

Tiramisu
Italiensk festdessert med hjemmelagde ladyfingers dynket i espresso og toppet med en skamgod krem.
Vegansk tiramisu! Oh la la!! Her bruker vi ingen typiske erstatningsprodukter (kremost, soyakrem, eggerstatningspulver), men lager en aldeles nydelig tiramisu på skikkelige ingredienser. For å lage kremen bruker vi en kombinasjon av bløtlagte mandler og kokosmelk. Kokosmelken må oppbevares i kjøleskap før den brukes, og så tar vi kun av det stivna laget på toppen. Vi har også i litt kokossmør, som ikke må forveksles med kokosolje – det er fastere i konsistensen og med en mye, mye bedre smak.

Oppskriften på kjeksen, ladyfingers, er hentet fra en herlig blogg som heter readeat, anbefaler alle å stikke innom den en tur.
Ingredienser:
- 3 spiseskjeer soyamelk
- 1 spiseskje eplesidereddik
- 3 spiseskjeer vann
- 1,5 spiseskjeer rapsolje
- 4 spiseskjeer sukker
- 1,5 spiseskjeer kikertmel
- 2 desiliter hvetemel
Nøttekrem:
- 2,5 desiliter mandler
- Vann til bløtlegging
- 0,5 desiliter vann
- 0,5 sitron
- 1 spiseskje kokossmør (kan sløyfes)
- 1 boks kokosmelk (kald)
- 1 desiliter sukker
- Eventuelt litt salt
Til montering:
- 0,5 desiliter espresso eller annen sterk kaffe
- Eventuelt litt rom
- Kakaopulver
Framgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 180 grader. Kle et stekebrett med bakepapir. Rør sammen soyamelk og eplesidereddik i en bolle. La det stå noen minutter før du rører inn vann, rapsolje, sukker og kikertmel. Ha i hvetemelet helt til slutt. Du skal få en klissete deig. Lag klatter av deigen på stekebrettet. Det er ikke vits å prøve å lage fine former, da kjeksen til slutt skal bløtlegges og legges i midten av tiramisuen. Stek i cirka 15 minutter, kjeksen skal bli fin og gyllen. Avkjøl.
Nøttekrem:
Bløtlegg mandlene i godt med vann i noen timer før tilbereding. Sil av vannet. Ha mandler og 0,5 desiliter vann i en food processor eller blender og kjør til du har en jevn krem. Tilsett saft fra sitronen og kokossmør og kjør videre.

Ha ut det harde fra kokosmelken og visp det stivt sammen med sukker. Vend inn mandelkremen og smak til med salt.

Montering:
Legg kjeksen i en skål, hell over espresso eller kaffe og eventuelt litt rom.

Finn fram en stor serveringsskål eller porsjonsskåler. Legg et lag med kjeks i bunn.

Ha et lag med mandelkrem over.

Ha et lag med kjeks over der.

Topp med et lag til med mandelkrem.

Sett tiramisuen kaldt fram til servering. Like før servering drysser du over kakaopulver.


Hei
Hvordan har jeg lyst til å teste til julaften! Hvor mange porsjoner er denne oppskriften?
Takk takk!
Ellen
Så hyggelig! Jeg tror den er for fire porsjoner, men må innrømme at jeg ikke husker helt. Siden det er julaften ville jeg nok tatt litt i og laget litt mer.