vegansk fraisier oppskrift

Vegansk fraisier

Festkake uten egg og meieriprodukter. 

Denne kaken er basert på en oppskrift fra Hele Norge Baker, og er mitt forsøk på å vise at kakene også kan bakes uten egg og meieriprodukter.

Kaken er kjempegod, og jeg anbefaler virkelig å prøve seg på denne oppskriften.

Ingredienser: 

  • Vegansk margarin eller smør til smøring av kakeform
  • Hvetemel til meling av kakeformer
  • 400 gram hvetemel
  • 240 gram sukker
  • 2 teskjeer bakepulver
  • 2 teskjeer vaniljesukker
  • 4 desiliter soya- eller rismelk
  • 1,6 desiliter nøytral matolje

Smørkrem: 

  • 1 vaniljestang
  • 5 spiseskjeer maisstivelse
  • 5 spiseskjeer sukker
  • 5 desiliter soyamelk
  • 250 gram vegansk margarin

Sukkerlake: 

  • 2 desiliter sukker
  • 1 desiliter vann
  • Eventuelt 1 teskje romessens

Pynt: 

  • 2 kurver jordbær
  • 200 gram marsipan (vegansk)
  • Melis til utbaking og pynt

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 185 grader. Smør og mel en kakeform på 20-22 centimeter i diameter. Finn fram en form som er noen centimeter større som skal brukes til montering.

Vei opp mel og sukker, og sil over i en bakebolle sammen med bakepulver og vaniljesukker. I en mindre bolle blander du sammen melk og olje. Hell de våte ingrediensene over i de tørre, og visp røren raskt og kraftig sammen. Dette bør ta maks et minutt.

Hell røren over i formen og stek i 45-50 minutter. Sjekk om kaken er ferdig med en trepinne.

Avkjøl kaken.

Smørkrem: 

Snitt vaniljestangen på langs og skrap innholdet ut. Ha det i en gryte, ha i maisstivelse og sukker og rør sammen. Spe med soyamelken mens du visper, la det koke langsomt opp og visp hele tiden.

Når blandingen koker vil den tykne. La den småkoke noen minutter før du tar gryten av varmen. Ha blandingen over i en stor bolle og la den avkjøles helt.

Ha margarinen i bollen og bruk en håndmikser til å vispe til en fin krem.

Sukkerlake: 

Kok opp sukker, vann og romessens i en liten gryte. Avkjøl.

Montering og pynting: 

Rens jordbærene og skjær mesteparten av de i to.

Løsne kaken fra formen. Skjær av toppen slik at kaken blir helt jevn. Skjær resten av kaken på langs i to like store deler.

Plasser den litt større kakeformen på fatet kaken skal serveres på.

vegansk-fraisier1

Legg jordbær langs kanten av formen med siden du skar inntil formen (disse skal peke utover fra kaken når den er ferdig).

vegansk-fraisier2

Legg forsiktig den ene kakebunnen over på fatet slik at kanten på den presses innenfor jordbærene.

vegansk-fraisier3

Pensle med sukkerlake.

Ha litt over halvparten av smørkremen over i formen, pass på å fordele den godt oppover kantene, den skal dekke helt opp til toppen av kaken, legg også et tynt lag over kakebunnen.

vegansk-fraisier4

Legg mesteparten av de resterende jordbærene over kremen, de skal ligge tett inntil hverandre.

vegansk-fraisier5

Ha resten av kremen over.

vegansk-fraisier6

Legg forsiktig den andre kakebunnen over. Pensle med sukkerlake.

vegansk-fraisier7

Er det mye krem igjen på sidene så jevner du det utover med en slikkepott.

Sett kaken i kjøleskapet i minst en time før du pynter den.

Kjevle ut marsipanen og legg den over kaken.

vegansk-fraisier8

Løft kakeformen forsiktig av. Sitter den fast kan du prøve å varme den opp litt, enten med en gassbrenner eller med en klut dynket i varmt vann. Da løsner formen lettere.

vegansk-fraisier9

Pynt kaken med de resterende jordbærene like før servering. Sikt gjerne litt melis over.

vegansk-fraisier11vegansk-fraisier10

4 Comments

  1. Denne så veldig god ut
    Kan bunnen fryses slik at man ikke trenger å gjøre alt samme dag?

    1. Mari Hult

      Jepp, det går kjempefint å fryse bunnen 🙂

  2. Anna Monika Murphy

    Deilig kake. Til og med uvegansk ektemann skrytet den høyt.

    1. Mari Hult

      OMG, så sykt kult! Så god du er som lagde den 😀

Leave a Reply to Mari Hult Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *