

Pad thai
En av verdens mest delikate retter – nå i vegansk form.
Pad Thai er en rett som består av stekte eller wokede nudler, vanligvis servert med egg og fiskesaus, samt tamarind, chili, bønnespirer og kjøtt eller tofu. Retten toppes vanligvis med knuste peanøtter, koriander og limebåter. Retten er for tiden oppført som nummer fem blant verdens 50 mest delikate retter (CNN 2011), derfor er det virkelig på tide å få en vegansk versjon ut til folket!
I oppskriften bruker jeg tamarind, som er en merkelig frukt som de selger på asiatiske butikker. Den er knallhard på utsiden, og inni er det steiner og søtt fruktkjøtt, nesten litt daddelaktig. Bruk gjerne tamarindpaste om du finner, det er mye enklere. Retten inneholder tradisjonelt sett ikke så mange grønnsaker, men ha gjerne i ekstra av det du liker for et større måltid.
Denne retten er utrolig rask å lage, det viktigste er å gjøre klar alle ingrediensene før du setter i gang.
Ingredienser til to porsjoner:
- 1 spiseskje tamarindpasta, eventuelt fruktkjøttet fra én tamarind
- 1 desiliter grønnsakskraft
- 1 teskje kayennepepper
- 4 spiseskjeer soyasaus
- 3 spiseskjeer brunt sukker
- Hvit pepper
- 250 gram nudler
- 4 vårløk
- 150 gram tofu
- 1 kinesisk hvitløk
- 2 centimeter ingefær
- 0,5 rød chili
- 2 gulrøtter
- 1 lime
- 1 desiliter rista peanøtter
- Olje til steking
- 4 desiliter bønnespirer
- Noen kvaster frisk koriander
Framgangsmåte:
Bland sammen tamarind, grønnsakskraft, kayennepepper, soyasaus, brunt sukker og hvit pepper i en bolle.
Kok nudlene til litt mindre enn al dente-konsistens. Sil av vannet.
Skjær vårløk i ringer, legg det hvite og det grønne i hver sin haug.
Skjær tofu i små terninger.
Finhakk hvitløk, ingefær og chili.
Skrell gulrøttene og skjær de i tynne strimler.
Del limen i to. Skjær den ene delen i båter.
Kjør peanøttene til grove biter i en food processor.
Varm opp oljen i en panne. Ha i det hvite fra vårløken, tofuterninger, hvitløk, ingefær og chili og fres det til løken er blank.
Ha i gulrøtter og nudler og vend det hele sammen. Hell i halvparten av tamarindsausen og la den koke inn i nudlene. Dette tar noen minutter. Vend på blandingen hele tiden slik at den ikke brenner seg. Press i saften fra den halve limen.
Hell på resten av sausen. Ta pannen av varmen og ha i bønnespirene. Vend det hele sammen.
Server i dype tallerker, topp med det grønne fra vårløken, koriander, knuste peanøtter og limebåter.

Hei,
Tusen takk for opskrift! Jeg laget den igår og kona ble kjempe glad 😉
Bare en koment…. du har glemt å skrive salt i oppskrift?
Keep up the good work!
Hilsen,
Shailesh
Dette var veldig, veldig godt, mmmm. Skal lage den ofte nå. Tusen takk
Så kos 🙂 🙂 Tusen takk for fin kommentar!
sjukt digg middag i dag!! tusen takk. men ein ting: er ikkje dette mykje meir enn to porsjonar? halverte oppskrifta men klarte berre å ete halvparten, hehe
Off, jeg har det med å ta i litt med de porsjonene! Men godt det smakte da 🙂
Lagde den i kveld og syns det blei knallgodt, til å være første gangen 😀 har lagd en del retter fra bloggen din, knallbra 😀 tusen takk som deler 😀
Jeg så i noen asiatiske butikker at de selger Pad thai sauce. Kan den brukes her? Vet du hvor mye burde jeg ha i?