

Kolakaker
Slapp av, det er ikke brus i disse! Kola er nemlig svensk for karamell, og “Kolakakor” er klassiske svenske småkaker med nettopp karamellsmak.
Svenskene kan småkakene sine!
Da vi reiste rundt i Nord-Sverige for noen år siden ble vi tatt med til Treehotel, drøye saker. Etter å ha fått sett på de mildt sagt spektakulære rommene fikk vi fika – småkaker og kaffe på svensk vis, et utrolig koselig tradisjonsmåltid.



Her er en av oppskriftene gjenskapt til norsk, med vegansk vri.
Ingredienser:
- 100 gram vegansk margarin
- 1,5 desiliter hvitt sukker
- 1 spiseskje lys sirup
- 1 teskje bakepulver
- 1 teskje vaniljesukker
- 3 desiliter hvetemel
- Perlesukker til pynting
Framgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 200 grader. Kle to stekebrett med bakepapir.
Visp margarin og sukker hvitt. Rør inn sirup.
Sikt inn bakepulver, vaniljesukker og hvetemel, og vend det hele sammen til du har en jevn og smidig deig.
Del deigen i tre emner og rull hvert ut til en pølse som er litt kortere enn stekebrettene. Fordel på de to brettene. Bruk fingrene til å trykke hver pølse litt ned (de utvides under steking, så det trenger ikke være så veldig flatt).
Strø perlesukker over.
Stek i 8-10 minutter til kakene blir gylne og fine. Pass så de ikke brenner seg.
Skjær kakene på skrå mens de enda er varme.
Oppbevar i tett boks.
Hvilke vegansk margarin anbefaler du til kolakaker?
Jeg pleier å bruke Plantego til alt (NB jeg har hatt kommersielt samarbeid med dem før, nå bare bruker jeg margarinen fordi jeg liker den så godt) 🙂