nøttestek

Nøttestekhjelpen

Alt du trenger å vite for å få til nøttesteken på julaften!

Nøttestek er veganernes julemat nummer én, og denne smaker godt til alt av tradisjonelt tilbehør. Her får du en steg-for-steg guide til hvordan lage en flott nøttestek. Oppskriften er basert på den fantastiske nøttesteken som i sin tid ble servert på nå nedlagte (bu-hu) Resept i Stavanger.

Her finner du framgangsmåten på video. 

Ofte stilte spørsmål om nøttestek:

Kan nøttestek lages i forveien?

Ja, dette går helt fint. Du kan lage opp fyllet en dag før servering, og pakke det inn i butterdeig og steke det på samme dag. Du kan også lage en stek som du forsteker på forhånd, for deretter å skjære den opp i stykker og steke disse på panne samme dag.

Kan nøttestek fryses?

Ja, jeg anbefaler å fryse en halv eller kvart nøttestek om gangen. Tin den en time før den skal stekes, og skjær den opp i stykker og stek på panne. Du kan også fryse nøttesteken etter at du har pakket den inn i butterdeig og før steking, men vær forsiktig når du pakker den inn og legger den i fryseren slik at den ikke mister fasongen.

Hvor kjøper du tørket steinsopp?

Dette har de i godt assorterte matbutikker, som Meny og Mega. Prisen ligger på cirka 50 kroner. Steinsoppen bidrar med en veldig kraftig smak som passer godt til julemat, derfor kan den ikke erstattes av vanlig sopp. Dersom du ikke finner soppen så kan litt soyasaus erstatte noe av smaken.

Currypaste passer vel ikke i norsk julemat?

Jo, det gjør det! Currypaste lages av mange av våre kjære julekrydder, blant annet kan vi finne både nellik, kanel, kardemomme og allehånde i den. Du kan også bruke gult karripulver, anbefaler Curry Madras fra internasjonale matvarebutikker. 

Hvilken butterdeig bruker du?

Findus og TC Brød (eller noe slikt) sine butterdeiger er veganske. I tillegg er økologiske bakerier gode på vegansk butterdeig, eller du kan lage selv.

Hva slags brødsmuler bruker du?

Jeg skjærer skorpene av et ferskt eller daggammelt brød og kjører resten til smuler i kjøkkenmaskinen. Brødsmulene skal absorbere væske så det er viktig at de ikke er tørka. Du kan også bruke havregryn, men jeg anbefaler brødsmuler for best smak og konsistens.

Kan nøttesteken lages uten butterdeig?

Det går fint. Anbefaler å steke den i en godt smurt brødform.

nøttestek steg for steg

Ingredienser til to steker på tilsammen 8 porsjoner:

 • 400 gram nøtter (bland gjerne mandler, cashew -og valnøtter)
 • 200 gram røde linser
 • 50 gram tørket steinsopp
 • 1 aubergine
 • 1 grønn squash
 • 2 gulrøtter (kan erstattes av pastinakk)
 • 3 stilker stangselleri (kan sløyfes)
 • 2 løk
 • 200 gram champingong
 • Olje til steking
 • 2 spiseskjeer indisk rød curry paste
 • Eventuelt litt hvitløk
 • 10 tørkede aprikoser
 • 4 spisesskjeer barbequesaus
 • Noen kvaster fersk persille
 • 4 spiseskjeer rismel, kikertmel, hvetemel eller havregryn100 – 200 gram brødsmuler
 • Eventuelt litt vann
 • 10 rosenkål
 • 8 plater butterdeig

Framgangsmåte:

La nøttene ligge i bløt i to timer.

nøttestek: nøtter som ligger i bløt

Kok opp godt med vann i en gryte. Skyll linsene, og ha i. La det småkoke til linsene er møre, dette tar rundt 15 minutter. Sil av vannet og avkjøl linsene.

Bløtlegg steinsoppen i varmt vann. Pass på at den blir helt dekket. La det stå i cirka 20 minutter.

Kutt aubergin og squash i terninger med lende på cirka en centimeter. Spre dem utover på et fat og salt de lett. Dette trekker ut vannet. La de også ligge i cirka 20 minutter.

nøttestek: squash og aubergine med salt

Kjør gulrot, selleri, løk og sopp til små biter i en kjøkkenmaskin. Disse kan også kuttes for hånd.

nøttestek: kutta gulrot, sopp og løk

Varm opp oljen i en panne, og tilsett grønnsaksbitene og karrien. La det steke i cirka ti minutter. Vend på det underveis, og tilsett eventuelt ekstra olje.

nøttestek: steke råvarer

Legg deretter blandingen ut på en tallerken, slik at det avkjøles fort.

Hell vannet av aubergin- og squashterningene, børst av saltet så godt du greier, og stek bitene i cirka ti minutter. Her kan du også tilsette hvitløksbiter og du ønsker.Legg også dette utover på en tallerken til avkjøling.

Hell av vannet fra nøttene og kjør dem deretter til små smuler i en kjøkkenmaskin. Ha over i en stor bolle. Bland deretter inn linsene. Kutt aprikosen i små biter og ha i. Hell av vannet av soppen, skjær den i mindre biter og bland i.

Deretter tilsetter du gulrotmiksen, auberginmiksen og barbequesausen. Finhakk persille og bland inn den til slutt.

Nå skal du ha en ganske fast masse. Målet er at den skal kunne formes til en stek med hendene, uten å være for våt, men heller ikke slik at den faller sammen. Her har du tre verktøy:

 1. Brødsmuler for å få den fastere og mindre bløt
 2. Vann for å få den bløtere
 3. Rismel, kikertmel, hvetemel eller havregryn for en mer sammensatt masse.

Sannsynligvis holder det med brødsmuler.

nøttestek: lage deig

Sett deigen til sides i femten minutter. I mellomtiden kan du forvarme ovnen til 200 grader. Dekk et stekebrett med bakepapir.

Rens de ytterste bladene av rosenkålene, og skjær av det harde stilkfestet.

nøttestek: rosenkål

Kok opp vann i en liten gryte. Kok rosenkålene i to minutter, ta de rett ut av vannet og legg i en skål med kaldt vann.

nøttestek: rosenkål

Kjevle ut butterdeigsplatene slik at du får et stort rektangel.

nøttestek: butterdeig

Pass på at kantene overlappes litt. Når ovnen en klar, fordeler du nøtteblandingen utover langs midten av butterdeigskivene.

nøttestek - pakke inn

Legg rosenkålene inni deigen.

nøttestek: legge inn rosenkål

Brett det hele sammen, slik at det går fin stekfasong.

nøttestek: fasong før steking

Pensle med litt olje.

Stek i 40-50 minutter. Nøttesteken skal bli stiv oppå, og en tannpirker som stikkes inn skal komme ut tørr.

nøttestek: etter steking

Dersom du steker nøttesteken rett før servering, er det bare å skjære den i skiver og servere. Dersom du har stekt den på forhånd steker du skivene på nytt enten i stekepanne eller på et smurt brett i ovnen.

FLERE OPPSKRIFTER TIL VEGANSK JUL FINNER DU HER.

144 Comments

 1. Bjørnar Lyngved

  Takk for en superbra oppskrift!
  Er fersk i vegetargamet, og lagde denne for første gang. Utrolig kjekt med steg for steg beskrivelse! Hadde ikke steinsopp, men brukte litt soyaolje, det smaker kjempegodt!
  Neste gang skal jeg kjevle butterdeigen enda tynnere, ble litt tykt hvor den overlappet, og ikke helg gjennomstekt.. Ellers, terningkast 6! 🙂

  1. Mari Hult

   Fantastisk kommentar! Tusen takk for det 🙂 Håper du får den enda bedre neste gang ja 🙂

 2. Rolin Hoversholm

  Gleder meg til å prøve ut denne oppskrifta! 😀 Tenkte å ha denne på jul, så satser på jeg skal få det til. Lurte på om det er rød curry paste man skal bruke til oppskrifta? 🙂

  1. Mari Hult

   Rød curry paste ja 🙂 Håper oppskriften faller i smak!

   1. Neelam Gupta

    Hvilken rød curry paste bruker du? Pathaks?

   2. Mari Hult

    Vanligvis den, evt hjemmelaget.

   3. Jeg finner ikke rød indisk curry paste noen steder, kun en som er thai – og den inneholder ikke samme type krydder som du lister opp.

   4. Mari Hult

    Håper det ordnet seg 🙂 Jeg hadde brukt thai + sett om jeg hadde litt kanel, nellik og ingefær hjemme.

 3. Denne høres god ut, og blir nok julaftensmiddag for vegetarianerdatter. For en kjøttspisende mamma er bloggen din super når middagsoppskriftene må fornyes – mange takk! Et spørsmål: du skriver 8 plater butterdeig. Om man bruker oppskriften på butterdeig som du lenker til over oppskriften, holder det da med en porsjon av denne?

  Jeg klikket meg videre til “flere oppskrifter på vegansk jul”, men fikk 404-feilmelding, tenkte kanskje du ville vite det.

  1. Mari Hult

   Hei! Takk for fine ord 🙂
   Linken er fikset nå, takk for at du sa fra. Er litt feil som følger med da jeg flyttet over til united bloggers for ett år siden, så veldig kjekt med beskjed!

   Ang oppskriften så tror jeg du må doble butterdeigoppskriften. Du får VELDIG mye nøttestek for denne oppskriften. Heldigvis så er den veldig fin til å fryse, du kan også skjære opp ekstra nøttestek i skiver og steke i pannen til restemiddag. Bare så det er nevnt. Lykke til!

 4. Hei! Først og fremst må jeg si at denne ser megadigg ut. Men – currypaste er jo så mangt, så jeg lurer på hva slags type/merke du bruker?

  1. Mari Hult

   Takk for det 🙂 Jeg bruker indisk rød currypaste, samme hvilket merke egentlig. Det blir ikke mye smak av det i oppskriften, så ikke så nøye.

 5. Bruker du rød eller grønn currypaste?

  1. Mari Hult

   Rød, helst indisk, i verste fall thai 🙂

 6. Eili Johannessen

  Denne oppskriften er helt super. Jeg skal bruke denne når jeg skal lage nøttestek for 4. gang i år, og det får jeg julestemning bare av å tenke på! Tidligere har vi ofte hatt indisk gryte til storfamiliens veggiser, men det ble liksom veldig mye ulikt tilbehør på bordet. Med nøttesteken har vi samme tilbehør som pinnekjøttspiserne, og det føles da ikke som man spiser to vidt forskjellige retter. Det ender dessuten alltid opp med at absolutt alle også vil ha nøttestek 🙂 Tilbehøret vi bruker er kålrabistappe, surkål, saus og poteter. Mmm…

  1. Mari Hult

   Kjenner meg veldig godt igjen i det scenariet! Tusen takk for så fin kommentar 🙂 🙂 🙂

 7. Lurer på hva man kan bruke i stedet om man ikke kan spise aubergine?

  1. Mari Hult

   Bare dropp den, eventuelt ta en ekstra squash 🙂

 8. Tenkte å lage denne steken for første gang denne jula. Jeg så deg lage denne steken på Veganmessen på lørdag.. Jeg husker du ikke brukte stangselleri da. Jeg liker ikke stangselleri så vil helst ikke ha det i, men hva brukte du i stedet?

  1. Mari Hult

   Stemmer det, jeg droppet det! Og så byttet jeg ut gulrøtter med pastinakk 🙂

 9. Hei! 🙂 Dette blir min første jul som vegeterianer, og tenkte jeg skulle prøve denne nøttesteken da den ser veldig god ut! 🙂 Jeg bare lurte på hvilken saus du har til? Og om du har oppskrift på den? 🙂

  1. Mari Hult

   Jeg pleier å lage en helt enkel brun saus 🙂 Prøv denne kanskje

 10. Hei!
  To spørsmål:
  Så disse ingrediensene er til to separate steker?
  (Du sier først to, så snakker du om én, så jeg blir forvirra)
  Jeg vil sløyfe rosenkålen, burde jeg gjøre noen andre endringer da?
  Takk, super blogg!

  1. Mari Hult

   Bare sløyf rosenkålen. Ingrediensene er nok til to steker, men dropper å forklare selve monteringen to ganger. Skal prøve å gjøre det litt mer tydelig.

 11. Findus butterdeig *ER* vegansk. Fekk bekrefte det fra hun på veganmisjon, produsenten var kontaktet og den har vært vegansk heilt tilbake til 2014, kanskje før det også.

  Men…om du absolutt hater selleri…hva er best å erstatte det med? Purreløk?

  1. Mari Hult

   Bare dropp sellerien (det gjør jeg hehe) 🙂

 12. Hei! Denne skal vi teste ut for første gangi år! Vi gleder oss 🙂 🙂 Jeg bare lurer på en bitteliten ting… Må man bruke rismel, eller kan man erstatte det med f.eks kikertmel?

  God jul 🙂

 13. Skal lage denne i år 🙂 I fjor var jeg i USA og spiste tofurky. Ovnen jeg hadde var ikke helt god så jeg synes ikke noe serlig om tofurkyen (den du kjøper). Har laget hjemmelaget med stort hell. De har utrolig mange veganske steker i butikken i USA men de beste lager du selv. Lagde veganmannen sin nøttestek for to år siden og tror det er den beste jeg har smakt. Den var lik denne men uten rosenkål. Håper bare familien liker den, det er nesten viktigere 😉

  1. Mari Hult

   Ja, kjempekjekt å vise at veganmat kan være godt 🙂 Håper dere liker den alle sammen!

 14. Gleder meg til å prøve denne på julaften!:D

  Er det mulig å bytte ut rismel med hvetemel? 🙂

  1. Mari Hult

   Ja, det går kjempefint 🙂

 15. Kan man bruke Maizena i stedet for rismel? Vil man oppnå samme effekten, altså å binde deigen, eller vil det være bedre å bruke hvetemel?

  1. Mari Hult

   Det går fint det også 🙂 Det meste går i denne oppskriften!

 16. Hei! Ville bare tipse deg om å oppdatere det du skriver om at Findus sin butterdeig ikke er vegansk — for det har den heldigvis blitt, i følge dem selv i fjor:

  “Tusen takk for din henvendelse! Emulgeringsmiddelet E471 I vår butterdeig er av vegetabilsk opprinnelse.

  Ønsker deg en fortsatt fin dag!

  Med vennlig hilsen
  Findus Konsumentkontak

  Postboks 423
  1373 Asker

  http://www.findus.no

  … Så blir det kanskje enda enklere for folk å velge vegansk! 🙂

  1. Mari Hult

   Herlig! Takk 🙂

 17. Barbro Storm

  200g røde linser er tørre røde linser og ikke etter koking?

  1. Mari Hult

   Tørre 🙂 Og så koker du de etterpå.

 18. Hei! Gleder meg til å lage denne til julaften! Her i USA fant jeg ikke steinsopp, men kan jeg bruke kantareller i stedet, tro?

  1. Mari Hult

   Går fint det 🙂

 19. Nå er den i ovnen, det dufter godt i hele huset 😉 Lagde halv oppskrift og det ser ut som det blir ganske mye uansett 😉 Rester til i morgen med vegisterkaker. Brukte litt soyasaus i tillegg til steinsoppen, og hjemmelaget indisk rød karripaste (hadde kjøpt thai).

  Sitter å nyter et glass med vegnog (vegansk eggelikør) mens jeg venter på at steken blir ferdig.
  Tusen takk, for en god oppskrift 😉 God jul!

  1. Mari Hult

   Herlig 🙂 God jul!

 20. Vegard Bilsbak

  Hei! Lagde nøttesteik og hadde både julafta, 1. og 2. juledag 🙂 Ville berre tipsa om saus. Når steinsoppen hadde ligge i blaut i 20 min lukta det så godt av vatnet at eg tenkte det ikkje måtte gå til spille, så eg kokte det ned til ca. 1 dl kraft og laga dobbel oppskrift av den her der eg byta ut vatn og buljongpulver med steinsoppkraft: http://www.veganmisjonen.com/2014/12/oppskrift-peppersaus-flte-melkefri.html

  Det vart skikkeleg digg 😀

  Elles laga eg steika uten butterdeig og rosenkål, i form, og fann ut at kalde restar både såg ut som, og funka supert som, grov “leverpostei”/paté på skive.

  1. Mari Hult

   Takk for tips 🙂 🙂

 21. Birgitte Torbjørnsen

  God oppskrift! Me laga til 12 personar, men det var i alle fall mat til 16 🙂
  Har nå ein del igjen, og lurer på kor lenge han held seg i kjøleskapet (frysaren er full 🙂

  1. Mari Hult

   Off haha, jeg tar av og til litt i i mengdeberegningene ja. Den står fint 3-4 dager i kjøleskapet. Best blir den om du skjærer den opp i skiver og steker i panna.

 22. Elisabeth Scott

  Prøvde meg på nøttestek for første gang, gikk fantatisk bra. Måten oppskriften er forklart og med strålende fine bilder, var det enkelt selv for meg :- )
  Neste gang jeg lager en en av gjestene allergisk mot sopp,hva kan anbefales å brukes som erstatning for sopp?

  1. Mari Hult

   Så hyggelig 🙂 🙂 Kjempekjekt å høre (at det gikk bra, ikke ang allergien altså)!

   I stedenfor sopp ville jeg bare kjørt på med mer aubergine. I tillegg har i et par spiseskjeer soyasaus ELLER noen soltørka tomater for å erstatte smaken til steinsoppen.

 23. Frøydis Pettersen

  Hei. Jeg har et par oppskrifter på nøttestek om du er interessert …Bedre enn kjøttmat dette her . Hilsen kjøtteter

  1. Mari Hult

   Så koselig 🙂 Det er bare å dele! Legg inn her eller på facebook-siden til bloggen?

 24. Frøydis Pettersen

  250 gr hasselnøtter, 6kavringer eller 3-4 brødskiver, 1 middels løk, 2ts salt,3/4 L melk, 4 egg . Mal nøtter og løk, bløt brødet i melka . Mix det godt og tilsett salt og eggeplommer. Visp eggehvitene stive og bland dem forsiktig i deigen. Hell røra i stor brødform. Stek v/ 200 gr ca 1time. Jeg plasserer den litt under midten i ovnen . Lykke til

  1. det er et vegansk blogg… veganer bruke ikke egg dessverre Frøydis og ikke melk heller.

 25. Jo- Tangen

  Fantastisk oppskrift! Anbefales. Jeg lagde nøttesteiken til jul – og er nå igang med 17.mai menyen. Denne er ett klart førstevalg til en vegetarian og et vegan barnebarn. De gleder seg igjen, glemte ikke julaften -15. Takk ❣

 26. Tenker at dette blir julemiddag i år, men lurte litt på linsene… bruker du tørkede eller eller fra boks?

  1. Mari Hult

   Hei! her bruker jeg tørkede som jeg koker, men du kan også bruke fra boks (doble mengden i så fall) og droppe kokoingen 🙂

 27. Elsemarie

  Hei. Har veldig lyst å lage denne til jul, men jeg er allergisk mot belgfrukter. Har du tips til hva som kan erstatte linsene?

  1. Mari Hult

   Denne var litt vanskelig! Kanskje mer nøtter og noen desiliter havregryn skal gå.

 28. Hei. Skal lage julemat til en veganer og har aldri smakt nøttestek. Kan man gjøre alt klart dagen før og legge i kjøleskap og kun steke på julaften? Kan man evnt.fryse den rå og steke den dagen man skal ha den, eller må den stekes før frysing?

  1. Mari Hult

   Det går helt greit å gjøre klart alt dagen før, legge i kjøleskapet, og ovnsbake på juleaften 🙂

 29. Inge Nordhus

  To av ungene er blitt veganere. Skal prøve å lage nøttesteiken til jul. Det står den skal stekes i 40-50 min., men på hvilken temperatur. Skal den stå midt i ovnen. Varmluft eller vanlig over / undervarme?

  1. Mari Hult

   Hei! Stek i 40-50 minutter, vanlig over- og undervarme. Midt i ovnen eller mellom bunnen og midten skal gå bra. lykke til, dette fikser du 🙂 Viktigste å huske på er at det tar litt tid dette her, så beregn gjerne en time mer enn du tror du trenger så du slipper å stresse.

   1. Hvilken temperatur bruker du?

   2. Mari Hult

    200 grader.

 30. Hei. Skal lage denne for første gang. Bare lurte på om jeg kan bruke ferdiglaget bbq saus som jeg kan kjøpe i butikken. Og evt hvilken er god ?

  1. Mari Hult

   Jeg pleier bare bruke Heinz sin 🙂

   1. Alternativ til barbequesaus?

   2. Mari Hult

    Ikke egentlig. Ketchup + litt ekstra salt kanskje?

 31. torill iversen

  Hei, da skal jeg gjøre mitt første forsøk på nøttestek. ), kutter du opp et helt brød, eller bare skorpen? forsto ikke helt. ellers Tusen Takk for fantastisk inspirerende blogg: )

  1. Mari Hult

   Kutter av skorpen og maler opp innmat.

 32. Kan man tilsette noe av vannet fra steinsoppen hvis det trengs mer væske? Mye av smaken fra soppen går jo ut i vannet.

  1. Mari Hult

   Jeg pleier å spare det til å lage saus av.

 33. Hei 🙂 holder på å
  Lage denne 🙂 hvis jeg bruker linser som ligger i lake skulle jeg da doble mengden, altså 400 gram?:)

  1. Mari Hult

   Stemmer det 🙂

 34. Serverte denne nøttesteken på nyttårsaften med stor suksess. Tusen takk for oppskrift og tips.

  1. Mari Hult

   Hurra! Hei Hanne, forresten 🙂 Koselig med kommentar 🙂

 35. Irene Lyngstad

  Hei kan jeg fryse det hele rått og ta det opp for steking den dagen jeg skal ha det ? Takk for kjempegod oppskrift

  1. Mari Hult

   Jepp! Etter du har pakket nøttesteken inn i butterdeigen er den klar til frysing 🙂

 36. Irene Lyngstad

  Tusen takk for tilbakemeldingen. Dette ser veldig godt ut. Takk takk

 37. I år er det femte året jeg lager denne nøttesteika. Jeg lager to steiker, har til julaften, julefrokost og nyttårsaften. I utgangspunktet lager jeg den til husets vegetarianer, men alle andre vil jo også ha. 🙂
  Tusen takk for en super oppskrift, og takk for en grundig bruksanvisning.

  1. Mari Hult

   Så herlig å høre! Setter jeg skikkelig stor pris på 🙂 Ha en god jul!

 38. Skal det ikke være noe salt og pepper i?

  1. Mari Hult

   Du kan selvsagt ta i om du foretrekker det, men for meg så holder det med saltsmaken fra squash og aubergine + den i barbecuesausen. Ofte er currypasten også tilsatt salt. Viktigste er å smake seg fram 🙂

 39. Kjøpte rød curry, men når jeg kom hjem så jeg jo at ingen av de ingrediensene du nevner var i den.. Skal jeg bare droppe det da? Fant heller ikke stensopp eller misosoyasaus, så jeg kjøpte umamikrydder i stedet. Tror du det funker? Helt blank på dette her altså, skulle prøvd litt før :p

  1. Mari Hult

   Håper det ordnet seg for deg 🙂 I denne oppskriften er det sånn at det går greit med litt svinn liksom. Trenger ikke ha med absolutt alt for at det skal bli bra!

 40. Det står forresten 8 plater butterdeig i oppskriften (til to), men på bildet bruker du jo 5?

  1. Mari Hult

   Lager ikke av hele røren på bildene her. Du trenger ca 8 plater totalt 🙂

 41. Irene Lyngstad

  Denne nøttesteken var bare HELT super. Det var flere her på juleaften og alle ville ha av denne. Jeg fikk beskjed at jeg måtte lage denne til nyttårsaften . Til et selskap vi skulle ha. ALLE elsket den. TUSEN TAKK til deg 🙂

  1. Mari Hult

   Fantastisk!! Steinkjekt å høre 😀

 42. Kristine Rise Fry

  Hei, Jeg prøvde denne i fjor, og unnskyld men den ble veldig mislykka. Den smakte veldig red curry, så jeg anbefaler å velge paste med omhu! Ser at det er mange som er fornøyde, så var sikkert jeg som gjorde noe rart, valgte også en av de billige glassene man kjøper i vanlig butikk. Skal prøve igjen i år 🙂

  1. Mari Hult

   Det blir best med den indiske varianten, ikke thai. Skal spesifisere det bedre i teksten 🙂

 43. Takk for fin oppskrift. Bra med step for step for en mamma som vil servere noe godt på julaften til vegetarianer sønnen. Dette er 3. året jeg lager fant ikke steinsopp i år så det ble kantareller og litt soya saus. Satser på at det funker. Tar litt tid å lage da så bra at det kan gjøres i god tid og fryses.

  1. Mari Hult

   Høres ut som en veldig grei mamma 🙂 Kantareller og soyasaus bør gjøre jobben! Håper dere får en bra jul!

 44. Tips til hva jeg kan erstatte liquid smoke med?

  1. Mari Hult

   Røkt paprikapulver 🙂

 45. Linda - nybegynnerveganer

  Prøvde for første gang i dag, ribbe til familien og nøttesteik til meg. Måtte bytte ut steinsopp med kantarell, hadde kjøpt thai curry paste (feilkjøp) som jeg da mikset med litt nellik og ingefær, butterdeigen laget så mye trøbbel at den havnet i søpla så steika ble stekt i brødform – resultatet?
  Utrolig godt!! Her kan man tydeligvis bytte ut etter eget forgodtbefinnende og uansett få et godt resultat. Gleder meg til å eksperimentere med dette fremover.
  Håper ferdigstekt nøttesteik kan fryses? Laget bare en og det ble mat i massevis.

  1. Mari Hult

   Godt det smakte! Jeg har bannet litt over butterdeig selv, men har nå funnet ut at om alt går galt kan jeg steke nøttestek i brødform med bare et lag butterdeig over. Veldig bra det smakte.
   Frysing går supert. Anbefaler å skjære den i skiver først, og så steke opp skivene i stekepannen etter tining.

 46. Christine

  Hei! Jeg har ikke food processor, hva kan jeg erstatte dette med?

  1. Mari Hult

   Finhakking for hånd… Håper det går fint 🙂

   1. Christine

    Beklager for mye spørsmål her! skal nemlig lage dette for første gang i morra. Hvor får du kjøpt steinsopp?

   2. Mari Hult

    De pleier å ha på Meny og Mega. Står enten i frukt- og grønnsaksdisken, eller med de hermetiske grønnsakene. Du kan eventuelt bruke annen tørket sopp istedenfor.

 47. Christine

  Fant tørket steinsopp på Meny Oslo City. Tusen takk for at du tar deg så tid til å svare!

  1. Mari Hult

   Så bra! 😀

 48. Ragnhild

  Når jeg skal varme opp denne igjen – må det skje i skiver? Eller kan jeg varme hele steken på svak varme?

  1. Mari Hult

   Jeg vil tro det går fint på svak varme, men vil du ha ekstra sprø butterdeig så er det best å ha den i skiver.

 49. Hei. Vi synes den ble ganske bløt og deigaktig i konsistensen. Er det riktig?

  1. Mari Hult

   Da trenger dere mer havregryn, det gjør deigen fastere 🙂

 50. Andi Gabriel Auten

  Hei hei! Typen liker verken squash eller aubergine, er det mulig å sløyfe det, eller bruke noe annet? Jeg laget denne i fjor, og elsket den, men vil gjerne finne noen andre alternativer…

  1. Mari Hult

   Det går greit å sløyfe, eventuelt ha i litt mer sopp heller.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *