Gjesteblogg: Verdens beste kopp kaffe

?Nytrukket organisk kaffe ved foten av Himalaya i Nepal sier du? Ja takk – den kaffefarmen vil jeg besøke!

Tekst og foto: Linda Veråsdal

Ved foten av Himalaya dyrkes den mest utsøkte kaffen. Kaffe fra Himalaya. Du har kanskje hørt om det? Eller til og med fått en kopp servert på en kaffebar i Norge? Jeg kan love deg, den aromatiske smaken og lukten forsterkes mange ganger når den drikkes på farmen hvor den er avlet frem. Kortreist kaffe.

Noen kilometer utenfor vakre Pokhara, som koser deg i glansen av 8000- meters høye fjelltopper i Annapurnakjeden, finner vi en idyllisk plassert organisk kaffefarm. Vegetasjonen er fantastisk, det er grønt og frodig og kaffe er ikke det eneste denne farmen kan by på. Etter å ha kjent til kaffefarmen en tid er endelig dagen der. Jeg er klar for å nyte en kortreist, nytrukket kaffe i de vakreste omgivelser.

Her finner du oppskrift på curry fra Nepal.

Etter å ha kjørt opp og ned, og så opp igjen (det er Nepal, og det vi kaller et fjell i Norge er her en bakketopp) passerer vi en hyggelig liten landsby og svinger endelig av ?hovedveien?. Vi kjører et lite stykke før skiltet ?sustainable agriculture farm? dukker opp. Veldig annerledes enn hva jeg hadde forestilt meg, ikke bare kaffefarmen, men hele atmosfæren. Mye hyggeligere, mye mindre, mer lokalt og tettere på! Vakkert, grønt, uorganisert men sikkert orden i kaoset. Bønnene er allerede plukket for sesongen og de fleste er klar for sending. Noen til Kathmandu, andre ut av Nepal og til Europa.

Etter en innføring av den karismatiske eieren og kona, begynner prosessen med å tilberede en skikkelig kopp kaffe. Vi følger prosessen fra bønne til nykverna og kokt drikkeklar kaffe.

Bønnene ristes på sterk varme over åpen ild, og den gode lukta av brente kaffebønner sprer seg. Herlig. Det lukter kjempegodt, akkurat sånn kaffe skal lukte.

Mens vi venter på at kaffebønnene ristes ferdig, tar vi en tur rundt på farmen. Den er ikke så stor, men det er tett med vegetasjon, planter for medisinsk bruk og et utvalg av frukt og grønnsaker. Det er også mulig å være flere dager på kaffefarmen, som frivillig og å lære mer om organisk jordbruk slik som det her praktiseres.

Etter at kaffebønnene er rista, kvernes de. For hånd selvfølgelig. Jeg blir med på å gjøre jobben. Jeg skal jo tross alt drikke kaffen etterpå! Når kaffebønnene er kvernet, er det klart for å koke kaffe! Det brukes espressobrygger. Vann fylles i den nedre beholderen, og kvernet kaffebønner fylles i filteret i midten. Bryggeren setter på plate og kokes opp. Når vannet i den nederste beholderen begynner å koke så stiger det kokende vannet oppgjennom kaffefilteret og opp i den øverste beholderen. Nå nederste beholder er tom, da er kaffen klar!

Jeg tar en slurk, og lukker øynene og lar tiden stå stille? Aldri har jeg smakt bedre, mer kortreist og ferskere kaffe! Gleder meg til neste besøk i november på opplevelsestur med rettferdig handel som tema!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *