

Makaroni- og brokkoligrateng
Lettvint middag der vi lager en fyldig og smakfull saus av poteter og gulrøtter.
Saus av potet og gulrøtter? Stemmer det. Sammen gir de en veldig kremete og mild base til denne sausen, som vi smaksetter med tahini og hvitløk. Bytt gjerne ut brokkoli med andre grønnsaker, her passer det meste inn. For en familievennlig variant kan du gjerne kutte opp noen veganske pølser og ha i.
Ingredienser:
- 250 gram makaroni, jeg anbefaler den rifla typen som passer best til gratenger
- 2 mellomstore poteter
- 0,5 gulrot
- 1 brokkoli
- 1 hvitløksfedd
- 1 desiliter cashewnøtter
- 0,5 desiliter næringsgjær
- 1 spiseskje tahini
- 1 spiseskje sitronsaft
- 50 gram vegansk margarin
- 1 teskje salt
- 1 spiseskje tomatpuré
- 1 spiseskje miso (hvit om du har)
- 1 teskje løkpulver
- 0,5 teskje røkt paprikapulver (om du har)
- 1-2 desiliter vann
- 0,5 desiliter brødsmuler*
- 2 spiseskjeer næringsgjær
- 1 kvast persille
*Kan lages ved å kjøre daggammelt brød (uten skorper) til smuler i en blender eller food processor
Framgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 225 grader. Finn fram en ildfast form.
Kok makaroni etter anvisning på pakken. Sil av vannet.
Skrell poteter og gulrot og skjær disse i mindre biter. Kok møre. Sil av vannet.
Skjær brokkoli i buketter og kok disse noen minutter. Sil av vannet og sett de til sides.
Rens hvitløk og skjær i biter.
Ha poteter, gulrot, hvitløk, cashewnøtter, tahini, sitronsaft, margarin, salt, tomatpuré, miso, løkpulver og røkt paprikapulver i en food processor eller blender og kjør til du har en helt jevn masse. Tilsett litt og litt vann til du har fin konsistens – du skal ha en tyktflytende saus.

Vend makaroni og brokkoli inn i sausen og ha det hele over i formen.

Kjør brødsmuler, næringsgjær og persille til en kornete blanding i en blender eller food processor.

Fordel disse over makaronifyllet.

Stek gratengen i ovnen til cirka 15 minutter, den skal bli fin og gyllen på toppen.

Hei, vil først bare få takke for en fantastisk inspirerende side. Jeg prøver meg på denne fristende oppskriften: makaroni og brokkoligrateng, ble litt usikker på næringsgjæren, er det meningen at det skal 0,5 dl i sausen + 2 ss på toppen? Det står også på posen min at næringsgjæren ikke skal oppvarmes, må være ganske nøye for jeg har en gutt med spesielle behov skjønner du
Oppskriften er rett, men om du har en med spesielle behov hadde jeg ikke tatt noen sjanser :/
Det står at næringsgjær ikke skal oppvarmes fordi det endrer næringsinnholdet. Ellers er det helt trygt.