Polenta

Fint alternativ til ris og pasta, godt tilbehør til grillmat eller saftig hovedrolle i veganske middager. Polenta har mange bruksområder!

Allright. Polenta er egentlig to ting. Det er en rett, kremet maisstappe som ofte brukes istedenfor ris og pasta i det italienske kjøkkenet. I tillegg laget det en tørket variant, grovkornet maismel, som er en veldig kjær venn i det veganske livet.

Her er det i all hovedsak sistnevnte vi skal se på. Polenta er nemlig en veldig kjekk råvare. Vi koker det opp sammen med vann og smak, setter det kaldt slik at det får stivne, og tar det fram og steker det etter behov. Det kan brukes som det gule som holder sammen en pai eller omelett og det kan grilles eller stekes i stykker.

FERSK POLENTA: Den ferske varianten, laget av maiskolber. Utrolig godt til spicy sauser!
FERSK POLENTA: Den ferske varianten, laget av maiskolber. Utrolig godt til spicy sauser!

Næringsinnhold: 

Polenta består av komplekse karbohydrater.  Dette er de karbohydratene det anbefales av vi spiser mest av. De komplekse karbohydratene blir tatt opp langsomt fra tarmen og gir en mer kontrollert økning i blodsukkeret, noe som igjen er bra for kroppen og det gir mindre sult og søtsug. Polenta har lav glykemisk indeks som gir en jevn strøm med glukose sendt dit kroppen har mest behov for det.

I tillegg inneholder polenta en del fiber, litt protein og lite fett. Polenta er glutenfritt.

Slik bruker du polenta: 

Bruk 3-4 deler væske per del polenta. Polenta smaker veldig lite i seg selv, så det er viktig å tilsette gode smaker. Urter og krydderier er godt, men du kan også blande i forskjellige grønnsaker og belgfrukter.

Kok opp væske med tilsatt smak. Når det koker heller du i litt og litt polenta mens du visper godt. Skru ned varmen så det bare småkoker. Når polentaen blir tykk og løsner fra grytekanten er det klar, dette pleier å ta cirka fem minutter. Vend inn litt margarin eller olje og eventuelt grønnsaker eller belgfrukter.

Ha det hele over i en form dekket med bakepapir eller aluminiumsfolie. Hell polentablandingen over, glatt til toppen med en slikkepott og sett kaldt.

Stek eller grill biter av polentaen når den er stivnet, dette tar cirka en time. Polentaen kan fint stå i kjøleskapet et par dager.

Tips: For et litt mer spenstig utseende kan du kutte ut polentabiter med pepperkakeformer, sirkler, stjerner og hjerter er for eksempel fint.

vegansk grillet polenta oppskrift

Her får du kjøpt polenta: 

Polenta kan kjøpes i økologiske butikker, noen helsekostbutikker samt svært godt assorterte dagligvarebutikker. Må ikke forveksles med finkornet maismel eller maisstivelse.

Polenta kan også kjøpes fra iHerb. 

Prøv selv: 

Oppskrifter med polenta

HELE RÅVARELEKSIKONET FINNER DU HER. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *