Hun skal gjøre Norge juicy

Carina Hultin Dahlmann synes at nordmenn spiser altfor lite grønt, og anbefaler Japans variant med 17 om dagen. Norges juicedronning er endelig ute med kokejuicebok, og nå deler hun sine beste tips og triks med Vegetarbloggens lesere. 

Foto: Synøve Dreyer
JUICY: ? Spesielt er vi dårlige på grønnsaker, sier juiceekspert Carina Hultin Dahlmann. ? Det er viktig å innta rå grønnsaker hvor alle næringsstoffene er bevart, spesielt enzymene. Juicing er perfekt til dette formålet og frigir mer av næringsstoffene som sitter inn under skallet og mellom fibrene i råvarer og gjør det lettere tilgjengelig for kroppen vår.

Å juice er tydeligvis mer enn å hive grønnsaker og frukt i juicemaskinen og krysse fingrene for at det blir godt. Norges første juiceterapeut har klart å fylle 135 sider med juicy tips, triks og ikke minst oppskrifter. Men hvorfor?

? Juicing er en perfekt måte å begynne å introdusere et sunnere kosthold til det norske folk! Gjennom bok når en ut til mange flere mennesker med det juicy budskapet. Juicing er i utgangspunktet enkelt, det er bare å legge vannholdige frukt og grønt i en juicemaskin. Men skal da du ha en god opplevelse, implementere det i hverdagen og holde på den gode vanen livet ut så trenger du litt ekstra tips og triks, informasjon og ikke minst inspirasjon! I løpet av det siste året har jeg fått mange spørsmål om juicing – hva man kan og ikke kan juice – og ikke minst ønske om oppskrifter. Hvis det ikke smaker godt vil du heller ikke gjøre det daglig, noe som er essensielt for varig helsefordeler. Boken Juicy! gir kunnskap om ernæring, kroppen og hvordan det vi spiser påvirker oss på godt og vondt, den gir kunnskap om råvarer og hva de inneholder av næringsstoffer og hva slags effekt de har på kroppen vår, og også hva slags livsstilssykdommer de kan forbedre og forebygge. Boken er også ment å være til inspirasjon slik at man kan tenke nytt og oppdage nye råvarer og smakskombinasjoner.

Her kan du lese Carinas gjesteinnlegg på Vegetarbloggen. 

Anbefaler rå grønnsaker
Det er ingen hemmelighet at vi er dårlige på å få i oss nok frukt og grønt her i Norge. Carina ser på juicing som en kjempefin snarvei til fem om dagen.

? At vi får i oss mer frukt og grønt, med hovedvekt på grønnsaker, er essensielt. Dette vet vi at forebygger livsstilsykdommer og overvekt. Det er anbefalt at vi spiser minimum fem om dagen, altså 750 gram med frukt og grønt hver dag. Ola Nordmann ligger på rundt tre om dagen. I Japan anbefaler de 17 om dagen!

? Hvor ligger den største utfordringen for oss? 

Spesielt er vi dårlige på grønnsaker. Det er viktig å også innta rå grønnsaker hvor alle næringsstoffene er bevart, spesielt enzymene. Juicing er perfekt til dette formålet og frigir mer av næringsstoffene som sitter inn under skallet og mellom fibrene i råvarer og gjør det lettere tilgjengelig for kroppen vår.

JUICY: Boken har flotte bilder som illustrerer alle oppskriftene.
JUICY: Boken har flotte bilder som illustrerer alle oppskriftene.

Barnevennlig
Foreldre klager ofte over at det er vondt å få i barn nok grønt. Carina har løsningen på det problemet.

Juicing er en fantastisk måte å lure barn til å spise mer grønnsaker! Bruk søte epler og litt ananas til å kamuflere grønnsakssmaken. Kaloririk og næringsrik avokado er blant annet flott å bruke til det jeg kaller juicesmoothies og er perfekt til store og små.

? For miljøbevisste juicere er det ikke kjekt å sitte igjen med så mye pulp etter juicing. Har du noen tips til hva en kan gjør med den?

? En kan bruke den til muffins, brød, pannekaker, suppe, vegetar «kjøttboller», som ansiktsmaske da blant annet ananas og kiwi er rik på fruktsyre og enzymer som fjerner døde hudceller.

Dersom du har lyst å begynne med juicing, men ikke vet helt hvordan du skal få det til så har Carina noen enkle tips – men du må følge de til punkt og prikke:

Du må ha en god juicemaskin. Du trenger ikke betale mer enn ca 1500 kr for en som er knallbra, men heller ikke av de billigste. Da får du mye mer styr med vasking samt mye mindre juice fra råvarene. Ha alltid eple, ingefær, sitron, squash, gulrot, selleri og agurk tilgjengelig og bygg videre derfra. Husk at juicemaskinen alltid må stå fremme ellers vil du ikke bruke den ofte nok!

FESTJUICE: Boken inneholder oppskrifter på juice til hverdags - og juice til fest.
FESTJUICE: Boken inneholder oppskrifter på juice til hverdags – og juice til fest.

? Har du en favorittoppskrift fra boken? 

? God MORGEN Detox da den består av rensende, basedannende grønnsaker som vi trenger daglig.

Fakta
Tittel: Juicy! Sunn og slank med ferskpresset juice
Forfatter: Carina Hultin Dahlmann
Utgitt: 2013
Boken kan kjøpes fra Schibsted Forlag

OBS: 
Juicy er ikke en vegansk bok, en av oppskriftene inneholder honning, en annen inneholder yoghurt naturell, som såklart kan være soyayoghurt. Ellers benyttes mandelmelk der melk er nødvendig.

I innledningen foreslås det ukemenyen med mye kjøtt og fisk, men ingen oppskrifter i selve boken inneholder dette.

[polldaddy poll=6893768]

FLERE KOKEBOKANBEFALINGER FINNER DU HER. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *