Rieska – finsk tynnbrød

Våre naboer i øst feirer nasjonaldagen sin i dag, så hvorfor ikke prøve seg på et finsk brød laget av bygg? 

Rieska lærte jeg å lage på den svenske siden av Kukkolaforsen, der et steinkast over elva treffer Finland. Området ligger langt nord i Sverige, der de siste 150 kilometrene av Torne Älv er det eneste som skiller de to landene.

Takket være denne nærhetene er kjøkkenet veldig likt på begge sider av elven, der matspesialitetene til de to landene glir fint inn i hverandre.

Rieska er et herlig tynnbrød, nesten som vårt flatbrød, som ideelt sett stekes i stenovn som pizza. For oss som ikke har denne luksusen hjemme så duger det med makstemperaturen i en vanlig stekeovnen.

Ingredienser: 

    • 6 gram gjær
    • 5 desiliter kaldt vann
    • 7,5 desiliter byggmel
    • 1 teskje salt
    • 3,5-4 desiliter hvetemel

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 300 grader, eller så høyt du kommer (minst 250). Kle to stekebrett med bakepapir.

Løs opp gjæren i litt av vannet. Ha i resten av vannet og bland i byggmel og salt. Elt i nok hvetemel til at deigen blir smidig og håndterbar.

Strø litt mel over stekebrettene.

Velt deigen over på de to stekebretten og trykk flatt ut.

Bruk en skarp kniv til å skjære mønster i brødene før steking, eventuelt prikk de med en gaffel.

Stek midt i ovnen til brødene får lysebrune flekker, dette tar 3-6 minutter, avhengig av varmen på ovnen.

Avkjøl.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *