

Chile de Arbol Salsa
Fantastisk god til taco og fajitas.
Jeg har jobbet mange år på en ganske skrekkelig meksikansk restaurant i Stavanger, og kombinert med den norske fredagstacoen har dette gjort at jeg har fått et dårlig inntrykk av det meksikanske kjøkken.
Men hvor feil kan en ta?
Etter å ha spist en fin del måltid på restauranten Cantina Laredo i London har jeg nemlig lært at meksikansk mat kan være alt annet enn nitrist. Inspirert av deres veldig smakfulle meny er blant annet denne salsaen, som er spicy, litt kremet og et utmerket tilbehør til for eksempel taco.
Her er det to ingredienser du kanskje ikke er helt vant med. Den første er tamarillo, en nær slektning av tomaten, som de blant annet selger på min lokale Prix. Bama har den i sortimentet sitt, så den bør være tilgjengelig over hele landet. Erstatt den med en tomat om du ikke får tak i.
Den andre spesielle ingrediensen er arbolchili, en liten, rød chili som du svært ofte får kjøpt i ganske store pakninger i internasjonale matbutikker. Bytt den ut med vanlig rød chili om du ikke finner.
Ingredienser:
-
- 2 tomater
-
- 1 tamarillo (kan erstattes med en tomat om du ikke har)
-
- 1 teskje olivenolje
-
- 7-8 arbolchilier (færre om du ikke liker det så sterkt)
-
- 1 sjalottløk
-
- 1 hvitløksfedd
-
- 2-3 kvaster koriander
-
- Salt og pepper
Framgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 200 grader. Finn fram en liten ildfast form.
Skjær det harde stilkefestet av tomatene og tamarilloen. Skjær resten av de i fire båter.
Ha tomat- og tamarillobåtene over i den ildfaste formen, hell olivenoljen over.
Bak det hele i ovnen i 15-20 minutter, til båtene er møre og fine.
Ha over i en food processor eller blender og kjør til du har en helt jevn saus. Spe eventuelt med litt vann om det blir for tykt.
Sausen kan serveres både varm, lun og kald. Holder seg fint flere dager i lukket glass i kjøleskapet.