Brun saus

Enkel og veldig god saus til julemiddagen. 

Jeg begynner prøvelagingen av julemiddagen tidlig i oktober, for å være sikker på at jeg har rutinene inne. På årets første forsøk brukte jeg grønnsaksbuljong i kokevannet til kålrabistappen. Dette ga en utrolig god kraft som jeg deretter brukte i sausen, Utenom det er det ingen hemmelighet, bare masse kjærlighet. Jeg har aldri hatt sukkerkulør i hus, men tar meg tid til å stå lenge og vente på at smør- og melblandingen nesten skal bli brent – da blir sausen best, og du trenger ikke jukse med utseendet.

Denne basisoppskriften holder lenge for meg på jul, men hvis du absolutt vil style den litt mer kan jeg anbefale en soyafløteskvett, noen knuste einebær og litt ripsgéle.

Ingredienser til fire porsjoner: 

  • 3 spiseskjeer vegansk margarin
  • 3 spiseskjeer hvetemel
  • Grønnsakskraft (som beskrevet over)
  • Eventuelt litt salt og pepper

Framgangsmåte: 

Smelt margarinen i en panne eller gryte. Skru opp varmen til medium/høy, og rør litt i margarinen til du merker at den begynner å ta lysebrun farge. Rør inn litt og litt av hvetemelet. Det er fint om du klarer å holde det flytende slik at det ikke setter seg noe særlig, spe med litt olje om det blir for fast. Rør jevnlig i blandingen til den begynner å bli brun. Desto brunere det blir desto brunere blir sausen, og desto kraftigere smak får du på den. Pass at du ikke brenner blandingen – i så fall må du begynne på nytt.

Pass på at du har viften på komfyren på. Ha klar en visp i pannen/gryten og begynn og hell på kraften. Er kraften varm blir det best, men da vil det begynne og koke og dampe veldig fort, så det er greit å forberede seg på. Visp alt du kan i sausen, og spe med mer kraft til du får ønsket tykkelse.

Smak eventuelt til med salt og pepper, og hold sausen god og varm fram til servering.

FLERE VEGANSKE OPPSKRIFTER PÅ JULEMAT FINNER DU HER. 

2 Comments

 1. Takk for en deilig oppskrift! Sausen ble perfekt.

  1. Mari Hult

   Så gøy å høre!!! 😀 Tusen takk for fin kommentar.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *