

Fransk nachos
Dette er en gedigen fornærmelse mot det franske kjøkkenet – men oh la la så godt det smaker.
Je m’appelle bonjour!
Da jeg var liten og kjørte hjem fra hytta med familien søndag etter søndag så var det et høydepunkt innimellom Sport og Musikk og storesøsterens miks-tape med Metallica og Guns’n Roses – det obligatoriske stoppet på en veikro.
Fikk jeg viljen min, som jeg veldig ofte fikk (jeg var en veldig søt unge), så ble det et beger pommes frites til å ta med i bilen videre. Min mor hadde jobbet i Elf, så hun lærte meg med en gang at vi sier påmm fritt – og ikke påmm fri som mine klassekamerater insisterte på å kalle de. Men på veikroen, der svarte servetrisen franske? E det franske potete du ska ha?
Og slik ble en uvane født.
Dette er fransker, dekket med alt som er godt, og som vi vanligvis forbinder med det meksikanske kjøkken – soyafarse, ostesaus og tomatsalsa med avokado. Kjempegodt!
Ingredienser:
- 600 gram pommes frites – ferdigkjøpte eller hjemmelaget
- 2 desiliter vann
- 1 desiliter tvp
- Olje til steking
- 2 spiseskjeer soyasaus
- 1 teskje liquid smoke
- 1 spiseskje lønnesirup
- 2 spiseskjeer næringsgjær
Salsa:
- 2 ferske tomater
- 1 hvitløksfedd
- 1 grønn chili
- 0,5 rødløk
- Fersk koriander
- 1 avocado
- Juice av en lime
Ostesaus:
- 1 sjalottløk
- 1 rød paprika
- 3 spiseskjeer cashewnøtter
- 1 spiseskje tahini
- 2 desiliter næringsgjær
- Eventuelt litt vann
Framgangsmåte:
Stek opp pommes fritesen.
Kok opp vann i en gryte. Ha i tvp, ha på lokket og ta gryten av varmen. La det trekke i fem minutter.
Varm opp oljen i en panne. Ha i tvp og stek til det begynner å bli gyllent. Hell over soyasaus, liquid smoke, lønnesirup og næringsgjær, vend det hele sammen og la det steke et par minutter til. Ha platen av varmen.
Salsa:
Fjern stilken på tomatene. Del de i to, og bruk en skje til å rense ut kjernene. Finhakk hvitløk. Skjær stilken av chilien, og rull chilien mellom hendene. Slik blir du kvitt frøene. Snitt chilien på langs, ta bort resten av frøene, og finhakk den. Finhakk også rødløk og koriander.
Del avocadoen i to, ta ut steinen, og bruk en skje til å få ut fruktkjøttet. Skjær det i små terninger.
Ha alt i en skål, press limejuice over.
Rør salsaen godt sammen, smak eventuelt til med salt og pepper.

Ostesaus:
Forvarm stekeovnen til 220 grader. Finn fram en medium stor ildfast form.
Rens løk og paprika, og ha de over i en kjøkkenmaskin eller blender sammen med nøtter, tahini og næringsgjær. Kjør på høy hastighet til du har en helt jevn blanding. Spe eventuelt med litt vann for å få en litt mer flytende konsistens, men vær forsiktig så det ikke blir for tynt.
Fyll den ildfaste formen med pommes fritesen. Legg tvpen over, hell ostesausen på toppen.
Sett formen i ovnen, stek til alt er gyllent. Legg salsaen på toppen og server rykende varmt.
