Grytebrød

Standardoppskrift på eltefritt brød i gryte – denne kan varieres i det uendelige.

Har du mel og gjær, en god jerngryte og lyst på verdens beste brød i morgen? Da er eltefritt grytebrød midt i blinken. De fleste matentusiaster kjenner godt til denne oppskriften allerede, men har du enda ikke blitt bitt av basillen så får du her en skritt for skritt-framgangsmåte med forklarende bilder. Trenger du enda mer input før du tør å starte så anbefaler jeg å se denne videoen fra bakedronningenIna som skriver bloggen Mat på bordet.

Ingredienser til ett brød:

    • 500 gram hveteme
    • 0,25 teskje tørrgjær
    • 1,5 teskje salt
    • 4 desiliter vann

Framgangsmåte:

Rør sammen mel, gjær og salt i en stor bolle. Hell i litt og litt av vannet mens du rører, til du har en fast, men klissete, deig. Dekk til bollen og la deigen heve på kjøkkenbenken i 12 til 18 timer.

Legg fram et ark bakepapir. Dryss litt ekstra mel over bakepapiret.

Velt deigen over på papiret.

Bruk en slikkepott og brett endene av brødet inn mot hverandre slik at alle kantene møtes på toppen etterhvert (det er veldig seigt og ikke enkelt å håndtere, så bare gjør så godt du kan).

Til slutt legger du brøddeigen opp ned, slik at brettekantene kommer nederst. Dekk til deigen (for eksempel kan du sette den tomme bollen opp ned over den) og la den heve i to timer til.

Sett en jerngryte i stekeovnen og sett den på 225 grader. Du trenger ikke smøre og mele jerngryten, når den bli varm så vil ikke deigen sette seg fast i den.

Når ovnen er varm tar du gryten ut (pass på at du ikke brenner deg. Det er varmt nå).

Ta bort bakebollen og løft forsiktig opp bakepapiret og skyv/velt deigen over i gryten.

Ha på lokket og sett i ovnen.

Etter 30 minutter tar du av lokket og setter varmen ned til 200 grader.

Etter cirka 15 minutter er brødet klart.

Ta ut gryten og velt brødet ut på en rist eller skjærefjøl.

La det kjøle seg ned litt før servering.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *