Kålrabistappe

Obligatorisk til julematen. 

Kålrabistappe hører til julematen samme hva du serverer, og er kanskje den smaken som definerer jul for de fleste. For å få stappen ekstra god til jul så har jeg i litt gulrot i tillegg til kålrabi, og koker det hele mørt i grønnsaksbuljong. Med litt plantesmør og soyafløte i til slutt blir det skikkelig godt!

Tips: Ta vare på kokevannet, og du har nydelig kraft til å lage saus på.

Jeg pleier å gjøre klar ingrediensene til kålrabistappen ganske tidlig i middagslagingen, ha de i gryta med vann men vente med å sette den på til cirka halvannen time før servering. Etter at du har laget stappen holder den seg fint i en halvtime på svak varme (husk å ha på lokk).

Ingredienser til fire porsjoner; 

  • 1 stor kålrabi/kålrot
  • 2-3 gulrøtter
  • Vann + økologisk buljongpulver
  • 2 spiseskjeer vegansk margarin
  • Litt matfløte av soya
  • Eventuelt litt salt

Framgangsmåte: 

Skrell kålrabi og gulrøtter og skjær i grove biter. Ha i en gryte, hell i vann til det såvidt dekker, ha i buljongpulver og la det hele koke opp.

Ta på lokk, skru ned varmen og la det småkoke til alt er mørt, dette tar cirka en time. Sil av kokevannet, som du tar vare på, og ha grønnsakene tilbake i gryta. Ha i margarin og fløte.

Mos det hele – enten med en gaffel eller stavmikser. Jeg synes det er best med en grov mos, men du kan såklart kjøre det til en puré i kjøkkenmaskinen/blenderen også. Spe eventuelt med litt kokevann dersom det blir for tørt.

Smak til med salt.

3 Comments

 1. Hei 🙂 Den kålrabistappen er veldig bra, men det kan også anbefales å tilsette søtpotet. Kålrabi, gulrot og søtpotet bruker jeg hele året. Utenom jul så tilsetter jeg også andre rot grønnsaker, og kanskje litt fersk ingefær.

  Av og til så bruker jeg stavmixeren på de ferdige grønnsakene og får da en fin og næringsrik og ikke minst lettfordøyelig purè.

  God Jul 🙂

 2. Alexander Eeg

  Hvor mye fløte og smør?:)

  1. Mari Hult

   Etter smak 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *