veganske glutenfrie cupcakes oppskrift

Glutenfrie karamellcupcakes

Luksuscupcakes helt uten egg, melk og gluten.

Du trenger ikke dyre melblandinger med masse stivelse for å bake glutenfritt, en tur på en helsekostbutikk eller internasjonal matbutikk for å kjøpe inn et par melsorter holder lenge. En kilo kikertmel og en kilo maismel i skapet holder til veldig mange bakedager, og det koster nesten ingenting i de rette butikkene. Jeg er også stor tilhenger av å selv ha full kontroll på ingrediensene når jeg baker.

Både glutenfrie og veganske kaker har rykte på seg for å være tørre og kjedelige. Her håper jeg å motbevise det en gang for alle. Velbekomme!

glutenfrie-karamellcupcakes

Ingredienser: 

  • 2 spiseskjeer linfrø
  • 2 desiliter vann
  • 2,5 desiliter soyamelk
  • 1 spiseskje eplesidereddik
  • 1 desiliter rapsolje
  • 2 desiliter sukker
  • 1 teskje vaniljeekstrakt
  • 2 desiliter rismel
  • 1,25 desiliter kikertmel
  • 1,25 desiliter kakaopulver
  • 1,5 teskje natron
  • Litt salt

Karamellsaus: 

  • 1,25 desiliter soyamelk
  • 1 desiliter brun rissirup eller annen mørk sirup
  • 0,25 desiliter lønnesirup
  • 1 spiseskje maisstivelse
  • 2 spiseskjeer vann
  • 0,5 spiseskje vegansk margarin

Glasur: 

  • 200 gram vegansk margarin
  • Karamellsaus
  • 5-6 desiliter melis

Knekk: 

  • 2 desiliter sukker

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 175 grader. Kle et muffinsbrett med 12 cupcakeformer. Knus linfrøene i en kaffekvern eller lignende. Ha de i en liten skål, hell over halvparten av vannet. Resten av vannet koker du opp. Visp sammen soyamelk og eplesidereddik i en bolle. La det stå i fem minutter slik at det tykner.

Tilsett linfrøblandingen, rapsolje, sukker og eplesidereddik og visp det hele sammen. Ha i rismel, kikertmel, kakaopulver, natron og salt og visp det hele sammen til du har en helt jevn røre. Visp til slutt inn det kokende vannet, nå skal røren være ganske tyntflytende.

Fordel røren i formene og stek i 25 minutter.

Avkjøl.

Karamellsaus: 

Visp soyamelken og de to sirupene sammen i en liten gryte. Kok det forsiktig opp mens du visper jevnlig. La det småkoke i cirka ti minutter, da skal sirupen ha begynt å tykne.

NB. Sausen kommer til å være veldig varm her, så vær forsiktig så du ikke brenner deg.

Bland sammen maisstivelse og vann i en liten skål og hell over i gryta. La det koke noen minutter til, før du tar gryten av varmen. Bland inn margarinen til slutt.

karamellsaus.jpg

Glasur: 

Ha margarinen i en food processor og kjør til den er jevn. Tilsett noen spiseskjeer karamellsaus og kjør videre.

Tilsett deretter litt og litt melis og kjør til du får en fin og smørbar krem. Ha glasuren over i en sprøytepose med stor tupp.

Knekk: 

Legg ut et stort stykke matpapir på kjøkkenbenken.

Varm opp sukkeret på lav varme i en tykkbunnet kjele som du har lokk til. Etterhvert vil det smelte og bli en tyktflytende bruk saus. Smeltet sukker er veldig varmt, så ikke ta direkte på det. Rør med en sleiv i silikon eller tre,

Når sukkeret er helt smeltet tar du kjelen av varmen.

Bruk en spisepinne eller gaffel og lag mønster av sukkeret på matpapiret. Dersom du får til figurer på over fem centimeter vil det se ekstra bra ut som pynt på cupcakes.

Når sukkeret stivner blir det helt stiv knekk, dette går fort.

glutenfrie-karamellcupcakes1

Montering: 

Fordel godt med glasur på hver kake. Hell en teskje karamellsaus øverst og topp med knekk.

Server!

glutenfrie-karamellcupcakes3glutenfrie-karamellcupcakes4

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *