 1 sjalottløk
-
- 0,5 rød chili
-
- Olje til steking
-
- 1 teskje røkt paprikapulver (eventuelt liquid smoke)
-
- 1 teskje paprikapulver
-
- 0,5 teskje spisskummen
-
- 2-3 kvaster persille
-
- 3 desiliter mandler
-
- Salt og pepper
-
- 3-4 spiseskjeer kikertmel
Tomatsaus:
-
- 0,5 kinesisk hvitløk
-
- 1 sjalottløk
-
- 1 paprika (ovnsbakt om du har)
-
- 1 spiseskje olivenolje
-
- 1 boks (cirka 3 desiliter) hakkede tomater
-
- Litt sukker
-
- 1 teskje eddik
-
- Bittelitt salt
Framgangsmåte:
Kok linsene møre i godt med vann. Sil av vannet.
Finhakk hvitløk, sjalottløk og chili. Varm opp en spiseskje olje i en panne. Stek hvitløk, sjalottløk og chili til det er blankt og litt mykt. Ha i røkt paprikapulver, paprikapulver og spisskummen og surr noen minutter til. Avkjøl.
Finhakk persille.
Ha mandlene i en food processor og kjør til små biter. Ikke kjør de for lenge, da vil det feste seg sammen og bli mandelsmør (men det skjer ikke på sekundet, du merker når du har kjørt de nok).
Bland sammen linser, løk- og krydderblanding, persille og mandler i en bolle. Smak til med salt og pepper. Jobb inn en og en spiseskje kikertmel til du har en deig som er lett å jobbe med, ikke for klissete (rått kikertmel smaker vondt, så det er viktig å smake på deigen før du starter å ha det i. La deigen hvile et kvarters tid.
Forvarm stekeovnen til 200 grader. Kle to stekebrett med bakepapir, gni over et veldig tynt lag med olje.
Lag små boller av deigen, jeg pleier å bruke en spiseskje til å stikke de ut med. Fordel utover stekebrettene.
Hell litt olje over, det skal ikke mye til.
Bak i ti minutter (enten ett og ett brett på vanlig ovnsvarme, eventuelt to brett på varmluft). Ta ut brettet/brettene, snu på “kjøttbollene” og stek i 10-15 minutter til.
Sausen kan du lage i mellomtiden.
Tomatsaus:
Rens og finhakk hvitløk, sjalottløk og paprika.
Varm opp olivenoljen til medium varme i en gryte.
Surr hvitløk og sjalottløk noen minutter. Ha i paprika, hakkede tomater, sukker og eddik og kok opp. La det koke så lenge du kan – alt fra ti minutter til en time er fint. Smak til med salt.
Kjør sausen jevn før servering om du foretrekker det.
Server “kjøttbollene” varme med varm tomatsaus til.