Nøttestekhjelpen

Alt du trenger å vite for å få til nøttesteken på julaften!

Nøttestek er veganernes julemat nummer én, og denne smaker godt til alt av tradisjonelt tilbehør. Her får du en steg-for-steg guide til hvordan lage en flott nøttestek. Oppskriften er basert på den fantastiske nøttesteken som i sin tid ble servert på nå nedlagte (bu-hu) Resept i Stavanger.

Her finner du framgangsmåten på video. 

Ofte stilte spørsmål:

Kan nøttesteken lages i forveien?

Ja, dette går helt fint. Du kan lage opp fyllet en dag før servering, og pakke det inn i butterdeig og steke det på samme dag. Du kan også lage en stek som du forsteker på forhånd, for deretter å skjære den opp i stykker og steke disse på panne samme dag.

Kan nøttesteken fryses?

Ja, jeg anbefaler å fryse en halv eller kvart nøttestek om gangen. Tin den en time før den skal stekes, og skjær den opp i stykker og stek på panne. Du kan også fryse nøttesteken etter at du har pakket den inn i butterdeig og før steking, men vær forsiktig når du pakker den inn og legger den i fryseren slik at den ikke mister fasongen.

Hvor kjøper du tørket steinsopp?

Dette har de i godt assorterte matbutikker, som Meny og Mega. Prisen ligger på cirka 50 kroner. Steinsoppen bidrar med en veldig kraftig smak som passer godt til julemat, derfor kan den ikke erstattes av vanlig sopp. Dersom du ikke finner soppen så kan litt soyasaus erstatte noe av smaken.

Currypaste passer vel ikke i norsk julemat?

Jo, det gjør det! Currypaste lages av mange av våre kjære julekrydder, blant annet kan vi finne både nellik, kanel, kardemomme og allehånde i den.

Hvilken butterdeig bruker du?

Findus og TC Brød (eller noe slikt) sine butterdeiger er veganske. I tillegg er økologiske bakerier gode på vegansk butterdeig, eller du kan lage selv.

Hva slags brødsmuler bruker du?

Jeg skjærer skorpene av et ferskt eller daggammelt brød og kjører resten til smuler i kjøkkenmaskinen. Brødsmulene skal absorbere væske så det er viktig at de ikke er tørka. Du kan også bruke havregryn, men jeg anbefaler brødsmuler for best smak og konsistens.

Kan nøttesteken lages uten butterdeig?

Det går fint. Anbefaler å steke den i en godt smurt brødform.

Ingredienser til to steker på tilsammen 8 porsjoner:

  • 400 gram nøtter (bland gjerne mandler, cashew -og valnøtter)
  • 200 gram røde linser
  • 50 gram tørket steinsopp
  • 1 aubergine
  • 1 grønn squash
  • 2 gulrøtter (kan erstattes av pastinakk)
  • 3 stilker stangselleri (kan sløyfes)
  • 2 løk
  • 200 gram champingong
  • Olje til steking
  • 2 spiseskjeer indisk rød curry paste
  • Eventuelt litt hvitløk
  • 10 tørkede aprikoser
  • 4 spisesskjeer barbequesaus
  • Noen kvaster fersk persille
  • 4 spiseskjeer rismel, kikertmel, hvetemel eller havregryn100 – 200 gram brødsmuler
  • Eventuelt litt vann
  • 10 rosenkål
  • 8 plater butterdeig

Framgangsmåte:

La nøttene ligge i bløt i to timer.

Kok opp godt med vann i en gryte. Skyll linsene, og ha i. La det småkoke til linsene er møre, dette tar rundt 15 minutter. Sil av vannet og avkjøl linsene.

Bløtlegg steinsoppen i varmt vann. Pass på at den blir helt dekket. La det stå i cirka 20 minutter.

Kutt aubergin og squash i terninger med lende på cirka en centimeter. Spre dem utover på et fat og salt de lett. Dette trekker ut vannet. La de også ligge i cirka 20 minutter.

Kjør gulrot, selleri, løk og sopp til små biter i en kjøkkenmaskin. Disse kan også kuttes for hånd.

Varm opp oljen i en panne, og tilsett grønnsaksbitene og karrien. La det steke i cirka ti minutter. Vend på det underveis, og tilsett eventuelt ekstra olje.

Legg deretter blandingen ut på en tallerken, slik at det avkjøles fort.

Hell vannet av aubergin- og squashterningene, børst av saltet så godt du greier, og stek bitene i cirka ti minutter. Her kan du også tilsette hvitløksbiter og du ønsker.Legg også dette utover på en tallerken til avkjøling.

Hell av vannet fra nøttene og kjør dem deretter til små smuler i en kjøkkenmaskin. Ha over i en stor bolle. Bland deretter inn linsene. Kutt aprikosen i små biter og ha i. Hell av vannet av soppen, skjær den i mindre biter og bland i.

Deretter tilsetter du gulrotmiksen, auberginmiksen og barbequesausen. Finhakk persille og bland inn den til slutt.

Nå skal du ha en ganske fast masse. Målet er at den skal kunne formes til en stek med hendene, uten å være for våt, men heller ikke slik at den faller sammen. Her har du tre verktøy:

  1. Brødsmuler for å få den fastere og mindre bløt
  2. Vann for å få den bløtere
  3. Rismel, kikertmel, hvetemel eller havregryn for en mer sammensatt masse.

Sannsynligvis holder det med brødsmuler.

Sett deigen til sides i femten minutter. I mellomtiden kan du forvarme ovnen til 200 grader. Dekk et stekebrett med bakepapir.

Rens de ytterste bladene av rosenkålene, og skjær av det harde stilkfestet.

Kok opp vann i en liten gryte. Kok rosenkålene i to minutter, ta de rett ut av vannet og legg i en skål med kaldt vann.

Kjevle ut butterdeigsplatene slik at du får et stort rektangel.

Pass på at kantene overlappes litt. Når ovnen en klar, fordeler du nøtteblandingen utover langs midten av butterdeigskivene.

Legg rosenkålene inni deigen.

Brett det hele sammen, slik at det går fin stekfasong.

Pensle med litt olje.

Stek i 40-50 minutter. Nøttesteken skal bli stiv oppå, og en tannpirker som stikkes inn skal komme ut tørr.

Dersom du steker nøttesteken rett før servering, er det bare å skjære den i skiver og servere. Dersom du har stekt den på forhånd steker du skivene på nytt enten i stekepanne eller på et smurt brett i ovnen.

FLERE OPPSKRIFTER TIL VEGANSK JUL FINNER DU HER.

129 Comments

  1. Hei, får ikke opp bildene i innlegget uansett hvor mange ganger jeg har prøvd å opne siden på nytt, og brukt ander nettlesere… tenkte det var dårlig internett, men funket ikke med 4g på mobil heller..

    1. Mari Hult

      Kan du sjekke om igjen – jeg tror jeg har fikset det nå 🙂

      1. Hei Mari!
        Jeg lagde nøttesteken din i fjor og den var helt fantastisk. Skal lage den i år også, men kan den fryses?

      2. Mari Hult

        Så hyggelig 😀 Den kan fint fryses. Enten rå (med en gang du har fått på butterdeig), eller ferdig stekt (gjerne skjæret i skiver før frysing).

  2. Heisann!
    Dersom jeg fryser en rå nøttestek med butterdeig rundt, skal den tines før steking eller settes inn i ovnen i fryst tilstand?

    1. Mari Hult

      Tin den først 🙂 4-5 timer på kjøkkenbenken, eller over natten i kjøleskapet.

  3. Hei! Jeg må bare få takke for denne fantastiske oppskriften på nøttesteken som har vært julemiddagen vår de siste 5 årene! I år tenker jeg å fryse den uten at den forstekes, og da lurer jeg på om du anbefaler at den tines 1 time først også når den er «rå»? Mvh Karoline

    1. Mari Hult

      Oioioi, så koselig å høre! Ja tin den først, gjerne 4-5 timer, hvis ikke blir det vondt å få den stekt skikkelig.

  4. Sarah Nicoline Gundersen

    Kan man bruke nøttesteken som jeg har fryst ned fra ifjor til årets julemiddag?

    1. Mari Hult

      Jeg TROR det går fint – men tør ikke love noe :/

    2. Jeg gjorde det i fjor, og det gikk helt fint:)

      1. Mari Hult

        😀

  5. Andrea f Gustavsen

    Hei! Hvor lenge burde nøttesteken stekes hvis man ikke har butterdeig rundt?

    1. Mari Hult

      Omtrent like lenge – det er fyllet som tar tid 🙂 Men du kan nok kutte fem minutter fra steketiden.

  6. Merethe Kristiansen

    Hei, kan nøttesteken lages ferdig rå og stekes dagen etterpå? Ha den f eks i kjøleskap over natten?

    1. Mari Hult

      Jepp, det går kjempefint 🙂

  7. Hei Mari,
    Har laget nøttesteken i dag på lille julaften før dagen i morgen. Den er pakket inn i butterdeig, matpapir og plast og satt i kjøleskapet. Ble litt bekymret, -tror du det er OK? Tenkte å ta den ut i morgen formiddag og la den få romtemp før jeg setter den i ovnen.
    Takk for svar

    1. Mari Hult

      Det hørtes veldig bra ut. Håper julemiddagen ble vellykket!

  8. Synnøve Thorseth

    Hei-denne skal vi prøve til nyttår, men skal vi ha 4 spiseskjeer med alle 4 meltypene rismel, kikertmel, hvetemel og havregryn-eller 4 ss med en av de 4 melsortene?

    1. Mari Hult

      Neida, det viktigste er å ha i nok av noe, slik at deigen holder godt sammen 🙂

  9. Bjørn Erik D.

    Hei. Skal prøve oppskriften i morgen. Ville bare på forhånd takke for den! Dette høres godt ut. Og du er flink til å lage oppskrifter ikke minst. Liker måten alle ingridienser kommer tidlig, og med en liten FAQ først. Genialt!

    1. Mari Hult

      Så koselig å høre! Takk! Håper resultatet ble bra 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *