

Nøttestekhjelpen
Alt du trenger å vite for å få til nøttesteken på julaften!
Nøttestek er veganernes julemat nummer én, og denne smaker godt til alt av tradisjonelt tilbehør. Her får du en steg-for-steg guide til hvordan lage en flott nøttestek. Oppskriften er basert på den fantastiske nøttesteken som i sin tid ble servert på nå nedlagte (bu-hu) Resept i Stavanger.
Her finner du framgangsmåten på video.
Ofte stilte spørsmål om nøttestek:
Kan nøttestek lages i forveien?
Ja, dette går helt fint. Du kan lage opp fyllet en dag før servering, og pakke det inn i butterdeig og steke det på samme dag. Du kan også lage en stek som du forsteker på forhånd, for deretter å skjære den opp i stykker og steke disse på panne samme dag.
Kan nøttestek fryses?
Ja, jeg anbefaler å fryse en halv eller kvart nøttestek om gangen. Tin den en time før den skal stekes, og skjær den opp i stykker og stek på panne. Du kan også fryse nøttesteken etter at du har pakket den inn i butterdeig og før steking, men vær forsiktig når du pakker den inn og legger den i fryseren slik at den ikke mister fasongen.
Hvor kjøper du tørket steinsopp?
Dette har de i godt assorterte matbutikker, som Meny og Mega. Prisen ligger på cirka 50 kroner. Steinsoppen bidrar med en veldig kraftig smak som passer godt til julemat, derfor kan den ikke erstattes av vanlig sopp. Dersom du ikke finner soppen så kan litt soyasaus erstatte noe av smaken.
Currypaste passer vel ikke i norsk julemat?
Jo, det gjør det! Currypaste lages av mange av våre kjære julekrydder, blant annet kan vi finne både nellik, kanel, kardemomme og allehånde i den. Du kan også bruke gult karripulver, anbefaler Curry Madras fra internasjonale matvarebutikker.
Hvilken butterdeig bruker du?
Findus og TC Brød (eller noe slikt) sine butterdeiger er veganske. I tillegg er økologiske bakerier gode på vegansk butterdeig, eller du kan lage selv.
Hva slags brødsmuler bruker du?
Jeg skjærer skorpene av et ferskt eller daggammelt brød og kjører resten til smuler i kjøkkenmaskinen. Brødsmulene skal absorbere væske så det er viktig at de ikke er tørka. Du kan også bruke havregryn, men jeg anbefaler brødsmuler for best smak og konsistens.
Kan nøttesteken lages uten butterdeig?
Det går fint. Anbefaler å steke den i en godt smurt brødform.

Ingredienser til to steker på tilsammen 8 porsjoner:
- 400 gram nøtter (bland gjerne mandler, cashew -og valnøtter)
- 200 gram røde linser
- 50 gram tørket steinsopp
- 1 aubergine
- 1 grønn squash
- 2 gulrøtter (kan erstattes av pastinakk)
- 3 stilker stangselleri (kan sløyfes)
- 2 løk
- 200 gram champingong
- Olje til steking
- 2 spiseskjeer indisk rød curry paste
- Eventuelt litt hvitløk
- 10 tørkede aprikoser
- 4 spisesskjeer barbequesaus
- Noen kvaster fersk persille
- 4 spiseskjeer rismel, kikertmel, hvetemel eller havregryn100 – 200 gram brødsmuler
- Eventuelt litt vann
- 10 rosenkål
- 8 plater butterdeig
Framgangsmåte:
La nøttene ligge i bløt i to timer.

Kok opp godt med vann i en gryte. Skyll linsene, og ha i. La det småkoke til linsene er møre, dette tar rundt 15 minutter. Sil av vannet og avkjøl linsene.
Bløtlegg steinsoppen i varmt vann. Pass på at den blir helt dekket. La det stå i cirka 20 minutter.
Kutt aubergin og squash i terninger med lende på cirka en centimeter. Spre dem utover på et fat og salt de lett. Dette trekker ut vannet. La de også ligge i cirka 20 minutter.

Kjør gulrot, selleri, løk og sopp til små biter i en kjøkkenmaskin. Disse kan også kuttes for hånd.

Varm opp oljen i en panne, og tilsett grønnsaksbitene og karrien. La det steke i cirka ti minutter. Vend på det underveis, og tilsett eventuelt ekstra olje.

Legg deretter blandingen ut på en tallerken, slik at det avkjøles fort.
Hell vannet av aubergin- og squashterningene, børst av saltet så godt du greier, og stek bitene i cirka ti minutter. Her kan du også tilsette hvitløksbiter og du ønsker.Legg også dette utover på en tallerken til avkjøling.
Hell av vannet fra nøttene og kjør dem deretter til små smuler i en kjøkkenmaskin. Ha over i en stor bolle. Bland deretter inn linsene. Kutt aprikosen i små biter og ha i. Hell av vannet av soppen, skjær den i mindre biter og bland i.
Deretter tilsetter du gulrotmiksen, auberginmiksen og barbequesausen. Finhakk persille og bland inn den til slutt.
Nå skal du ha en ganske fast masse. Målet er at den skal kunne formes til en stek med hendene, uten å være for våt, men heller ikke slik at den faller sammen. Her har du tre verktøy:
- Brødsmuler for å få den fastere og mindre bløt
- Vann for å få den bløtere
- Rismel, kikertmel, hvetemel eller havregryn for en mer sammensatt masse.
Sannsynligvis holder det med brødsmuler.

Sett deigen til sides i femten minutter. I mellomtiden kan du forvarme ovnen til 200 grader. Dekk et stekebrett med bakepapir.
Rens de ytterste bladene av rosenkålene, og skjær av det harde stilkfestet.

Kok opp vann i en liten gryte. Kok rosenkålene i to minutter, ta de rett ut av vannet og legg i en skål med kaldt vann.

Kjevle ut butterdeigsplatene slik at du får et stort rektangel.

Pass på at kantene overlappes litt. Når ovnen en klar, fordeler du nøtteblandingen utover langs midten av butterdeigskivene.

Legg rosenkålene inni deigen.

Brett det hele sammen, slik at det går fin stekfasong.

Pensle med litt olje.
Stek i 40-50 minutter. Nøttesteken skal bli stiv oppå, og en tannpirker som stikkes inn skal komme ut tørr.

Dersom du steker nøttesteken rett før servering, er det bare å skjære den i skiver og servere. Dersom du har stekt den på forhånd steker du skivene på nytt enten i stekepanne eller på et smurt brett i ovnen.
Hei, får ikke opp bildene i innlegget uansett hvor mange ganger jeg har prøvd å opne siden på nytt, og brukt ander nettlesere… tenkte det var dårlig internett, men funket ikke med 4g på mobil heller..
Kan du sjekke om igjen – jeg tror jeg har fikset det nå 🙂
Hei Mari!
Jeg lagde nøttesteken din i fjor og den var helt fantastisk. Skal lage den i år også, men kan den fryses?
Så hyggelig 😀 Den kan fint fryses. Enten rå (med en gang du har fått på butterdeig), eller ferdig stekt (gjerne skjæret i skiver før frysing).
Heisann!
Dersom jeg fryser en rå nøttestek med butterdeig rundt, skal den tines før steking eller settes inn i ovnen i fryst tilstand?
Tin den først 🙂 4-5 timer på kjøkkenbenken, eller over natten i kjøleskapet.
Hei! Jeg må bare få takke for denne fantastiske oppskriften på nøttesteken som har vært julemiddagen vår de siste 5 årene! I år tenker jeg å fryse den uten at den forstekes, og da lurer jeg på om du anbefaler at den tines 1 time først også når den er «rå»? Mvh Karoline
Oioioi, så koselig å høre! Ja tin den først, gjerne 4-5 timer, hvis ikke blir det vondt å få den stekt skikkelig.
Kan man bruke nøttesteken som jeg har fryst ned fra ifjor til årets julemiddag?
Jeg TROR det går fint – men tør ikke love noe :/
Jeg gjorde det i fjor, og det gikk helt fint:)
😀
Hei! Hvor lenge burde nøttesteken stekes hvis man ikke har butterdeig rundt?
Omtrent like lenge – det er fyllet som tar tid 🙂 Men du kan nok kutte fem minutter fra steketiden.
Hei, kan nøttesteken lages ferdig rå og stekes dagen etterpå? Ha den f eks i kjøleskap over natten?
Jepp, det går kjempefint 🙂
Hei Mari,
Har laget nøttesteken i dag på lille julaften før dagen i morgen. Den er pakket inn i butterdeig, matpapir og plast og satt i kjøleskapet. Ble litt bekymret, -tror du det er OK? Tenkte å ta den ut i morgen formiddag og la den få romtemp før jeg setter den i ovnen.
Takk for svar
Det hørtes veldig bra ut. Håper julemiddagen ble vellykket!
Hei-denne skal vi prøve til nyttår, men skal vi ha 4 spiseskjeer med alle 4 meltypene rismel, kikertmel, hvetemel og havregryn-eller 4 ss med en av de 4 melsortene?
Neida, det viktigste er å ha i nok av noe, slik at deigen holder godt sammen 🙂
Hei. Skal prøve oppskriften i morgen. Ville bare på forhånd takke for den! Dette høres godt ut. Og du er flink til å lage oppskrifter ikke minst. Liker måten alle ingridienser kommer tidlig, og med en liten FAQ først. Genialt!
Så koselig å høre! Takk! Håper resultatet ble bra 🙂
Hei! Jeg vil gjerne lage denne, men har ikke kjøkkenmaskin der jeg er i jula.. Tror du det fungerer å bruke stavmikser?
Jeg det går nok helt fint. Mye kan du kutte fint for hånd også, men nøttene ville jeg tatt med stavmikser 🙂
Hei! På meny her kostet tørket steinsopp 80kr for 20gram, så det blir 200kr for de 50 grammene oppskrifter sier. I spørsmål og svar står det at du betaler 50kr for det som skal til av sopp. Får ikke dette til å stemme helt..?
Hei! Jeg har begynt å bruke mye mindre enn i originaloppskrifter, det har blitt voldsomt dyrt :/
Hei Mari! Dette blir årets nøttetstek! Har laget den flere år, men har aldri prøvd steknsoppsausen du anbefaler til fordi jeg alltid lager sausen tidlig i desember og fryser ned, men ikke har visst om jeg kunne gjøre det samme med sausen. Hva tror du? Synd å kaste bløtvevet fra steinsoppen. Kan jeg fryse det ned tror du, eller lage sausen samtidig og fryse den? Gleder meg til julemiddagen, takk for oppskriften.
Hei Mari! Dette blir årets nøttetstek 🙂 Har laget den flere år, men har aldri prøvd steinsoppsausen du anbefaler til fordi jeg alltid lager steken tidlig i desember og fryser ned, men ikke har visst om jeg kunne gjøre det samme med sausen. Hva tror du? Synd å kaste bløtvannet fra steinsoppen. Kan jeg fryse det ned tror du, eller lage sausen samtidig som steken og fryse den? Gleder meg til julemiddagen, takk for oppskriften. 🙂
Væææææ beklager at jeg ikke har svart!!! Til neste år: bløtevannet kan helt fint fryses ned 🙂
Hei!
Synes det er på sin plass at det på Findus sine sider nevnes at oppskriften er din…?
https://www.findus.no/oppskrifter/gronnsaksoppskrifter/nottestek
Oi! Det der var frekt! Takk som sier fra 🙂
Hei
Ser du spesifiserer “indisk” curry paste her.
Vil santa maria sin “vanlige” røde curry paste funke? 🙂
Jeg bruker den indiske, for den har mange typiske norske julekrydder. De fleste du får kjøpt i butikken er enten indiske eller thai, den fra thailand har ofte litt for mye sitrus, hvitløk og ingefær, som jeg ikke synes blir så godt til julemat dessverre :/
Hvor mange grader stekes den på ?
200, men du kan også kjøre den på 180 (og en litt lengre steketid)
Hei! Har du noen gang forsøkt å lage små porsjonssteker av denne oppskriften?
Ja! Det funker! 😀 Blir litt mye butterdeig på hver da, så viktig å kjevle den ganske tynt.